Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika Brezilya'nın başı dertte: Olimpiyatta iptaller başladı

        GAZETE HABERTÜRK

        Brezilya’da düzenlenen 2014 Dünya Futbol Şampiyonası’yla diğer ülkelere taşındığı anlaşılan ve sivrisinek aracılığıyla bulaşan Zika virüsü tehlikesi sürüyor. Virüsün, Brezilya’da yapılacak 2016 Yaz Olimpiyatları’na gelecek turistler tarafından taşınabileceği endişesi var. Korku, bilet iadelerini getirdi.

        Sivrisinek aracılığıyla bulaşan, ilk Brezilya’da görülen Zika virüsüyle ilgili korku büyüyor. Şimdiye kadar Brezilya dışında Güney Amerika ülkeleri, Kanada, İngiltere, Danimarka, İsviçre ve Almanya’da da Zika virüsü bulaşan vakalara rastlandı.

        Hızlı bir şekilde yayılan ve özellikle hamile kadınları tehdit eden virüsün 2014’te Brezilya’da yapılan Dünya Futbol Şampiyonası sırasında ülkeyi ziyaret eden turistler tarafından taşındığı belirlenmişti. Tespit böyle olunca Brezilya’da bu yıl gerçekleştirilecek 2016 Yaz Olimpiyatları da büyük bir endişe kaynağı oldu. Endişenin nedeni ise olimpiyatlar için bu ülkeye gidecek turistlerin virüsü diğer ülkelere yayması ve küresel bir boyuta taşıması.

        Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı Thomas Bach, olimpiyatların korunması için gereken önlemlerin alınacağını ve sporcular ile ziyaretçiler için rehber ilkeler yayınlanacağını bildirdi. Ülkeye olimpiyatlar nedeniyle 500 bin kişinin gitmesi bekleniyor.

        Zika virüsü taşıyan ve tropikal iklimde yaşayan “aedes aegypti” türü sivrisineklere en çok rastlanan ülkeler, güney yarımkürede bulunuyor. Güney Amerika’da salgından en çok etkilenen ülke olan Brezilya’da bugüne kadar 4 bin 180 bebek virüsün neden olduğu beyin anomolisi “mikrosefali” sorunuyla dünyaya geldi. Pek çok Güney Amerika ülkesinde hamilelere Rio de Janerio’da yapılacak olimpiyatlara gitmemeleri uyarısında bulunuldu.

        Zika virüsü endişesi şimdiden olimpiyatlara gölge düşürdü. ABD başta olmak üzere diğer ülkelerden olimpiyatlar için Brezilya’ya gidecek katılımcıların biletlerini iade etmeye başladığı belirtildi. ABD merkezli “Sports Traveler” seyahat acentası yetkililerinden Anbritt Stengele, “Son birkaç gün içerisinde aldığım rezervasyonların yüzde 15’i iptal edildi” dedi.

        Brezilya Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff, doğuştan beyin özrüne yol açabilen Zika virüsüyle mücadele için ulusal seferberlik çağrısında bulundu. Rousseff, virüsü yayan sivrisineklerin ortadan kaldırılması için tüm ulusun harekete geçmesi gerektiğini ifade etti.

        KADINLAR İÇİN KÜRTAJ TALEBİ

        Zika virüsünün en çok etkilediği ülkelerden Brezilya’da bir grup aktivist, sosyal bilimci ve avukat, virüsü kapan hamile kadınlara kürtaj izni verilmesi için harekete geçti. Aktivistler, yakında bu amaçla yüksek mahkemeye bir dilekçe sunmaya hazırlanıyor. Brezilya’da kürtaj yasak, ancak sağlık açısından gerekli görüldüğü durumlarda ve tecavüz sonucunda meydana gelen gebeliklerde, 2012’den bu yana da anensefali adı verilen bir başka beyin anomalisinin belirlendiği vakalarda kürtaja izin veriliyor. Anensefali için kürtaj yasağına istisna getirilmesini sağlayan grup, bu kez de mikrosefali için aynı hakkı talep ediyor.

        AŞI ÇALIŞMALARI BAŞLADI

        Zika virüsünü kapanların çoğunda hastalık belirtisi görülmüyor, ancak virüsün doğacak çocuklarına geçme olasılığı bulunuyor. Zika virüsü, bebeklerde bir tür beyin özrü olan ve küçük kafalı olarak dünyaya gelmelerine yol açan mikrosefaliye sebep oluyor. Hastalığın bilinen bir tedavisi ya da aşısı yok. ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü yetkilileri, Zika virüsüne karşı 2 aşı geliştirilmekte olduğunu bildirdi.

        Bunlardan biri yıl sonuna kadar insanlar üzerinde denenmeye hazır olabilecek. Batı Afrika’ya, ardından da Asya ve Polinezya Adaları’na yayılan salgın, 2014 yılında Şili’de, 2015 yılında da Brezilya’da görüldü. Dünya Sağlık Örgütü, virüsün daha çok Güney ve Orta Amerika’da etkisini sürdürmesini beklediklerini kaydetti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ