Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Bulgar sınırında tel duvar çıkmazı

        Güngör KARAKUŞ / GAZETE HABERTÜRK

        HABERTÜRK, Avrupa’ya mülteci geçişinin en yoğun yaşandığı bölgelerden biri olan Kırklareli’ne bağlı Kalkansöğüt Köyü’nde umuda yolculuğa tanıklık etti. Bulgaristan’ın 2013’te yasadışı geçişleri önlemek için kurduğu tel duvara sıfır noktada bulunan köyde tam anlamıyla bir kaos hâkim. Tel örgünün yakınına kadar ilerlediğimizde bile, ne Bulgaristan tarafından ne de Türkiye tarafından bir yetkilinin uyarısıyla karşılaştık. Jiletlerle sarılmış tellerin üstü, kaçak yollarla geçiş yapmaya çalışan mültecilerin kıyafetleriyle dolu...

        Bulgaristan, 30 kilometrelik dikenli tel duvarını 2 ay içinde 146 kilometreye çıkaracağını açıkladı. Böylece 274 kilometre uzunluğundaki Türkiye–Bulgaristan sınırında 128 kilometrelik bir açık alan kalacak.

        YÜZDE 80’İ SOYULUYOR

        Kalkansögüt, Malkoçlar ve Ahlatlı köyleri özellikle Afganistan ve Iraklı mültecilerin Avrupa hayalleri için kullandıkları noktalar. Mültecileri ormanlık alanlarda ya da ihtiyaçlarını karşılamak için gittikleri köylerde sıkça görmek mümkün. Sınır köylerinde yaşayanlar, yüksekliği yaklaşık 4, genişliği ise 3 metre olan tel duvarların geçişi engellemediğini anlatıyor. Daha önce elini kolunu sallayarak Bulgaristan tarafına geçen mülteciler, artık gece karanlığında yanlarında getirdikleri merdiven ve yatakları kullanarak telleri aşıyor. Ancak % 80’i Bulgaristan tarafındaki güvenlik güçleri tarafından yakalanıyor. Paraları ve cep telefonları alındıktan sonra da dövülüp, geçiş yaptıkları noktalardan tekrar Türkiye’ye gönderiliyor.

        ORMANDA YATIYORLAR

        Köylülere göre geri kabul anlaşmasından sonra Suriyeliler artık gelmemeye başladı. Ancak, Afganistan ve Iraklılar ısrarla karşıya geçmeye çalışıyor: “Defalarca bunu deneyip başarısız olanlar var. Tüm paraları da alındığı için köye geliyorlar. Bazıları günlerce ormanlık alanda yatıyor. Evlerden hırsızlık yapanlar bile var.”

        ÇEVRECİLER TEPKİLİ

        ‘YABAN HAYATI YOK EDECEK’

        Bulgaristan’ın uzatmak için kolları sıvadığı dikenli tel duvarın de çevre boyutu var. STK temsilcileri yaban hayatın oldukça zengin olduğu Istıranca bölgesine inşa edilen duvarın bir de farklı hayvan türlerinin yok olmasına neden olabileceğini ifade ederken, köylüler de birçok hayvanın tellere takılarak öldüğünü anlatıyor.

        DAYKO Vakfı Başkanı Nusret Türkkan: “Sınır hattında geyik, karaca, kızıl sincap, yaban kedisi ve ağaç sansarı gibi birçok yabani hayvan yaşıyor. Tel hattı nedeniyle bazı türler yok olma riskiyle bile karşı karşıya kalabilir.”

        Kırklareli Kent Konseyi Başkanı Seyfi Meriç: “Ortak hayatı paylaşan yabani hayvanların bir bölümü Bulgaristan, bir bölümü Türkiye tarafında kalacak. Türler tehlikede. Sınır bölgesinde yaşayan Bulgarların da tepkili olduğunu biliyoruz.”

        CAMERON ‘ÖRNEK’ GÖSTERMİŞTİ

        İngiltere Başbakanı David Cameron, geçen yıl Bulgaristan’a yaptığı resmi ziyarette sınırdaki dikenli tel duvarı yerinde incelemişti. Cameron Bulgaristan’ın, mülteci akınına karşı AB sınırının nasıl korunması konusunda “örnek teşkil ettiğini” söylemişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ