Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Bu göl hayvanları taşa mı çeviriyor? Natron Gölü hayvanları öldürüyor mu iddiası doğru mu?
        1

        HAYVANLAR NEDEN ÖLÜYOR?

        Natron Gölü'nün hayvanları taşa çevirdiği iddiası elbette gerçek değildir ancak dünyanın en ilginç göllerinden birisi olarak geçer ve bir insanın girmesi mümkün değildir.

        2

        ALKALİ SEVİYESİ ÇOK YÜKSEK!

        Natron Gölü’nün pH (asit/baz) değeri 10.5 civarındadır ve bu çok yüksek alkalin ortam anlamına gelir. Su son derece aşındırıcı ve sıcaktır. Suyun sıcaklık derecesi 41 dereceye kadar çıkabiliyor. Bu tür ortamlarda yaşamaya adapte olmayan bir canlının derisi ve gözlerini yakabilecek kadar yüksek derecede alkaline sahiptir.

        3

        Göl bu pH değerini çevrede bulunan sodyum karbonat ve benzeri minerallerden kazanır. Sodyum karbonat Antik Yunan döneminde mumyalama da kullanılırdı bu sayede hayvanların veya insanların ölüleri çürümeden kısmen korunurdu.

        4

        FOTOĞRAF EFSANESİ!

        Çıkan efsanelerin aksine hayvanlar elbette taşa dönüşmezler, hatta gölün içerisinde alg birikintileri yaşar. Algler göç eden flamingoları ve sulak kuşları besler.

        Natrno Gölü'nün hayvanları taş ettiği iddiası Nick Brandt adlı fotoğrafçının Tahrip Edilmiş Alanlara Doğru isimli kitabından ortaya atılmıştır.

        5

        Brandt kitabında şunları söylemiştir “Natron Gölü'nün etrafında yıkanmış, kuşlardan yarasalara kadar birçok tür keşfettim. Kimse ölüm sebeplerini bilmiyor ancak su çok yüksek soda ve tuz içeriğine sahip. Öyle ki, Kodak film kutularımın boyalarını bile saniyeler içerisinde çıkarabiliyordu. Sahilin kıyısında bulduğum bu hayvanları aldım ve onları sanki o halleriyle yaşıyorlarmış gibi, ölmeden önce, normalde duracakları pozisyonlarına koydum, böylece bir nevi hayata döndürdüm. Ölüm içerisinde yeniden canlandırılmış gibi...”

        6

        FLAMİNGOLARIN YUVASI!

        Nato Gölü'ne gelen flamingolar üreme dönemlerinde bu sığ gölde çiftleşme yuvalarını kuruyorlar.