Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Adana'daki şüpheli ölümlerin nedeni: Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı

        Konuyla ilgili açıklama yapan Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Yeşim Taşova, Sağlık Bakanlığı'na gönderdikleri kan örneklerinin her ikisinde de Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı'nın pozitif çıktığını söyledi.

        Ölüm olayının ilk olarak hayvanlarda görülmesi nedeniyle incelemeyi geniş tutmak durumunda kaldıklarını belirten Taşova, şöyle devam etti:

        ''Ölümlerin hayvanlardan kaynaklı olabileceğini çok kuvvetli ihtimal olarak düşünmüştük. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı da olabileceğini düşünmüştük. Hayvandan bulaşabilecek diğer hastalıkları da göz önünde bulundurmuştuk. Sağlık Bakanlığı'na gönderdiğimiz her iki kan örneğinde de Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı pozitif çıktı. Hayvanlar içinse Sağlık Bakanlığı ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı incelemelerine devam ediyor.''

        Selahattin Özmen (57) ve eşi Mine Özmen (50) tedavi için getirildikleri Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesinde hayatını kaybetmişti.

        SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

        Açıklamada, "Adana İli Tufanbeyli İlçesi ikametli S.Ö. ve M.Ö adlı vefat eden kişilere ait numuneler Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarları Daire Başkanlığı Ulusal Viroloji Referans Laboratuvarında incelenmiş olup Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı teşhisi konulmuştur" denildi.Konuya ilişkin gerekli incelemelerin Sağlık Bakanlığı ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı işbirliğinde yürütüldüğünün vurgulandığı açıklamada, "Bu kapsamda, Adana İli Tufanbeyli İlçesi ikametli S.Ö. ve M.Ö adlı vefat eden kişilere ait numuneler Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarları Daire Başkanlığı Ulusal Viroloji Referans Laboratuvarında incelenmiş olup Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı teşhisi konulmuştur. Cenazeler, hastalıkla ilgili yürürlükte olan mevzuat doğrultusunda hazırlanarak usulüne uygun defnedilecektir. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ülkemizde görülen zoonotik bir hastalıktır. Hastalık insanlara başlıca kene tutunması veya keneyle temas neticesinde bulaşmaktadır. Bunun yanı sıra viremik dönemdeki hayvanların ve hasta kişilerin kan ve vücut sıvılarına korunmasız temas edilmesiyle de bulaşabilmektedir. Geçmiş yıllarda da Adana ilimizde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi vakaları ve bu hastalığa bağlı ölümler tespit edilmiştir. Bölgede görülen hayvan ölümleriyle ilgili incelemelere ise ilgili kurum tarafından devam edilmektedir" ifadelerine yer verildi.

        AA-DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ