Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Tıp Bayramı nedir? Tıp Bayramı ne zaman? Tıp Bayramı sözleri!

        Tıp Bayramı, tıp alanında çalışan kişilerin hizmet sorunlarına yönelik tartışmalar yaptığı, bilime katkı yapan kişi veya kurumların ödüllendirildiği anma ve kutlama günüdür.

        TIP BAYRAMI TARİHÇESİ

        Tıp Bayramı'nın ortaya çıkışı, 14 Mart 1827'de İkinci Mahmut döneminde Hekimbaşı Mustafa Behçet'in önermesiyle kurulan ilk cerrahhane olanTıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire'nin kurulmasıyla oluşmuştur.

        Cerrahhanenin kurulmasıyla Türkiye modern tıp eğitimine başlamıştır ve okulun kuruluş günü olan 14 Mart tarihi de "Tıp Bayramı" olarak kabul edilmiştir.

        Tıp Bayramı'nın ilk kutlaması 14 Mart 1919'da işgal altındaki İstanbul'da yapılmıştır. Tıbbiye 3. sınıf öğrencisi Hikmet Boran önderliğindeki tıp okulu öğrencileri, işgali protesto için toplanmış ve dönemin ünlü doktorları da destek vermiştir.

        REKLAM

        Böylece ilk Tıp Bayramı, tıp sektöründe hizmet edenlerin yurt savunma hareketi olarak başlamıştır. Günümüzde1976'dan beri sadece 14 Mart günü değil, 14 Mart'ı içine alan hafta boyunca kutlama yapılmakta ve bu hafta Tıp Haftası olarak kabul edilmektedir.

        TIP VE SAĞLIK SÖZLERİ

        ● "Beni Türk doktorlarına emanet ediniz." Gazi Mustafa Kemal Atatürk

        ● "Sağlıklı mümin, hastalıklı müminden daha iyi, daha üstün ve Allah'a daha sevimlidir." Hz. Muhammed (s.a.v)

        ● "Sağlık, vücutları sağlam olanların başına konmuş bir taçtır."Hz. Muhammed (s.a.v)

        ● "İki şeyin elden gitmeden değerini takdir etmek zordur; sağlık ve gençlik." Hz. Ali (r.a)

        ● "Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur." Eflatun

        TIP BAYRAMI MESAJLARI

        SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN 14 MART TIP BAYRAMI KUTLAMASI

        Sağlık Bakanlığı, Twitter üzerinden görselli bir şekilde yayınladığı Tıp Bayramı mesajında, "O küçük ama mucizevi anlar için ömürlerini veren tüm sağlık çalışanlarımızın #14MartTıpBayramı'nı kutlarız." ifadelerini kullandı.

        SAĞLIK BAKANI RECEP AKDAĞ'DAN TIP BAYRAMI KUTLAMA MESAJI

        Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Twitter hesabından yayınladığı Tıp Bayramı kutlama mesajında, "Daha fazla Hayatlarını insana hizmete adayan sağlık ailemiz, iyi ki varsınız; gönülden teşekkürler." ifadelerini kullandı.

        İSTANBUL VALİSİ VASİP ŞAHİN'DEN TIP BAYRAMI MESAJI

        İstanbul Valisi Vasip Şahin, 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle Twitter üzerinden bir kutlama mesajı yayınladı. Vali Şahin, yayınladığı kutlama mesajında, "Doktorlarımız başta olmak üzere halkımıza gece, gündüz fedakarca hizmet eden tüm sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramını kutluyorum." ifadelerini kullandı.

        TBMM BAŞKANVEKİLİ AHMET AYDIN'DAN 14 MART TIP BAYRAMI MESAJI

        TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle mesaj yayımladı.

        Ahmet Aydın, tıp camiasının, yıllardır verdikleri emekleri ve mücadeleleriyle mesleklerini büyük bir özveri ve gayretle tüm dünyaya örnek teşkil edecek bir şekilde ifa ettiklerini söyledi.

        Ahmet Aydın, tıp camiasının dün olduğu gibi bugün de vatan toprağının her karışında insanımızın dertlerine derman olmaya devam ettiğini belirterek, "Kaliteli ve çağdaş bir sağlık hizmetiyle ülkemizin dört bir yanına ulaşan hükümetimiz, uzun yıllar göz ardı edilen pek çok sağlık sorununun üzerine gitmiş, vatandaşlarımızın hak ettiği gibi sağlık hizmetinden yararlanabilmesi için her türlü altyapı, personel, teknik donanım ve teçhizat sağlanmıştır.

        REKLAM

        Ülkemizin her karışında hiçbir zaman yılmadan ve usanmadan hizmet veren, gece gündüz demeden büyük bir özveriyle sağlıklı bir toplumun oluşması için ellerinden gelen her türlü çabayı esirgemeyen tıpcamiamızı göstermiş oldukları gayretleri için bir kez daha kutluyorum ve şükranlarımı sunuyorum.

        Değerli hekimlerimizin ve toplum sağlığının korunması için emek veren tüm sağlık görevlilerimizin, 14 Mart Tıp Bayramlarını kutluyor meslek hayatlarında başarılarının devamını diliyorum" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ