Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer İran Salman Ruşdi'nin başına konan ödülü artırdı

        Şeytan Ayetleri kitabıyla İran hükümetinin kafir ilan ettiği Salman Rüşdi'nin başına konan ödül 600 bin dolar olarak güncellendi.

        1989 yılında Humeyni tarafından çıkarılan fetva ile 'kafir' ilan edilen Salman Rüşdi'nin başına konan ödül güncellendi. Independent'ın haberine göre, ödül duyurusu, İslam Cumhuriyeti’nin kurucusu Ayetullah Humeyni’nin konuyla ilgili fetvasının yıl dönümünde yapıldı.

        Humeyni, 15 Şubat 1989 tarihinde Salman Rüşdi'yi “Şeytan Ayetleri” romanından ötürü kâfirlikle suçlayan bir fetva vermiş, kitabın yazarının ve yayımlanmasına yardımcı olan herkesin öldürülmesi gerektiğini söylemişti. Fetvanın ardından Rüşdi'ye İngiltere hükümeti tarafındanpolis koruması verilmiş, Salman Rüşdi yıllarca saklanarak yaşamıştı.

        Her ne kadar İran’ın yeni başkanı Muhammed Hatemi, ölüm tehdidinin 1998 yılında kaldırıldığını söylese de, fetva hiçbir zaman resmi olarak yürürlükten inmedi. İran Kültür Bakanı Sayid Abbas Salehi de olaya ilişkin, “Humeyni’nin fetvası dini bir hükümdür ve hiçbir zaman ne gücünü kaybeder ne de silinir” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ