Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya ABD'den Türk iş insanına 'İran bağlantılı kara para aklama' iddiasıyla yaptırım

        ABD'den Türk iş insanı Sıtkı Ayan'a 'İran bağlantısı' iddiasıyla yaptırım uygulandı.

        Sıtkı Ayan

        Türk iş insanı Sıtkı Ayan’ın, şirketleri üzerinden İran petrolü için uluslararası satış ve sevkiyat sözleşmeleri oluşturulduğuna ilişkin belgeler üzerine ABD makamları harekete geçti.

        Belgelerde Ayan’ın şirketleri üzerinden kara para aklandığı ve İran’ın Kudüs Gücü adına petrol satışları gerçekleştirildiği ifade edildi.

        REKLAM

        Ayan’ın Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri başta olmak üzere birçok ülkeyle, yüz milyonlarca dolar değerindeki İran petrolünü satmak için sözleşme yaptığı belirtildi.

        ABD Hazine Bakanlığı açıklamasında, "Ayan'ın şirketleri İran petrolünün kaynağını ve Devrim Muhafızlarının bundan faydasını gizleyerek uluslararası olarak satılması için yabancı alıcılarla satış sözleşmeleri imzaladı, petrolün nakliyesini sağladı ve gelirlerin aklanmasına yardımcı oldu" ifadeleri yer aldı.

        Bakanlık, Ayan ve firmalarının, her ikisi de ABD tarafından "yabancı terör örgütleri" olarak tanımlanan 'Muhafızlar' ve 'Lübnan'ın Hizbullah Hareketi' için bu satışlardan elde edilen gelirleri akladığını öne sürdü.

        30'DAN FAZLA ŞİRKETE YAPTIRIM

        Ayan’ın oğlu Bahaddin Ayan, ortağı Kasım Öztaş ve diğer ortaklarla birlikte Cebelitarık merkezli bir holding şirketi olan ASB Şirketler Grubu da dahil olmak üzere en az 30 şirket belirlendi.

        ABD Hazine Bakanlığı, Ayan ve şirketlerinin ABD’deki varlıklarının dondurulacağını ve ülkede işlem yapmalarının yasaklanacağını duyurdu. Bakanlık, Ayan’ın şirketleriyle çalışan diğer şirketlerin de yaptırımlarla karşı karşıya kalacağı konusunda uyarı yaptı.

        Sıtkı Ayan'ın CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun 2017 yılındaki bir grup toplantısı konuşmasında yurt dışına gönderilen paraların bir ada ülkesinde Ayan'ın yönetim kurulu başkanı olduğu şirkete aktarıldığını söylemişti.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ