Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu ABD'den Türkiye iddiasına yanıt: Güvenli bölge konusunda henüz karar vermedik

        ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki Suriye sınırına kurulacak olası bir güvenli bölge konusunda Türkiye ile görüşmelerin sürdüğünü ancak bu konuda henüz bir karar vermediklerini söyledi.

        Sözcü Jen Psaki, günlük basın toplantısında Wall Street Journal gazetesinin Türkiye ile ABD arasında güvenli bölge konusunda fikir ayrılıklarının azaldığı ve anlaşmanın yakın olduğu haberine ilişkin soruları cevaplandırdı. Türkiye ile haftalardan bu yana aktif bir şekilde görüşmelerin sürdüğünü belirten Psaki, görüşmelerde ele alınan konuların birinin de iki ülkenin ortak kaygısı durumundaki sınır güvenliği olduğunu dile getirdi.

        Görüşmelerde Türkiye'nin bir çok teklif sunduğunu kaydeden Psaki, "Bu süreçte onların görüşlerini duymaya, onları dinlemeye ve tekliflerine açık olduk. Çeşitli fikirler sundular." dedi. Türkiye ile hala bazı görüş ayrılıklarına sahip olduklarını kaydeden Psaki, "Herhangi bir güvenli bölge şeklinin uygulanmasına dair bir karar vermiş değiliz." şeklinde konuştu.

        Psaki, ABD yönetimi olarak bu konuda geçmişte taşıdıkları kaygıların değişmediğini dile getirdi.

        BEYAZ SARAY'DAN AÇIKLAMA

        Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Türkiye ile uçuşa yasak bölge konusunu görüşmeye devam ettiklerini ama şu aşamada bunun Suriye'deki sorunun çözülmesi ihtiyacına uygun olduğunu düşünmediklerini söyledi.Earnest'a, günlük basın toplantısında, Wall Street Journal'ın Türkiye ve ABD'nin Suriye konusundaki aralarındaki farklılıkları kapatmaya başladığına yönelik haberi soruldu.

        ABD'nin Türkiye ile çok yakın çalışma ilişkisi bulunduğunu ve Türkiye'nin NATO müttefiki olduğunu belirten Earnest, Türkiye'nin sınırında yaşananların çözülmesinde önemli çıkarı bulunduğunu ifade etti.

        Earnest, Türkiye'nin Suriye ile uzun sırını bulunduğunu ve sınırda çatışmalar görüldüğünü, yine sınırda önemli insani ihtiyaçların bulunduğunu kaydederek, bunların orada çok korkunç insani kriz yarattığını kaydetti.

        "Türk hükümetinin insani ihtiyaçları karşılama noktasındaki önemli çabaları ve kaynakları takdir edilmeyi hak ediyor" diyen Earnest, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Spesifik olarak uçuşa yasak bölge konusuna da gelince, birçok kereler açıkça belirttiğimiz gibi, Türklerle bu konuyu konuşmaya açık olmamıza rağmen -bu tür konularda onların fikirlerine kesinlikle değer veriyoruz- şu noktada spesifik uçuşa yasak bölge önerisinin, Suriye'deki durumun çözülmesi çabaları kapsamında tanımladığımız çıkarlara en iyi hizmet eden şey olduğunu düşünmüyoruz. Dolayısıyla, bu görüşmeler devam ediyor ve Türkiye'deki müttefiklerimizden gelen önerilere de açık olmaya devam edeceğiz ama şu aşamada uçuşa yasak bölgenin ihtiyaca uygun olduğuna inanmıyoruz."

        Wall Street Journal gazetesi, iki ülkeden yetkililere dayanarak, ABD ve Türkiye'nin, IŞİD'e karşı hava saldırılarında ABD ve koalisyon partnerlerinin Türkiye'deki hava üslerini kullanmasına izin verecek şekilde Suriye'deki ortak askeri misyon noktasında aralarındaki farklılıkları azalttığını yazdı. Gazetede, anlaşmanın parçası olarak da Türk ve ABD'li yetkililerin Suriye sınırının bir bölümünde dar bir korunmuş bölge oluşturmayı konuştuğunu belirtti.

        PENTAGON: TÜRKİYE İLE GÖRÜŞMELERİMİZ SÜRÜYOR

        ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, "Türk dostlarımızla samimi görüşmelerimiz söz konusu olduğunda hiçbir şey masanın dışında olmaz ve bu teklifin (Türkiye'nin Suriye'de uçuşa yasak ve tampon bölgeler oluşturulması talebi) bizim ortak amaçlarımızı ilerleten bir versiyonunun olup olmadığını belirlemeye dönük görüşmelerimizi devam ettireceğiz" açıklamasında bulundu.

        Pentagon Sözcüsü Vanessa Hillman, Wall Street Journal gazetesinin Türkiye ile ABD'nin Suriye sınırının bir bölümünde güvenli bölge oluşturmayı konuştuğu yönündeki haberiyle ilgili soruyu yanıtladı.

        Türkiye'nin IŞİD'e karşı koalisyona katkı yapabileceği bir dizi olası yol hakkında Ankara ile sürekli görüşme halinde olduklarını belirten Hillman, açıklamasında şunları kaydetti:

        "Türk hükümeti uçuşa yasak bölge ve bununla bağlantılı tampon bölgeler fikrini uzun süredir dile getiriyor. Türk dostlarımızla samimi görüşmelerimiz söz konusu olduğunda hiçbir şey masanın dışında olmaz ve bu teklifin bizim ortak amaçlarımızı ileriye götürecek bir versiyonunun olup olmadığını belirlemeye dönük görüşmelerimizi devam ettireceğiz ancak şu anda açıklayacağım bir unsur yok."

        Pentagon'un bir diğer sözcüsü Steve Warren ise gazetecilere yaptığı açıklamada, "Şu anda bir tampon bölgenin, Suriye'nin kuzeyindeki insani krizi rahatlatmada en iyi yol olduğuna inanmıyoruz" ifadesini kullandı. Ancak Türkiye ile ABD'nin yakın müttefik, ortak ve dost olduğuna işaret eden Warren, bundan sonra izlenecek olası yollara dair aralarındaki görüşmelerin sürdüğünü dile getirdi.

        CİHAN/AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ