Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Daha önce duymuş muydunuz? "Ben bunları daha önce neden öğrenmedim ki!" diyeceğiniz 10 ilginç bilgi!
        1

        UYURKEN ÖRÜMCEK YİYORUZ İDDİASI

        Bir zamanlar kulaktan kulağa yayılan uyurken örümcek yediğimiz iddiası tamamen efsane. Scientific American bilim insanları bu iddianın tamamen yalan olduğunu söylüyor.

        2

        KEDİLER SADECE MART AYINDA ÇİFTLEŞMEZ

        Kedilerin çiftleşme ayı Mart olarak bilinir; bu biraz doğru biraz yanlış. Kediler sadece Mart ayında çiftleşmezler, çiftleşme zamanları Mart ayında başlar ve tüm yaz devam eder.

        3

        KİMSE PAMUK ŞEKERİN NASIL YAPILDIĞINI BİLMİYOR

        Pamuk şekerler; gıda boyası ve şekerden yapılır. Bu karışım, makine içerisinde eritilir ve ince delikli süzgeçten dışarı çıkarılır. Tam bu esnada makine şekeri dondurur ve ortaya pamuğa benzeyen bir şeker görüntüsü çıkar.

        4

        AVM VE MARKETLERDE PENCERE BULUNMAZ

        Alıveriş merkezleri ve marketler, insanların zaman kavramını unutması için özel olarak penceresiz tasarlanır. Böylece içerdekiler, dışarıda akan yaşamı unutarak tüketime odaklanabilir.

        5

        HASTANELERDEKİ O TUHAF KOKU

        Hastane ve kliniklerdeki o kokuyu tanımlayamasak da hastane kokusu gibi herkesin aşina olduğu bir kavram var. O meşhur kokunun kaynağı; iyodoform.

        İyodoform, karbon, hidrofen ve iyotun birleşimiyle oluşur. Hastanelerde ve kliniklerde hafif dezenfektan olarak kullanılır. Diğer dezenfektanlar gibi hastaları rahatsız edebilecek derecede ağır bir kokuya sahip olmadığı için çokça tercih edilir.

        6

        SİNEMA KOLTUKLARI KASITLI OLARAK KIRMIZI SEÇİLİR

        Kırmızı, düşük ışıkta en kolay kaybolan renktir. Kırmızı koltuklar, ışığı emdiği için filme daha kolay odaklanmamızı sağlar.

        7

        BULAŞIK SÜNGERLERİ OLDUKÇA KİRLİ

        Kamu Sağlığı ve Güvenliği Örgütü NSF International’ın 22 sünger üzerinde yaptığı bir araştırma gösteriyor ki bulaşık süngerlerinin yüzde 75’i koliform bakteri taşıyor.

        8

        TAKSİLER HEP SARI RENKTİR

        Tüm dünyada taksiler, sarı renktedir. Bunun sebebi; sarı rengin, ayırt edilmesinin daha kolay olmasıdır.

        9

        TOPRAK KOKUSUNUN KAYNAĞI

        Yağmurdan sonra oluşan toprak kokusu üzerine belki de binlerce şiir yazılmıştır ancak o kokunun kaynağı o kadar şiirsel değil!

        Bu kokunun kaynağı toprakta bulunan ve aktinomiset adı verilen bakterilerdir. Bu bakteriler toprak nemliyken gelişir ve toprak kuruduğunda sporlar üreterek çoğalmaya başlar.

        Yağmur yağdığında, toprağın içindeki bu sporlar yağmur etkisiyle havalanır. Yağmur sonrası oluşan nemli hava sayesinde sporlar taşınır. İşte, bu da bizim toprak kokusu olarak adlandırdığımız kokudur.