Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

Ahmed Haşim (1884, Bağdat - 4 Haziran 1933, Kadıköy, İstanbul), sembolizmin öncülerinden Türk şair.

 

 

Hayatı

 

Ahmed Haşim Bağdat'ta doğmuştur. Ahmed Haşim’in babası mülkiye kaymakamlarından ve Bağdat'ın eski ve bilinen ailelerinden biri olan Alusizadelere mensup Ahmet Hikmet Bey; annesi ise yine Bağdat'ın ileri gelenlerinden Kahyazadeler'in kızı Sara Hanım'dır. Meşhur tefsir alimi Mahmud el Alusi Ahmet Haşim'in babasının dedesidir. Ahmed Haşim, babasının Arabistan vilâyetlerindeki memuriyetleri sebebiyle düzensiz bir ilkokul tahsili gördü. Ahmed Haşim aynı sebepten dil olarak da sadece Arapçayı öğrendi. Ahmed Haşim annesinin ölümü üzerine 12 yaşında babasıyla birlikte İstanbul'a geldi.  Ahmed Haşim 1897'de Galatasaray Sultanîsi'ne yatılı olarak verildi. Ahmed Haşim 1907'de mezun olunca Reji İdaresine memur olarak girdi. Bir taraftan da Mekteb-i Hukuk'a devam etti. Ahmed Haşim I. Dünya Savaşı'ndaki askerliği (1914 - 1918) sırasında Çanakkale Cephesinde bulundu. Ayrıca Ahmed Haşim Anadolu'nun çeşitli yerlerini görme fırsatı buldu. Ahmed Haşim 1924'te Paris'e, 1932'de de hastalığı sebebiyle Frankfurt'a gitti. Çeşitli yerlerde memur olarak çalışan Ahmet Hâşim, daha çok öğretmenlik yaptı. Ahmed Haşim Sanâyi-i Nefise Mektebi'nde (Güzel Sanatlar Akademisi) mitoloji dersleri hocalığı ve Mülkiye Mektebi'ndeki Fransızca öğretmenliği görevlerine ölünceye kadar devam etti.

Ahmed Haşim 'in sanat ve edebiyata ilgisi Galatasaray Sultanîsi'nde başlar. Ahmed Haşim’in bilinen ilk manzumesi "Leyâl-i Aşkım" 1901'de "Mecmua-i Edebiyye"de yayınlandı. Bu dönemde Ahmed Haşim Muallim Naci, Abdülhak Hâmid, Tevfik Fikret ve Cenab Şahabeddin'in tesiri altında kaldı. Ahmed Haşim son sınıfta iken Fransız şiirini ve sembolistleri tanıdı. Ahmed Haşim bundan sonra kendi şahsiyetini gösterdi ve ilk şiirlerini kitaplarına almadı. Ahmed Haşim’in 1905 - 1908 yılları arasında yazdığı ve Piyâle kitabına aldığı "Şi'r-i Kamer" serisindeki şiirleri hayal zenginliği, iç ahenkteki kuvvet ve büyük telkin kabiliyeti ile dikkat çekti ve beğenildi. Ahmed Haşim 1909'da kurulan Fecr-i Âtî'ye girdi. Ahmed Haşim "Edebiyatı ideolojinin değil, estetiğin emrine vermek" prensibinden hareket eden Fecr-i Âtî grubunun yayın organı Servet-i Fünûn dergisinde şiirler yayınladı ve Servet-i Fünûn - Edebiyat-ı Cedide - topluluğuna yapılan hücumlara makaleleriyle katıldı. Ahmed Haşim 1911'de yayınlanan Göl Saatleri adlı şiirleriyle haklı bir şöhret kazandı. Ahmed Haşim Fecr-i Atî dağıldıktan sonra siyasî ve edebî akımların dışında kendisine has bir şiir ve nesir anlayışının tek temsilcisi olarak kaldı.

Ahmed Haşim Dış dünya gözlemlerini kendi prizmasından geçirerek anlatır; sonbahar, akşam kızıllığı ve karamsarlık önemli temalardır. Ahmet Haşim fıkraları, denemeleri ve gezi yazılarıyla da önemli bir yazardır. Ahmed Haşim’in düz yazılarında dili sade ve oldukça başarılıdır.

 

Ahmed Haşim’in Şiirleri

 

Ağaç

Akşam yine toplandı derinde

Bahçe

Bir günün sonunda arzu

Bir Yaz Gecesi Hatırası

BülBül

Gece

Gelmeden Evvel Geldin Birlikte

Havuz

Karanfil

Karanlık

Kari'e

Mehtabda Leylekler

Merdiven (Popüler)

Mukaddime

O belde

O Eski Hücreye Benzer ki

Orman

Öğle

Parıltı

Seher

Sonbahar

Süvari

Şafakta

Şairsiz Dünya

Tahattur

Yarı Yol

Göl saatleri

Piyale

 

Ahmed Haşim’in Eserleri

 

Gurabahane-i Laklakan (1928)

Bize Göre (1928)

Frankfurt Seyahatnamesi (1933)

 

Ahmed Haşim Hakkında Yazılanlar

 

Ömrüm Benim Bir Ateşti Ahmet Haşim'in Hayatı, Sanatı, Estetiği, Dramı - Beşir Ayvazoğlu, Kapı Yayınları, İstanbul 2012, ISBN 9758950768

Ahmet Haşim Şiiri ve Hayatı, Abdülhak Şinasi Hisar, ISBN 975-08-1072-2

Ahmet Haşim Monografi, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, ISBN 9789754708066

Ahmet Haşim, İsa Kocakaplan, ISBN 975-6186-38-1

Ahmet Haşim'in Poetikası, Dr. Ali İhsan Kolcu, ISBN 9786054223374

Ahmet Haşim: Hayatı Sanatı Eserleri, Yaşar Nabi, Varlık Yayınevi, 1968 - 102 sayfa

 

BAKMADAN GEÇME