Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya NYT: Obama Türkiye'nin önemini hatırladı

        GAZETE HABERTÜRK

        New York Times Gazetesi'ne göre, darbe başarılı olsaydı Türkiye bir kaosa sürüklenecek ve ABD bölgedeki en önemli müttefikini yitirmiş olacaktı.

        ABD Başkanı Barack Obama’nın 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı arayarak desteğini dile getirmesi ve yardım önermesinin yankıları sürüyor.

        ABD’nin etkili gazetelerinden New York Times’ta dün Mark Landler imzalı yazıda, iki liderin telefon görüşmesi, “ABD’nin Türkiye’nin önemini kesin ve yalın biçimde hatırlanması” olarak yorumlandı.

        ABD Başkanı Obama, 2008’de göreve gelmesinden 1 yıl sonra, ilk yurtdışı ziyaretlerinden birini Türkiye’ye yapmıştı. Obama’nın “ABD-Türkiye ilişkilerini ‘model ortaklık’ olarak değerlendirdiği” ve dönemin Başbakan’ı Erdoğan’ı “Prensip sahibi ve girişimci” olarak nitelediği hatırlatılan yazıda, Erdoğan’ın, “2011 yılına kadar Başkan Obama’nın İngiltere Başbakanı David Cameron’dan sonra en çok arayıp görüştüğü kişi” olduğu ifade edildi.

        Yazıda, ilişkilerin Erdoğan’ın “otoriter eğilimleri” ve ABD-İran arasındaki nükleer uzlaşma üzerine Türkiye’nin görüş ayrılığı nedeniyle sekteye uğradığı ileri sürüldü. Yazıda, Erdoğan ile Obama arasında temasların seyrekleşmesinin ardından salı günü yapılan telefon görüşmesinin, ABD’nin “Türkiye’de bir darbe olması halinde olabileceklerden daha fazla kaygı duyduğunun işareti olduğu” belirtildi.

        ABD’li uzman görüşlerinin aktarıldığı yazıda, “Darbe başarılı olsaydı, Türkiye uzun sürecek bir istikrarsızlığa düşecek, belki bir iç savaş çıkacaktı. Bu durum Türkiye’yi IŞİD ile mücadelede güvenilmez bir müttefik haline getirecekti” ifadesine yer verildi. Habere göre Başkan Obama, telefon görüşmesinde Erdoğan’a IŞİD’e karşı hârekatın sürmesinin önemini hatırlattı.

        ‘OBAMA’NIN GÜLEN IÇIN YAPABILECEĞI BIR ŞEY YOK’

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, Obama ile görüşmesinde Fethullah Gülen’in iadesini istedi. Ancak makaleye göre, “Beyaz Saray’ı ve yasal süreçleri ilgilendiren bu konuda, Başkan Obama’nın yapabileceği hiçbir şey yok” görüşü ifade edildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ