Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Kadir Topbaş, Habertürk Söz Sende programında Balçiçek İlter'in sorularını yanıtladı

        İstanbul'un ulaşım sorununu değerlendiren Topbaş'a Hayrettin'in alternatif metrobüs reklamı da soruldu. Canlı yayında görüntüleri izleyen Topbaş, "Tabii esprili bir şey hazırlanmış. Ama bu kadar da değil." diye konuştu. Kılıçdaroğlu'nun İstanbul metrosunun İzmir metrosundan daha pahalı yapıldığı yönündeki iddiaları da değerlendiren Topbaş, "İzmir, burdakilerle mukayese edilemez. Ordaki sistem hafif metronun da altında, iki arada bir derede bir sistem." ifadelerin kullandı.

        HAYRETTİN'İN REKLAMI DOĞRU AMA BU KADAR DA DEĞİL

        Tabii esprili bir şey hazırlanmış. Ama bu kadar da değil. Tabii sıkıntı olduğunu biliyoruz. Burada doğru olan metrodur. Otobüslerle bu kadar büyük bir kapasiteyi taşımanız zor. Ancak kısa sürede ve daha ucuz yapabileceğimiz başka bir şey yoktu. Bu hatta metrobüs olmasa, oradaki yoğunluğu kent nasıl kaldırabilirdi? Bu durumu fazla otobüs koyarak da çözmek mümkün değil. Kısa mesafe ve uzun mesafeye göre bir düzenleme çalışması var. Arzu ettiğimiz metro yapmak, o da uzun soluklu bir iş. Hem zaman hem de maddi imkan gerekiyor.

        Ulaştırma Bakanlığımız İzmir'in yarım kalan raylı sistemini yaptı. Şimdi Ankara'yı yapıyor. Biz de talep ettik. Yasa çıktığı zaman, "Gökçek ve Topbaş'a kıyak yasa" dediler. Biz daha bir kıyak görmedik. Israrlarla iki parçayı verebildik. Levent'ten Boğaziçi Üniversitesi'ne kadar tek tüp olarak, 5 km'lik bir hat ile Seyrantepe'ye giden hattı yapacaklar.

        METRO'YU KENDİ BÜTÇEMİZLE YAPTIK

        Kadir Topbaş, İstanbul metrosunun İzmir metrosundan daha pahalı yapıldığı iddialarına da değindi. "Her şeyi İstanbul ile mukayese etmeyi hüner zannedenler var." diyen Topbaş, şunları söyledi: "Burada aceleci davranma, yanlış bilgilenme gibi bir takım davranışlar görmekteyiz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Marmaray hariç, bugüne kadar yapılan bütün sistemleri tamamen belediyenin kendi bütçesiyle yapılan yatırımlardır. Kılıçdaroğlu, Ankara'nın para verdiğini ifade ediyor. Ama kendisinin gayet iyi bilmesi lazım, bütçelerimiz zaten meclislerimizde verilmektedir. Bizim iller bankası payımız ve İstanbul'da toplanan vergilerden gelen payımız dışında hiçbir payı yok. Ankara kesinlikle bir pay aktarmadı.

        İZMİR'DEKİ HAFİF METRONUN DA ALTINDA

        Kılıçdaroğlu "Kadıköy-Kartal hattının maliyeti 140 milyon Tl, Üsküdar-Ümraniye hattının maliyeti 63 milyon TL ve bunu bakanlık yapıyor." diyor. İstanbul'da Belediye Başkanlığına aday olmuş birinin bu hattın belediyemiz tarafından yapıldığını, Bakanlık ile hiçbir alakasının olmadığını bilmesi lazım... İzmir, bunlarla mukayese edilemez. Kadıköy-Maltepe-Kartal hattımızın saatteki tek yönde kapasitesi 70 bin insan. İzmir'deki 30 bin insan taşıyor. O hafif metronun da altında, iki arada bir derede bir şey.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ