Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem BATI ANADOLU FAY HATTI RİSK HARİTASI 2023 | Batı Anadolu Fay Hattı hangi iller ve ilçelerden geçiyor, riskli olan şehirler ve bölgeler nereler?
        1

        Türkiye'de Kuzey Anadolu Fay Hattı, Batı Anadolu Fay Hattı ve Doğu Anadolu Fay Hattı olmak üzere 3 adet büyük fay hattı bulunmaktadır. AFAD ve MTA tarafından paylaşılan Türkiye deprem risk haritası ile Batı Anadolu Fay Hattı (BAF) üzerinde yer alan şehirler ve ilçeler gündeme geldi. Peki, Batı Anadolu Fay Hattı hangi iller ve ilçelerden geçiyor? İşte Batı Anadolu Fay Hattı üzerindeki faylar, iller ve ilçeler listesi...

        2

        BATI ANADOLU FAY HATTI TANIMI

        Batı Anadolu Fay Hattı (BAF), Anadolu'nun batısında doğu-batı uzanışlı, kuzeyden-güneye doğru sıralanan birçok faydan oluşan deprem alanlarından biridir.

        3

        Ülkemizde meydana gelen depremlerin iki ana nedeni vardır. Bunlardan ilki; Atlas Okyanusu'nun ortalarındaki okyanus ortası sırtının genişlemesidir. Bu genişleme Afrika levhasını kuzeydoğu yönünde hareket ettirmektedir. Afrika, Akdeniz altında Anadolu Levhası ile çarpışmakta ve altına dalmaktadır.

        4

        İkinci ana neden ise Kızıldeniz ortasındaki okyanus tabanı yayılmasıdır. Bu hareket Arap Levhasını kuzey yönünde hareket ettirmekte, Doğu Anadolu Fayında yoğun depremselliğe neden olmaktadır. Afrika Levhasının kuzey kenarındaki okyanusal kabuk bu sıkışmada Anadolu ve Ege'nin altına dalarak batmaktadır.

        5

        Bu dalma sırasında Batı Anadolu'ya çekme kuvveti uygular. Arap Levhasının baskısıyla Kuzey Anadolu Fayı boyunca batıya doğru itilen Anadolu Levhası batıda sıkışmaya sebep olur. Batı Anadolu'da GGB-KKD yönünde yılda 15 mm/yıl genişleme oluşur. Bu olay depremlere ve grabenlerin oluşumuna neden olur.

        6

        BATI ANADOLU FAY HATTINDAKİ FAYLAR

        1.Fethiye - Burdur Fayı
        2.Gökova Grabeni
        3.Knidos (Cumalı, Yakköy) Fayı
        4.Büyük Menderes Grabeni
        5.Yavansu Fayı

        7

        6.Küçük Menderes Fayı
        7.Gediz Grabeni
        8.Simav Grabeni
        9.Eskişehir Fayı

        8

        BATI ANADOLU FAY HATTI ÜZERİNDE YER ALAN İLLER

        Ege Bölgesi’ndeki Bakırçay, Gediz, Küçük ve Büyük Menderes çöküntü ovaları boyunca uzanan bazı diri fay hatları bulunmaktadır. Bu fay hatlarına uyum gösteren deprem kuşağı; Ayvalık, Dikili, İzmir, Aydın, Denizli, Isparta ve Akşehir'in içine alır. Ayrıca Burdur, Acıgöl havzalarının kenarlarında ve Sultan Dağları’nın uzey eteklerinde de faylar uzamaktadır.

        9

        Ülkemizdeki en aktif ve tehlikeli olan fay hattı Kuzey Anadolu Fay Hattı olarak görülse bile en aktif olanı Batı Anadolu Fay Hattı'dır.

        10

        BATI ANADOLU FAY HATTI ÜZERİNDE MEYDANA GELEN DEPREMLER

        1653 Doğu İzmir: 7.5

        1688 İzmir: 7.0

        1914 Afyon-Bolvadin: 7.0

        1914 Burdur: 6.9

        1928 İzmir: 6.5

        1939 Dikili-İzmir: 6.6

        1953 Söke-Aydın: 6.8

        1957 Fethiye-Muğla: 7.1

        1969 Alaşehir-Manisa: 6.5

        1970 Gediz: 7.2

        1995 Dinar-Afyon: 6.1

        2002 Sultandağı-Afyon: 6.5

        2011 Simav-Kütahya 6.8

        2014 Ege Denizi: 6.9

        2020 Ege Denizi: 6.9

        2022 İzmir-Buca: 4.9

        Haberi Hazırlayan: Türker Üner

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ