Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Belarus ile Rusya arasında Wagner krizi!

        Belarus'ta cumhurbaşkanlığı seçimlerine 2 hafta kala Rus özel askeri şirketi Wagner'e bağlı olan 32 paralı askerin Minsk yakınlarında, birinin de ülkenin güney kısmında gözaltına alındığı bildirildi.

        Belarus medyasından Belta haber ajansının aktardığı bilgilere göre, Belarus’ta 9 Ağustos 2020 tarihinde düzenlenecek olan cumhurbaşkanlığı seçimleri kampanya sürecini baltalamak için ülkeye 200’den fazla Rus paralı askeri geldiği duyuruldu.

        OTELE YERLEŞTİRİLDİLER

        Belarus güvenlik güçleri tarafından yapılan açıklamada, Rusların her birinin yanlarında küçük el bagajı ile tüm grup için üç büyük ağır valiz getirdiği belirtildi. Söz konusu Wagner şirketinde yer alan Rus paralı askerlerin, 24 Temmuz’da Minsk’teki bir otele, 27 Temmuz’da ise Minsk bölgesindeki bir otele yerleştirildiği bildirildi.

        REKLAM

        BELARUS POLİSİ SORUŞTURMA BAŞLATTI

        Olayın ardından harekete geçen Belarus polisi, 29 Temmuz gecesi, Belarus Devlet Güvenlik Komitesi (KGB) A Grubunun İçişleri Bakanlığı güçleri timinin desteği ile gerçekleştirilen operasyon kapsamında 32 Rus paralı askerin gözaltına alındığı bildirildi.

        PESKOV AÇIKLAMA YAPTI

        Olayın ardından Belarus Ulusal Güvenlik Konseyi, Cumhurbaşkanı Aleksandır Lukaşenko’nun başkanlığında olağanüstü olarak toplandı. Toplantıda Lukaşenko, yakalanan kişilerin Rus vatandaşı olduğunun ortaya çıkması halinde, bu konuyla ilgili olarak Rusya’nın ilgili makamlarına başvurularak açıklama alınması ve konunun tamamen açıklığa kavuşturulması gerektiğini söyledi. Öte yandan Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandır Lukaşenko da 5 gün önce yaptığı açıklamada, bu seçimleri provoke etmek için yurtdışından özel savaşçı birliklerinin geleceğini söylemişti.

        REKLAM

        Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Belarus'ta yakalanan Rus güvenlik şirketi Wagner’e bağlı 33 paralı askerin protestolara karışacakları yönündeki açıklamaların "kötü niyetli kurgu" olduğunu ileri sürdü.

        Peskov, Belarus güvenlik güçlerinin Rus şirketi Wagner'e bağlı 33 paralı askeri yakalamasıyla ilgili gazetecilere açıklamalarda bulundu. Olayla ilgili yeterli bilgiye sahip olmadıklarını belirten Peskov, "Bildiğimiz tek şey, Belarus’ta 33 Rus vatandaşı gözaltına alındı. 200 kişi aranıyor. Rusların gözaltına alınmasına sebep olan yasadışı eylemleri hakkında bilgimiz yok." dedi.

        Peskov, Rusya’nın Minsk Büyükelçisinin Belarus yetkilileriyle konuya ilişkin görüşmeler yaptığını belirterek, "Görüşmeler sonucunda ve özel kuvvetler arasındaki kanallar üzerinden konuyla ilgili kapsamlı bilgi alacağımızı umuyoruz. Elbette, gözaltına alınan vatandaşların tüm haklarına saygı gösterileceğini de umuyoruz." şeklinde konuştu.

        "HEPSİ RUS VATANDAŞI"

        Gözaltına alınanların arasında Ukrayna vatandaşlarının da bulunduğu ve bunların Ukrayna'nın doğusundaki çatışmalarda yer aldığı yönündeki iddialara ilişkin Peskov, "Bunların, Ukrayna vatandaşı olduğunu kabul etmiyoruz. Hepsi Rus vatandaşıdır. " dedi.

        Peskov, "Gözaltına alınanlar Ukrayna'ya teslim edilirse Moskova'nın pozisyonu ne olur?" sorusuna ise vatandaşların ilk önce neyle suçlandıklarının netleşmesi gerektiğini vurguladı.

        Yakalanan paralı askerlerin Belarus'ta seçim öncesi durumun istikrarsızlaştırılmasına ilişkin planlarla bağlantılı olduğu yönündeki açıklamaları da değerlendiren Peskov, "Rusların Belarus’taki protestolara karışması yönündeki iddialar, kötü niyetli kurgudur." ifadelerini kullandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ