Birleşmiş Milletler (BM) Ticaret ve Kalkınma Konferansı'nın (UNCTAD),'İsrail işgalinin Filistin halkına maliyeti: Kapatılan Gazze Şeridi ve kısıtlamalar' başlıklı raporu açıklandı.
Rapora göre, dünyanın en yüksek işsizlik oranlarından biri Gazze'de ve halkın yarısından fazlası yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Gazzelilerin çoğunun temiz suya, düzenli ve güvenilir elektrik kaynağına ve hatta elverişli bir kanalizasyon sistemine de erişimi yok.
Raporda, İsrail'in Gazze'ye ablukasının sonucu olarak bölgenin uzun süreli kapalı kalması ve askeri operasyonların Gazze ekonomisine büyük darbe indirdiği detaylı şekilde yer aldı.
Buna göre, Gazze bütçesi İsrail'in bu politikalarından dolayı 2007-2018 döneminde 16.7 milyar dolar zarara uğradı.
Raporda, bu rakamın Gazze'nin 2018 gayrisafi yurt içi hasılasının (GSYİH) altı katına veya Filistin GSYİH'sinin yüzde 107'sine tekabül ettiği tahmininde bulunuldu.
Raporda, İsrail'in kapatma ve askeri operasyonlarının olmaması durumunda Gazze'de 2017'de yüzde 56 olan yoksulluk oranının sadece yüzde 15'te kalabileceği belirtildi.
'GAZZE'Yİ ACİLEN AÇIN' ÇAĞRISI
Halkın işgal altındaki Filistin topraklarında ve tüm dünya ile serbestçe ticaret yapabilmesi adına, Gazze'nin kapatılmasına acil son verilmesi gerektiği vurgulanan raporda, İsrail'e ayrıca, Filistinlilerin ticaret, tıbbi bakım, eğitim, eğlence ve aile bağları gibi temel haklardan yararlanabilmesi adına serbest dolaşım hakkının acilen iade edilmesi çağrısı yapıldı.
Raporda, Haziran 2007'den bu yana, Gazze'nin Hamas tarafından kontrol edilmesinin ardından 2 milyon Filistinlinin Gazze şeridinin 365 kilometrelik alan içinde uzun süre kapalı kaldığına dikkat çekildi.
Daha da kötüsü bölgenin 2018'den bu yana İsrail'in üç büyük askeri operasyonuna dayanmak zorunda bırakıldığına vurgu yapılan raporda, "Sonuç, Gazze'nin bölgesel ekonomisinin neredeyse çöküşü ve bunun Filistin ekonomisinden ve dünyanın geri kalanından izolasyonu oldu." ifadesine yer verildi.
İSRAİL'İN 'PERİYODİK ASKERİ MÜDAHALELERİNE' TEPKİ
UNCTAD raporuna göre, 2007-2017 yılları arasında Gazze'nin yoksulluk oranı yüzde 40'tan yüzde 56'ya ve yoksulluğu ortadan kaldırmanın yıllık asgari maliyeti de 209 milyon dolardan 838 milyon dolara çıktı.
Raporu değerlendiren UNCTAD'ın Küreselleşme Bölümü ve Kalkınma Stratejileri Direktörü Richard Kozul-Wright, "Gazze ile ilgili olan şey, tüm ekonominin kayıt dışı olması" ifadesini kullandı.
Kozul-Wright, İsrail'in Gazze ablukasının doğası ve 'periyodik askeri müdahaleler' nedeniyle bu durumun daha da kötüleştiğini belirtti.
UNCTAD'ın temmuz ayında yayımladığı başka bir raporda da 2000-2017 döneminde İsrail işgalinin Filistin bütçesine zararının 47.7 milyar dolar olduğu bildirilmişti.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.