Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 2023 Ay tutulması ne zaman ve saat kaçta gerçekleşecek? Mayıs ayında gerçekleşecek Ay tutulması Türkiye'den izlenecek mi?
        1

        2023 yılının ilk Ay tutulması için geri sayım başladı. Bu ilk tutulma diğerlerinden farklı olarak tam bir tutulma şeklinde olmayacak Ay'ın yalnızca bir kısmı kararacak. Bu ilginç astronomik olay ile birlikte 12 burcun da farklı etkiler alması bekleniyor. Peki, Ay tutulması ne zaman, saat kaçta gerçekleşecek ve Türkiye'den görülecek mi? İşte, 2023 Ay tutulmasına dair tüm merak edilenler...

        2

        2023 AY TUTULMASI NE ZAMAN?

        5 Mayıs Cuma 2023 tarihinde gerçekleşecek olan Ay Tutulması, saat 18.14'te başlayacak ve 22.32'de bitecek. Tutulma sırasında Ay'ın tamamı değil, sadece bir kısmı gölgede kalacak.

        3

        5 MAYIS AY TUTULMASI TÜRKİYE'DEN GÖRÜLECEK Mİ?

        Ay tutulması; Avrupa, Asya, Avustralya, Afrika, Pasifik, Atlantik, Hint Okyanusu, Antarktika bölgelerinde görülecek, Türkiye'den ise tutulma yalnızca kısmi olarak gözlemlenebilecek.

        4

        AY TUTULMASI NASIL OLUR?

        Ay, dünyanın etrafında turlarken bazı zamanlar dünyanın gölgesinde kalabilmektedir. Ayın gölgede kaldığı zamanlarda ay güneşten gelmekte olan ışınları alamaz ve dünyanın gölgesi de ayın üzerinde düşer. Bu durumda ay karanlıkta kalır ve böylece ay tutulması gerçekleşmiş olur. Ay tutulması olayında ayın karanlıkta kalmasına rağmen ay tamamen görünmez olmaz. Böyle durumlarda ayın üzerinde kırmızı renge yakın bir tonda dünyanın gölgesi oluşur.

        5

        Ayın çeşitli evreleri bulunur ve bu her evrenin bir ismi vardır. Ay tutulması olayı yaşandığı zaman ay dolunay görünümünde bulunur. Ay tutulmasında tutulma olayı yaklaşık olarak 1 saat civarı sürer. Günümüze kadar gerçekleşmiş olan ay tutulması olayında en küçük zaman sınırı ise 40 dakika olarak belirlenmiştir.

        6

        Ayın gölgede kalmış olduğu ay tutulması olayında dünya, güneş ve ay çizgisinin farklı kombinasyonlar yaşanabilmektedir. Bu farklı kombinasyonlar çerçevesinde ay tutulması bazı durumlarda kısmi ay tutulması biçiminde de gerçekleşebilir. Kısmi ay tutulması olayında dünyanın gölgesi tam olarak ayın üzerine düşmez. Gölge ayın üzerine kısmen düşer.

        Ay tutulması olayının değişik türleri bulunur ve bu türler 3 kısma ayrılır:

        Tam Tutulma

        Kısmi Ay Tutulması(Parçalı Tutulma)

        Gölgeli Tutulma

        7

        Bu türlerden tam tutulma da dünyanın gölgesi tamamen ayın üzerine düşmektedir. Parçalı tutulmada kısmen ayın üzerine düşer. Gölgeli tutulma olayında ise durum biraz farklıdır. Ay tutulmasının türlerinden birisini teşkil eden gölgeli tutulmada dünyanın gölgesi ayın yarısına düşer ve ayın yarısı hala güneş ışığı almaya devam eder. Bu durumda ayın yarısı güneş ışığı almaya devam eder fakat ayın görüntüsü oldukça sönük bir şekildedir. Gölgeli tutulmanın bir diğer özelliği ise bu tutulma türü çok nadir görülen bir ay tutulması özelliğini taşır.

        Ay tutulması olayı genellikle yılda iki kez yaşanırken bazı durumlarda yılda hiç yaşanmayabilir ya da 3 kez yaşanabilir. Bu durumlar ay tutulmasıyla ilgili istisna durumları teşkil eder. Normal olarak ay tutulması olayı yılda iki kez gerçekleşen bir olaydır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ