Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Barzani, referandum kararını açıkladı - Referandum yapılacak mı?

        Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, Erbil'in Salahaddin kasabasında açıklama yaptı.

        Barzani'nin açıklamaları:

        "Irak şu an demokratik değil, mezhepsel bir devlettir. Bağdat yönetimiyle konuşma yapmaya çalıştık. Onlar bizim komşumuz, kardeşimiz. Onlarla tartışmamız mantıklı değil. Yeni formüller bulmaya çalıştık ama referanduma gidiyoruz."

        Barzani, "Ancak bağımsızlık ile güvenliğimizi sağlayabiliriz. Biz, referandum sonrası Bağdat'la görüşmelerde bulunacağız. Ancak Bağdat ile artık ortaklığı müzakere etmeyiz. Bağdat' a 1-2 yıl gereken zamanı vermeye hazırız. Asla başarısız ortaklığı görüşmek üzere Bağdat'a geri gitmeyeceğiz. Bundan sonra Bağdat ile o diyaloğumuz iki iyi komşu olmak esasında olacak." ifadelerini kullanırken "İran ve Türkiye ile dostuz. Onlara dostluk elini uzatıyoruz. İran ve Türkiye dostluğu geri çevirse de biz onlara dostluk elini uzatmaya devam ederiz" ifadelerini kullandı.

        Barzani,"Kerkük'te isteyen oy verebilir, isteyen boykot edebilir. Eğer birileri Kerkük'te peşin olarak fitne çıkarmaya karar vermişse yanıtlarını alacaklar." dedi.

        "IRAK İLE ORTAKLIĞIMIZIN BİTTİĞİNİ SÖYLEMİŞTİK"

        Uluslararası toplum ve Bağdat ile Irak'ın sorunlarının çözülmesi için birçok yolu denediklerini dile getiren Barzani, şunları kaydetti:

        "Bizi bu yola iten Bağdat'ın kendisidir. Geçen yıl Bağdat'ta yaptığımız ziyarette, 'ülkede gerçek bir ortaklığın kalmadığını, bunun başarısızlığa uğradığını' söyledik. İki iyi komşu olabiliriz dedik. Bunu çok iyi bir şekilde kabul ettiklerini söylediler. Daha sonra referandum kararı alınca bazı taraflar bunu bir sürpriz olarak kabul etti. Çaresiz kaldığımızdan dolayı, herkese 25 Eylül'de referanduma gideceğimizi, Irak ile ortaklığımızın bittiğini söylemiştik."

        "Neden böyle bir karar aldıklarının" sorgulanmadığını ve doğrudan tehditler savrulduğunu savunan Barzani, "100 yıl içerisinde ortaya çıkan, Kürt halkının varlığının inkarından başka bir şey değildir. Demokratik bir şekilde Kürt halkının ne düşündüğünü öğrenmek neden suç olsun? Enfal kampanyası ve savaş uçakları Kürtleri bombalarken referandumdan mı bahsettik?" diye konuştu.

        BARZANİ: ORTAKLIK BİTTİ

        Barzani, konuşmasına şöyle devam etti:

        "2005 yılında hazırlanan anayasa ile Iraklılara çok iyi bir ümit verip, sonunda ülkede bir anayasanın olduğunu düşündük. Bunun hazırlanmasında Kürtlerin çok önemli rolü vardı. O dönem Diyala, Anbar, Selahaddin ve Musul anayasaya ret oyu verdi. Çok uzun sürmedi, Bağdat'taki yetkililerin daha önceki Enfal katliamı yapanlarla aynı zihniyete sahip oldukları ortaya çıktı. Anayasa ihlal edildi, Peşmerge'nin bütçesi ve maaşı gönderilmedi. Ortaklık bitti. Bunun üzerine memur maaşlarının ödendiği bütçe kesildi. Bu şekilde nasıl yaşayacağız? Tehditler de başladı. Daha önce üzerinde karar verilen Irak, demokratik ve federal idi. Şimdi ise otokratik ve mezhepsel bir hükümet karşımızda."

        "NE YAPACAĞIMIZI BİLİYORUZ"

        Gazetecilerin, "Referandumun gerçekleştirilmesinden ötürü sınırların kapatılması halinde Erbil'in ne yapacağı" sorusuna Barzani, "Kapatılmaması temennisinde bulunuyoruz. Bunu görmek istemiyoruz çünkü kimsenin çıkarına olmayacaktır." yanıtını verdi.

        "Bağdat'ın referandumdan sonra görüşmeleri reddetmesi durumunda nasıl davranılacağı" sorusu üzerine ise Barzani "Bir müddet bekleyeceğiz. Çocuk gibi davranmayacağız. Ne yapacağımızı biliyoruz. Eski duruma dönelim denilmesi halinde bizim yapacağımız başka şeyler olacaktır." diye konuştu.

        "TÜRKİYE'NİN ASKERİ TATBİKATI KENDİ SINIRLARI İÇERİSİNDEDİR"

        IKBY Başkanı Mesud Barzani, "Türkiye'nin askeri tatbikatı kendi sınırları içerisindedir ve bizi ilgilendiren bir konu değil. Sınırın kapatılmasını istemeyiz ama onlar böyle bir karar alır mı bilmiyoruz" dedi.

        Barzani, "Türkiye'nin 'referandumun bölge güvenliğini tehdit ettiği' görüşüne katılmıyoruz. Biz Kürdistan'ın bağımsızlığının bölgenin güvenliğini daha da sağlamlaştıracağı kanaatindeyiz" dedi. Türkiye'nin sınırdaki askeri hareketlilik olduğu ve kapıların kapatılabileceğine ilişkin soruyu yanıtlayan Barzani, "Türkiye'nin askeri tatbikatı kendi sınırları içerisindedir ve bizi ilgilendiren bir konu değil. Sınırın kapatılmasını istemeyiz ama onlar böyle bir karar alır mı bilmiyoruz" dedi.

        Referanduma sadece İsrail destek verirken, terör örgütü DEAŞ ile mücadelede Erbil'e en çok destek veren ABD başta olmak üzere Rusya, Fransa, İngiltere, Almanya, Türkiye ve diğer ülkeler karşı çıkıp iptal edilmesini istediğini açıklamıştı.

        REKLAM
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ