Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Direksiyon sınavı ne zaman? 10 Şubat ehliyet sınav sonuçları sorgula

        Ehliyet sınav sonuçları dün açıklandı. Milli Eğitim Bakanlığınca gerçekleştirilen ehliyet sınavlarının 2018 yılının ilki 10 Şubat'ta gerçekleştirilmişti. Sınava katılarak açıklanan sonuçları öğrenen sürücü adayları, şimdi de ikinci aşama olan direksiyon sınavına katılacak. Direksiyon sınavına katılmaya hak kazanan adaylar 'Direksiyon sınavı ne zaman' sorusuna yanıt arıyor. Peki, direksiyon sınavı ne zaman? İşte 10 Şubat ehliyet sınav sonuçları ve direksiyon sınavı ile ilgili tüm detaylar...

        10 ŞUBAT 2018 EHLİYET SINAV SONUÇLARI GÖRÜNTÜLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

        DİREKSİYON SINAVI NE ZAMAN?

        MEB tarafından 10 Şubat'ta gerçekleştirilen direksiyon sınavı dün açıklandı. Sınav sonuçlarını büyük bir merakla bekleyen adaylar, dün sonuçlarını öğrendi. Kimi aday baraj puanını geçerek direksiyon sınavına katılmaya hak kazandı, kimi aday ise baraj puanının altında kaldı ve dilerlerse yeniden yazılı sınava girecek. Direksiyon sınavına katılacak olan sürücü adayları, sınav tarihini merakla araştırmaya başladı. Fakat, direksiyon sınavının tarihi henüz açıklanmadı. Ancak, geçtiğimiz sınavlara bakacak olursak, direksiyon sınavının, ehliyet sınav sonuçlarının açıklanmasından 15-22 gün sonra yapılması tahminler arasında.

        DİREKSİYON SINAVI NASIL YAPILACAK?

        M”, “A1”, “A2”, “A” ve “B1” sınıfı direksiyon sınavında adaylar,kask, dizlik, yelek takarak akan trafikte yapılan davranışlar, araç bilgisi sorgulama, kalkış esnasında motoru stop ettirme ve ayakları toplarken dengeyi sağlayamama, konilere çarpma ve ayak çalıklarının açık unutularak yere değmesi, düşme ve ani fren reaksiyonları sınav gözetmeni tarafından dikkat edilecek hususlar arasında yer alacak.

        REKLAM

        “B”, “C1”, “C”, “D1”, “D”, “BE”, “C1E”, “CE”, “D1E”, “DE” ve “F” sınıfı için direksiyon sınavına giren adayların,emniyetli ve rahat kalkış yapma, kalkış ve duruşlarda (sağa-sola) sinyal verme, trafiği tehlikeye düşürecek şekilde araç kullanma, araç kumanda pedallarına (gaz, fren, debriyaj) yeterince intibak edemeyerek aracı stop ettirme, araç kullanımı esnasında heyecanlı ve telaşlı gibi davranışları gözlemlenecek.

        Geri geri park etme: “B”, “C1”, “C”, “D1” ve “D” sertifika sınıfı araçlarda,park edecek aracın bir buçuk katı uzunluğundaki (farklı uzunluklardaki HB/SEDAN araçlar için ayrı ayrı) ve aracın genişliğinden 50 cm fazla olan iki araç arasına veya yüksekliği en az 100 cm olan konilerin arasındaki yatay ve dikey çizgilerle belirlenen alana tek hamlede girip, bu alan içinde en fazla iki hamle yaparak aracı kaldırıma veya konilere çarpmadan kaldırıma paralel ve kaldırım ile araç arasındaki mesafenin 50 cm den fazla olmayacak şekilde EK-5 şemaya göre park yapmayı, “BE”, “C1E”, “CE”, “DE” ve “D1E” sertifika sınıfı araçlarda geri geri park etme işlemleri ise araca römork takılı olarak EK-6 şemada belirtildiği gibi park yapmalarını sağlayan davranışlar göz önünde bulunduracak.

        DİREKSİYON SINAVINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

        • Aday sürücü koltuğuna oturmadan önce heyecanını yenmeli ve konstantre içinde olmalıdır.
        • Direksiyon sınavına giren aday, kontağı çalıştırmadan önce yapması gerekenler: Koltuk ayarlaması, aynaları ayarlaması, aday manuel vitesli bir arabada sınava girecekse vitesi boşa alması.
        • Arabayı çalıştırdıktan sonra adayın yapması gerekenler: Aday kolunu pencere tarafına uzatmamalı, her iki eliyle direksiyona hakim olmalı. Hız sınırlarına göre arabayı kullanmalı (ne çok yavaş, ne çok hızlı). Aday yanındaki hocasıyla ve arkadaki görevlilerle konuşmamalı, soru sorulduğunda gözlerini yoldan ayırmadan cevap vermeli.
        • Şerit değiştirmede hızlı hareket etmemeli; ilk önce geçeceği şerite doğru sinyal vermeli ve yan aynalardan o şeriti kontrol etmeli (Görevlilerin en çok dikkat ettiği durum), diğer şerite geçerken direksiyonu hemen çevirmemeli, yavaşça hareket etmeli.
        • Direksiyon sınavında aday arabanın içinde 30 dakika kalmışsa, sınavı geçmiş demektir. 30 dakikadan önce eğer aday arabadan indirildiyse, sınavı geçersiz olarak görülmektedir.

        MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜLERİ KURSU YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

        Millî Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete´nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

        Yeni düzenlemeyle il millî eğitim müdürü, il genelinde yapılan direksiyon eğitimi dersi sınavlarında, her sınav günü için il sınav sorumlusu olarak görev yapacak veya il millî eğitim müdür yardımcılarından birini, il sınav sorumlusu olarak görevlendirecek. İl genelinde yapılan direksiyon eğitimi dersi sınavlarında görev alanların ücretleri eşitlenirken, böylece, daha önce sınava giren aday sayısı az olan ilçelerde görev alanların daha az ücret almasının önüne geçilecek.

        Sınav yapılan günde, il genelinde sınava giren kursiyer sayısı toplanacak ve sınav ücretleri, il milli eğitim müdürlüğü döner sermaye hesaplarına yatırılacak. Aynı gün ilin bütün ilçelerinde yapılan uygulama sınavında görevlilerin tümüne eşit ücret ödenecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ