Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Çocuk Dikkat! Mikroplar her yerde...

        İşte size bazıları hiç aklınıza gelmeyecek birkaç önemli mikrop yuvasının adresi.

        1- Diş Fırçası Sapı

        Aklımıza gelmez ama diş fırçası sapları evlerimizde mikropların en fazla bulunduğu yerlerden biri. Tuvalet ve banyolarımızdaki pek çok mikrop kaynağından diş fırçası saplarına hava ve sıvı damlalarıyla ulaşabiliyorlar.

        Ne yapmalıyız? Diş fırçası saplarını kaynar suyun içinde bekletin ve dezenfektan bezlerle silin.

        2- Hayvanlar

        Evde ya da sokakta hayvanlarla birlikte vakit geçirmek çocuklarımızı en fazla mutlu eden şeylerden... Ama bakteri, virüs, parazit gibi zararlı maddelerin de taşıyıcısı olabilirler. Ayrıca evcil hayvanların oyuncaklarda da çok sayıda mikrop barınabilir.

        Ne yapmalıyız? Hayvanlarla oynadıktan sonra ellerini yıkamaları çok önemli. Ve elbette hayvanların çocuklarınızın yüzüne yaklaşıp yalamasına da izin vermeyin.

        3- Parklar ve Bahçeler

        Özellikle parklar mikrop ve bakterilerin çok sayıda bulunduğu yerlerdir, hayvanların pislikleri ve insan artıkları buraları çok zararlı yerler haline getiriyor. Çocuklarımızın açık havada vakit geçirmesi önemli, ancak zararlarından da koruyabilmeliyiz.

        Ne yapmalıyız?

        Difteri, tetanoz ve boğmacaya karşı aşılarını eksik etmeyelim. Eğer açık bir yara söz konusu ise kapatalım.

        4- Buzdolabı

        Hiç aklımıza gelmeyecek bir mikrop kaynağı daha... Marketlerden aldığımız ambalajlı ürünlerin üzerindeki mikrop ve bakteriler buzdolabımızda barınırlar. Salmonella, campylobacter ve norovirus gibi bakteriler ciddi bağırsak hastalıklarına neden olabilirler.

        REKLAM

        Ne yapmalıyız?

        Buzdolabımızın duvarlarını ve raflarını düzenli aralıklarla dezenfekte ederek temizlemeliyiz.

        5- Yerler

        Evlerimizin yerleri, koridor ve mutfak başta olmak üzere son derece fazla mikrop kaynağının üzerinden geçtiği riskli yüzeyler. Ayrıca halı, kilim gibi yer örtüleri de bakteri ve hatta gözle görülemeyen küçük böceklere ev sahipliği yapabilir. Mantarlar de yerlerde barınabilirler.

        Ne yapmalıyız?

        Korunmak çok zor, ancak yine de temizlik ürünlerimizin bakterilerle savaşan güçlü dezenfektanlar olmasına özen gösterebiliriz.

        6- Su Birikintileri

        Sokaklardaki su birikintileri, suyun kaynağının ne kadar pis olmasının ötesinde, yağmur suyu bile olsa içinde mikrop, bakteri, böcek ve sivrisinek oluşmasını kolaylaştıran yerlerdir.

        Ne yapmalıyız?

        Su birikintileri içinde oynamalarına izin vermemeye çalışalım.

        REKLAM

        7- Okul

        Okula başlayan çocuklarımızın hemen hastalanmaya başladıklarını biliyoruz. Bunun nedeni ise kalabalık ortamlarda mikrop ve bakteri kaynaklarının temiz tutulmasının zorlaşması. Tuvaletlerden masa ve sandalyelere kadar hemen her yer risk taşıyor.

        Ne yapmalıyız?

        Dezenfektan temizlik ürünlerinin okullardan taşınan mikrop ve bakterilerin en az yarısını ortadan kaldırabildiği kanıtlandı. Günlük olarak kullanmayı alışkanlık haline getirebiliriz.

        8- Alışveriş Merkezleri

        Çocuklarımızla hafta sonlarında birlikte vakit geçirdiğimiz alışveriş merkezleri gibi kamusal alanların hemen her yerinde mikroplar ve bakteriler üreyebilir. Yürüyen merdivenlerden tuvaletlere ve oyun alanlarına kadar bu geniş alanların tehlikeleri var. Hatta bankamatikler bile...

        Ne yapmalıyız?

        Dezenfektan el temizlik ürünleri, bakteriler ve mikroplarla savaşmamıza yardımcı olabilirler.

        Unutmayın, çocuklar mikropları çeker

        Hemen her köşeyi keşfetmek ve akıl almaz icatlar bulmak çocuklarımızın zekasının ürünüdür ama aynı zamanda bu maceralar sırasında mikroplarla ve bakterilerle baş başa kalırlar. Hareketlerini ve meraklarını engelleyemeyiz. Ama el yıkamayı öğretebiliriz.

        Ilık su ile güçlü bir sabun ve parmak araları kadar tırnak içlerini de iyice ovalayarak en az 20 saniye ellerini yıkamaları gerekiyor.

        Hiçbir dezenfektan su ve sabun kadar mikropların düşmanı olamaz...

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ