Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa 1991 yılında İstanbul'da işlenen cinayette 4 kişinin katilini ararken çifte vahşeti aydınlattılar! - Öne çıkan haberler
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        İstanbul 1990’lı yıllarda inanılmaz cinayet vakalarına ev sahipliği yaptı. O yıllarda cinayetler dışında, organize suç çeteleri ve uyuşturucu mafya çetelerinin amansız çatışmaları manşetlerden düşmedi. Tüm bu olaylara bakan birim de Gayrettepe’nin en ağır kısmı olan cinayet masasıydı. O dönem organize şube müdürlüğü, kayıplar büro gibi birçok birim yoktu. Ve bu ağır suç diye tanımlanan olayların çoğuna cinayet masası bakıyordu. Teknoloji ve DNA olayının henüz gelişmediği dönemde sokak polisliğinin çalışma yöntemi, suç çetelerine ağır darbeler indiriyordu. O dönem yapılan bu çalışmalar sayesinde Gayrettepe’deki İstanbul Asayiş Şube Müdürlüğü, “En yüksek tepe Gayrettepe” diye nam salmıştı. İşte İstanbul’da olay içinde olayların yaşandığı önemli bir vakanın başlangıcı 1991 yılında başlıyordu.

        REKLAM

        ÇATIŞMA İHBARI

        Tarih 1991 yılının son aylarını gösteriyordu. İstanbul Emniyetinin telsizleri pek susmuyordu. Ekipler olaydan olaya gidiyordu. En yoğun birimlerden biri de Gayrettepe’nin en üst katında bulunan cinayet masasıydı. Akşam saatlerinde yoğun bir telsiz muhaberesi başladı. Haber merkezi cinayet masasından 45 28 ve 45 23 adlı iki ayrı ekibi anons ederek çok acil Büyükçekmece’de verilen bir adrese geçilmesini istedi. Gelen ihbara göre bir çatışma yaşanmıştı ve birçok can kaybı vardı.

        Emekli polis memuru Halit Doğan
        Emekli polis memuru Halit Doğan

        4 KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ

        45 28 kodlu cinayet masasının ekibi Halit Doğan’ın ekibiydi. 45 23 kodlu ekip ise Ahmet Gençosmanoğlu’nun ekibiydi. Olay önemli olduğu için haber merkezi iki tecrübeli ekibi olay yerine göndermişti. Olay yerine giden cinayet masası ekipleri, tüyler ürperten manzarayla karşılaştı. Bir silahlı saldırı düzenlenmişti ve bu saldırıda kafe sahibi iki kardeş ve iki çocukları öldürülmüştü.

        SALDIRGAN KISA SÜREDE BELİRLENDİ

        O dönem 45 28 kodlu ekip şefi olan cinayet uzmanı Halit Doğan, o günü şöyle anlattı: “Olay yerinde çatışmadan ziyade saldırıya uğrayan 4 kişi vardı. Kim neden saldırmıştı? Bunun cevabını aslında kısa bir süre sonra bulduk. Olayı gerçekleştiren kafenin diğer ortağıydı. Yaşanan anlaşmazlık üzerine cinayetin işlendiği görülüyordu. Katilin profili tehlikeli bir profildi. Adamları olan bir suç örgütü gibi biriydi.”

        REKLAM

        ÇOK İYİ KAÇIYORDU

        Saldırı kalaşnikofla yapılmıştı. Bu çatışma da İstanbul’un yeraltı dünyasını ilgilendiren bir olaydı. Kısa sürede olayın kim tarafından yapıldığını çözen ekipler, saldırganı yakalamak için uzun takipli bir çalışma yapacaklarını hiç düşünmemişlerdi. Özellikle bu takibi yaparken rastlayacakları yeni olayları da hesaba katmamışlardı. Emekli cinayet uzmanı Halit Doğan çalışmaya başladıklarını söyleyerek “Tabi önce bu kişinin kalabileceği yerleri bastık. Ama bastığımız her yerde bu kişiyi bulamıyorduk. Belli ki çok iyi saklanıyordu. Bu durumda bizim de ona göre çalışma yapmamız gerekiyordu. Ve diğer ekip arkadaşımız Ahmet Gençosmanoğlu ile amansız bir takip başlattık” dedi.

        İZLER KÜÇÜKÇEKMECE’YE GÖTÜRDÜ

        Halit Doğan ve Ahmet Gençosmanoğlu bir yandan bu çalışmayı yaparken, İstanbul’da yaşanan ve nöbetlerine denk gelen cinayet vakalarına da bakıyorlardı. Kaçan katil zanlısının tüm akrabaları ve çevresi yakın takibe alınmıştı. Ufak bir iz, 4 kişiyi öldürmek suçundan aranan katili yakalayacaktı. Takibe alınan kişiler, iki deneyimli dedektifi Küçükçekmece’ye kadar götürdü.

        “HALI SAHADA MAÇ YOKTU, DURUM ŞÜPHELİYDİ”

        Küçükçekmece’de 4 kişinin katilini aramaya başladıklarını belirten Doğan şöyle devam etti: “Biz birilerini takip etmeye başlamıştık. Bunların bizi katile götüreceğini düşünüyorduk. Bu kişilerin Küçükçekmece’de bir halı sahaya girdiklerini gördük. Halı sahada maç yapılmıyordu. E bunlarda maç yapmadılar. Orada şüpheli bir durum vardı. Acaba dedik aradığımız adam halı sahanın tesislerinde mi saklanıyor. Gözlem altına almaya başladık. Bu sırada takip ettiğimiz kişilerin arabaya bir şey taşıdığını gördük."

        REKLAM

        YÜKSEK MİKTARDA UYUŞTURUCU

        Şüpheli durum üzerine operasyon yapma kararı aldıklarını söyleyen Doğan, detayları şöyle anlattı: “Bir şeyler oluyordu. Biz iki ekiple baskın yaptık. Baskında o taşınan malzeme uyuşturucu çıktı. Çok miktarda uyuşturucu yakaladık. Hemen haber merkezine haber verdik. Bu kişiler gözaltına alındı. Biz aradığımız şüpheliye ulaşamadık. Ve takibimize çalışmamıza devam etmeye başladık."

        ŞOFÖR VE PATRONU KAYIP

        Cinayet masasının iki önemli ekibi yeniden çalışmaya koyulmuştu. Gerçekten katil zanlısı çok iyi saklanıyordu. Teknolojinin gelişmediği bir dönemde, sokak çalışmalarıyla iz bulmak gerçekten emek sarf edilen bir durumdu. Ve iki ekip de bunu yapıyordu. Doğan, çalışmalar yaparken bir haber daha aldıklarını belirterek “Bir iş insanı ile şoförünün kayıp olduğu şikayeti yapıldı. Bu kişilere baktığımızda, kayboldukları tarihleri ilginçti. Biz o yüklü miktarda uyuşturucuyu aldıktan kısa bir süre sonra bu iş insanı şoförüyle kaybolmuştu.” dedi.

        İKİ KAYIP DA ARANMAYA BAŞLANDI

        Bu iki kayıp insanın ele geçirdikleri uyuşturucu ile ilgili olabileceğini düşündüğünü söyleyen cinayet uzmanı Doğan, şöyle devam etti: “Kesinlikle bu kayıplar uyuşturucu işiyle bağlantılıydı. Bir yandan bu iki kayıp insanı aramaya başladık. Bir yandan 4 kişiyi öldüren katil zanlısını ararken, dosyamıza bu iki kayıp da eklendi. Bize göre bu iki kayıp kişi öldürülmüştü. En son kimle nerede görüşmüşlerdi. Onları tespit etmemiz lazımdı.”

        REKLAM

        BÜYÜKÇEKMECE’DEKİ ŞÜPHELİ KİŞİLER

        Kayıp iş insanı ve şoförünün de profili çıkarıldı. Tabi ki hedefte olan iş insanıydı. İş insanın kimlerle bağlantısı ve ilişkileri vardı? Tüm bunlar incelenmeye başlandı. Bu sırada Büyükçekmece’de bir konuyla ilgili birkaç kişi gözaltına alındı. Tüm ilçe emniyet birimlerinde olan gözaltıları da takip ettiklerini belirten Doğan “Büyükçekmece’de gözaltına alınan kişiler dikkatimizi çekti. Büyükçekmece olaya yakın bir bölgeydi. O yüzden o ilçeyi yakın takibe almıştık. Gözaltına alınan bu kişiler dikkatimizi çekti. Onları sorgulamaya karar verdik. Çünkü bunların o kayıp kişilerle bağlantısı olabilir diye düşündük” şeklinde konuştu.

        ŞOKE EDEN İTİRAF

        O dönemler, şüphelilerin ilçe emniyetindeki sorguları ile Gayrettepe’deki cinayet masasında sorgulanmaları arasında dağlar kadar fark vardı. Çünkü Gayrettepe cinayet masası şüphelilerin korkulu rüyası olmuştu. Doğan, şüpheli kişileri alıp Gayrettepe’ye getirdiklerini söyleyerek şöyle devam etti: “Bu isimlerin kayıp kişilerle bağlantılı olduğunu düşünüyorduk. Çünkü bir bağ bulmuştuk. O dönemler kamera veya teknik takip sistemi yoktu. Kendi sorgu tekniğimiz vardı. Bunları cinayet masasında sorguladık ve kısa bir süre sonra şoke eden itiraflarda bulundular” ifadelerini kullandı.

        “ÖLDÜRÜP TERKOS BARAJI'NA GÖMMÜŞLER”

        Yapılan sorguda, şüpheli kişiler kayıp iş insanı ve şoförünü öldürdüklerini itiraf ettiler. Öldürdükleri iş insanı ve şoförünün cesedini önce bir varile koyduklarını ve varille birlikte Terkos Barajı'na gömdüklerini söylediler. Emekli cinayet uzmanı Doğan şöyle devam etti: “O yılları belki kimse bilmez ama o dönem Terkos Barajı kurumuştu. İstanbul su sıkıntısı yaşıyordu. Bunlar bize iki kişiyi baraja gömdüklerini anlatınca geriye cesetleri bulmamız lazımdı. Doğruyu söyleyip söylemediklerini öğrenmemiz için bunları alıp Terkos Barajı'na gittik.”

        REKLAM

        CESETLER ÇIKTI

        Şüphelileri Terkos Barajı'na götürdüklerini anlatan Doğan, bir cinayetin daha çözülmek üzere olduğunu belirterek “Bize gösterdiği yeri getirilen görevlilerce kazdırdık. Ve denilen yerde toprağa gömülmüş iki varil bulduk. Bunlar önce bu iki kişiyi silahla öldürüp sonra da cesedi varile koyup dedikleri gibi toprağa gömmüşlerdi. Bir olayı araştırırken ikinci bir olayla karşılaşmıştık. Bu ikinci olayı da çözmüştük. Şimdi kaldığımız yerden 4 kişinin katilini yakalamak için yeniden çalışmalarımızı hızlandırmak kalmıştı" dedi.

        İKİ YIL SONRA

        İş insanının öldürülme nedeni, polisin ele geçirdiği uyuşturucu işiydi. O hesaplamada, uyuşturucuyu kaçırmadığı için sorumlu tutulan iş insanı öldürülmüştü. İş insanı şoförü de yanında bulunduğu için o da tanık diye ortadan kaldırılmıştı. Bu olay çözülmüştü, artık deneyimli uzmanlar Doğan ve Gençosmanoğlu, 4 kişinin katilinin peşine düşmüştü. Aradan neredeyse iki yıl geçmişti. Katil zanlının yurt dışına kaçtığı da düşünülüyordu. Çünkü o güce sahipti. Ancak iki yıl sonra yapılan istihbarat dikkat çeken detaylar içeriyordu.

        POLİSİ KARŞISINDA GÖRÜNCE ŞAŞIRDI

        Doğan ve Gençosmanoğlu katil zanlının peşini bırakmadı. Yaptıkları sokak çalışmasında katil zanlısının Büyükçekmece’de bir evde saklandığı istihbaratı elde edildi. O döneme kadar birçok istihbarat elde edilmişti ama hepsi boş çıkmıştı ya da katil zanlısı kıl payı kaçarak kurtulmuştu. Uzun süredir peşinde oldukları katilin yakalanması için harekete geçtiklerini belirten Doğan şöyle devam etti: “Tespit ettiğimiz eve çok gizli bir operasyon yaptık. Yaptığımız baskında bu kez aradığımız katili yakaladık. Hem de adamlarıyla. Tabi uzun bir takip oldu. Biz takibi hiç bırakmadık. O da hep kaçtı. Bizi görünce tabi ki şaşırdı. Beklemiyordu. Çünkü uzun olmuştu.”

        BİRÇOK DOSYAYA BAKTI

        Bir cinayet dosyası daha çözülmüştü. Bir olayın failinin yakalanması her birim için de çok önemlidir. Bu istatistikler, o birimin nasıl çalıştığını gösteriyor. Cinayet uzmanı Halit Doğan ve Ahmet Gençosmanoğlu’nun bu dosya ile ilgili konusu kapanmıştı. Ama İstanbul sokakları rahat durmuyordu. Bu iki uzman ekip o yıllarda işlenen birçok cinayet dosyasını çözdü.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ