Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Piyasalar Alman ekonomisi ikinci çeyrekte Kovid-19'dan dolayı yüzde 10,1 küçüldü - Para Haberleri

        Federal İstatistik Dairesi (Detatis) 2020 yılının ikinci çeyreğine ait gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) verilerini yayınladı. Destatis'in açıklamasına göre bu yılın ikinci çeyreğinde, fiyat, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmışmış GSYH bu yılın ilk çeyreğine göre yüzde 10,1 azaldı.

        Bunun 1970 yılından beri yapılan hesaplamalarda bir çeyrekte yaşanan en sert düşüş olduğu ifade edilen açıklamada, geçen yılın aynı dönemine göre de GSYH’nın bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 11,7 küçüldüğü aktarıldı.

        Açıklamada, 2020’nin ikinci çeyreğinde mal ve hizmetlerin hem ihracatının hem de ithalatının, ayrıca özel tüketim harcamalarının ve şirketlerin yatırımlarının büyük ölçüde gerilediği belirtildi.

        Ekonomistler Kovid-19 vakalarının tekrar önemli ölçüde artmaması durumunda Alman ekonomisinin yılın ikinci yarısında toparlanacağına inanıyor.

        Alman Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü (DIW) tarafından yapılan açıklamada, Kovid-19 salgınından dolayı getirilen kısıtlamaların mayıstan beri gevşetildiği ve ekonominin iyileşme sürecine ilişkin işaretlerin olumlu olduğu ifade edilerek, ancak bu yılın ilk yarısındaki çöküşün telafisinin 2 yıl süreceğinin öngörüldüğü belirtildi.

        Alman Merkez Bankası uzmanları da ekonominin bu yılın ikinci yarısında rahatlama sürecine gireceğini, Alman hükümetinin ekonomi alanında aldığı önlemlerin buna katkı sağlayacağını kaydetti.

        ABD EKONOMİSİ REKOR SEVİYEDE DARALDI

        ABD ekonomisi, yeni tip koronavirüs salgınının etkisiyle bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 32,9 daralarak rekor seviyede küçüldü. ABD Ticaret Bakanlığı, nisan-haziran dönemine ait öncü Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) verilerini açıkladı.

        Buna göre, ABD'de GSYH, yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 32,9 azaldı. Bu dönemde tarihi bir daralma kaydeden ABD ekonomisine ilişkin piyasa beklentisi, yüzde 34,1 küçülmesi yönündeydi.

        Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ve salgına karşı alınan karantina önlemleri nedeniyle yılın ikinci çeyreğinde rekor seviyede daralan ülke ekonomisi, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5'lik küçülme kaydetmişti.

        Bu dönemde ABD ekonomisindeki daralmada, kişisel tüketim harcamaları, ihracat, özel stok yatırımları, yabancıların sabit yatırımları ve yerel hükümet harcamalarındaki düşüşlerin federal hükümet harcamalarındaki yükselişle kısmen dengelenmesi etkili oldu.

        REKLAM

        Yılın ikinci çeyreğinde kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi yüzde 1,9 azalış gösterdi. Gıda ve enerji harcamalarının hesaplama dışı tutulduğu çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi de bu dönemde yüzde 1,1 azaldı. Beklentiler bu verinin yüzde 1 artması yönündeydi.

        EN BÜYÜK DÜŞÜŞ 1958'DE YÜZDE 10 OLMUŞTU

        ABD ekonomisinde şimdiye kadar üç aylık dönemler itibariyle yaşanan en büyük düşüş yüzde 10 ile 1958 yılında gerçekleşmişti. 2008'deki finansal krizde ise ekonomi dördüncü çeyrekte yüzde 8.4 küçülmüştü.

        PİYASALAR VERİLERİ FİYATLIYOR

        Büyüme verisi öncesi 1,175 seviyesinde seyreden avro/dolar paritesi, açıklamanın ardından bu seyrini korudu. Dolar/TL ise 6,9739'dan 6,9776'ya tırmandı. Diğer taraftan, 1,949 dolardan işlem gören altının onsu 1,941 dolara gerilerken, 10 yıllık ABD devlet tahvili faizi yüzde 0,554’den 0,546’ya indi. Veri öncesi 43,41 dolar seviyelerinde seyreden Brent petrolün varil fiyatı ise 43,40 dolar seviyelerinde seyretti.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ