Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avusturya başbakanı Kurz istifa etti
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Hakkında yolsuzluk soruşturması başlatılan Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz görevinden istifa etti.

        Kurz, medyaya yaptığı açıklamada, kariyer diplomatı olan Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg'i halefi olarak önerdiğini söyledi. Kurz, muhafazakar partisinin lideri olarak kalmayı ve mecliste liderliği devralmayı planladığını da sözlerine ekledi.

        Avusturya Mali Suçlar ve Yolsuzlukla Mücadele Savcılığı, Başbakan Sebastian Kurz ve yakın çalışma arkadaşları hakkında rüşvet, yolsuzluk ve halkı yanıltma gerekçesiyle 6 Ekim'de soruşturma başlatmıştı.

        REKLAM
         Avusturya Başbakanı Kurz'a yolsuzluk suçlaması
        Avusturya Başbakanı Kurz'a yolsuzluk suçlaması Haberi Görüntüle

        Savcılığın soruşturma dosyasına ulaşan Avusturya Haber Ajansı (APA), dosyada aralarında Başbakan Kurz’un da bulunduğu 10’a yakın kişinin 2016-2018'de Maliye Bakanlığı bütçesini kullanarak bir gazete ve düşünce kuruluşuna daha fazla reklam vermek suretiyle, partisi ve şahsı lehine kamuoyu yoklamalarının sonuçlarının manipüle edilmesinin sağlandığına dair iddialara yer verildiğini aktarmıştı.

        Avusturya'da meclis, hakkında yolsuzluk ve rüşvet soruşturması başlatılan Başbakan Sebastian Kurz'un suçlamaları reddederek görevinde kalacağını açıklaması üzerine muhalefetin talebiyle 12 Ekim'de özel gündemle toplanma kararı almıştı. Kurz, bu tarihi beklemeden başbakanlığı bıraktı.

        KOALİSYON ORTAĞINDAN AÇIKLAMA

        Kurz'un başı olduğu koalisyonun diğer ortağı Yeşiller Partisi, Sebastian Kurz'un istifasından memnun olduğunu ve koalisyonun, Kurz'un yerine atanacak halefi altında devam edeceğini belirtti.

        Yeşiller lideri ve Şansölye Yardımcısı Werner Kogler yaptığı açıklamada, "Bunun gelecekteki hükümet çalışmaları için doğru adım olduğuna inanıyorum," dedi. Kogler, Kurz'un kendisine önerdiği Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg ile "çok yapıcı" bir çalışma ilişkisi olduğunu da sözlerine ekledi.

        MUHALEFET İSTİFAYI YETERLİ GÖRMÜYOR

        Ülkede çarşambadan beri yaşanan hükümet krizi eski başbakanın geri adım atmasıyla rahatlamış gibi görünse de muhalefet, "Kurz’un parti başkanlığını sürdürecek olmasının yolsuzluk suçlamalarına yol açan 'Kurz düzenin"' devam edeceği anlamına" geldiği eleştirisinde bulundu.

        Ana muhalefet Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) Genel Başkanı Pamela-Rendi Wagner, ÖVP’nin iktidarda kalmak için Kurz’u kurban ettiğini, merkez sağcı partinin iktidarda kalmak için 35 yıldır aynı taktiği kullandığını söyledi.

        "GÖLGE BAŞBAKAN KURZ"

        Wagner, Kurz’un istifasının özünde çok da bir anlam ifade etmediğini, parti genel başkanı olarak "gölge başbakan" olarak "Kurz düzeni" olarak adlandırdığı sistemin devam ettirileceğine dikkati çekerek, şu anki hükümetin geleceğini parlak görmediğini kaydetti.

        Yeni Avusturya Partisi (NEOS) Genel Başkanı Beate Meinl-Reisinger de Kurz’un istifa kararının gecikmiş bir adım olduğunu belirterek, parti başkanı olarak hala iplerin eski başbakanın elinde bulunduğunu, sahne arkasından iktidarı yönetmeye çalışacağını ileri sürdü.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ