Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Erdoğan ve Ruhani'den ortak basın açıklaması

        Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani görüşme sonrası açıklama yapıyor.

        Satış başları şöyle:

        İran ilişkilerimizi ele aldık.

        Son yıllarda ilişkilerimiz maalesef gerileme içinde. Yaptırımlar nedeniyle iki ülke arasındaki ticaret azaldı.

        İş dünyamızı teşvik etmek suretiyle İran'da yatırımlar, İranlı girşimcilerin Türkiye'de yatırımları ya da bir araya gelerek üçüncü ülkelerde ortak yatırımları teşvik etmenin üzeirnde durduk.

        İlişkilerimizi geliştirmek konusunda ne gerekiyorsa yapma hususunda mutabık kaldık.

        Türkiye ve İran ilişikisinin komşuluk ötesinde olduğunu somut çıktılara getirmekte kararlıyız.

        Türkiye ve İran, küresel ve bölgesel düzeyde önemli ülkeler. Dolayısıyla halihazırda bölgemizi sarsan terörizm ve mezhepçilik sorunları ile bunlara bağlı olarak ortaya çıkan insani krizlerin üstesinden gelinmesi için birlikte çalışmamız gerekiyor. Ülkelerimizin, Suriye ve Irak başta olmak üzere bölgemizde akan kanın ve yaşanan krizlerin durdurulması için gereken çalışmalara öncülük etmesi şart.

        Bu çerçevede görüş ve değerlendirmelerimizi paylaştık. Türkiye ve İran arasında bölgesel konularda bazı görüş ayrılıkları olsa da akan kanın durdurulması konusudna hemfikiriz.

        Bölgemizdeki gelişmelere mezhepçi tavırla yaklaşılması yıkıcı sonuçlar doğuracağı konusunda hemfkiriz.

        terörizm konusunda iyi terörist, kötü terörist ayrımcılığı yapılamayacağı konusunda mutabıkız.

        Görüş ayrılıklarını asgariye indirmeyi, müşterekleri azamiye çıkarmayı sağlamamız ülkelerimizn lehinedir.

        Aramızdaki siyasi diyaloğu güçlendirmek suretiyle görüş ayrılıklarını asgariye indirmeyi, müşterekleri azamiye çıkarmayı sağlamamız her şeyden önce ülkelerimizin lehinedir. Bu şekilde davrandığımızda, bölgemizdeki sorunlara dışarıdan değil, yine bu bölge içinden çözümler geliştirilmesini özellikle sağlamamız halinde bir an önce netice alacağımıza inanıyorum. Bölgenin iki önemli ülkesi olarak bu konuda bizlere önemli bir sorumluluk düştüğünün farkındayız.

        İran Cuhurbaşkanı Ruhani ise şunları söyledi:

        Türkiye devletine misafirperverliği için teşekkür ediyorum.

        Ziyaretimizin ilk bölümü İslam İşbirliği teşkilatı'na katılma şeklinde oldu, islami işbirliği teşkilatının iki önemli amacı mevcuttur. islam ülkeleri arasında birliği sağlamak ve Filistin halkının hakkını aramak, zulmü sonlandırmak.

        İran, İİT'nın yaında olacaktır. Aynı zamanda İİT dönem başkanı olarak TÜrkiye'yi tebrik ediyoruz ve dönem başkanlığının İİslam dünyası için hayırlı olamsını diliyoruz.

        Müslüman kadının İslam toplumundaki rolü ve kadının İslam kültüründeki yüksek yerini dünyaya tanıtmak konusunda karar aldık.

        Bir diğer konu terörle mücadele konusudur.

        Üçüncü konu da mezheplerin birbirine yaklaştırılması ve İslam dünyasının bütünlüğüdür. Bizim kimliğimiz İslam'dır, mezhepler değildir.

        İran ve Türkiye ekonomisi birbirini tamamlayıcıözelliktedir.

        Ambargoların kalkması ile birlikte iki ülke arasındaki işbirliği ortamı hazır hale geldi.

        İRAN'DAN TÜRKİYE'YE ENERJİ GARANTİSİ

        İran, Türkiye'nin enerji güvenliğini sağlayabilir; petrol, doğalgaz ve elktrik konusudna Türkiye'nin ihtiyaçlarını giderebiliriz.

        Bölgemizde birçok sorun mevcut; Yemen, Suriye ve Irak'ta masumlar ölüyor. Bu ülkelerde istenen istikrar sağlanamadı. Bu ülkelere yardımcı olmalıyız.

        Temel prensipte Türkiye ile fikir ayrılığımız yok, terörizmle mücadele edilmelidir, akan kan durdurulmalıdır, ülkelerin geleceğini kendi halkı belirlemelidir. Cuzi konularda farklılıklarımız olması doğal, daha fazla işbirliği yapmaya her zaman hazırız.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ