Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Şanghay 5'lisi AB'yi şaşırttı

        GAZETE HABERTÜRK

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Türkiye’nin Rusya ve Çin’in öncülüğünde kurulan Şanghay 5’lisi ittifakına katılabileceği yönündeki açıklaması Avrupa Parlamentosu’nda da yankı buldu. AP’nin en büyük siyasi grubu olan Avrupa Halk Partisi’nin (EPP) Başkanı Manfred Weber, AP Genel Kurulu oturumda yaptığı konuşmada, “Türkiye’nin Çin ve Rusya’ya yönünü çevirmesi şaşırtıcı” dedi.

        KARARIN BAĞLAYICILIĞI BULUNMUYOR

        Avrupa Parlamentosu’nda bugün yapılacak oylamanın hukuki bir bağlayıcılığı bulunmasa da, sembolik anlamda önem taşıyor. Eğer önerge geçerse, Avrupa Birliği Komisyonu, AP’nin bu kararını değerlendirmeye alacak. Çıkacak karar, aralık ayında düzenlenecek AB Liderler Zirvesi’nin de gündemine gelecek ve tavsiye niteliğinde olacak. AB’ye üyelik müzakerelerinin geçici olarak durdurulması kararı da ancak AB Konseyi tarafından alınabiliyor. Konsey bu kararı alabilmek için AB Komisyonu’nun önerisine ihtiyaç duyuyor. Komisyon, müzakerelerin askıya alınmasını kendi inisiyatifiyle veya üye devletlerin üçte birinin talebi üzerine tavsiye edebiliyor.

        BERLUSCONİ’DEN SIĞINMACI UYARISI

        İtalya’nın eski başbakanı Silvio Berlusconi, Türkiye’yle Avrupa Birliği ilişkilerinin kesilmesi halinde Türkiye’deki 2.4 milyon sığınmacının Avrupa’ya akabileceği uyarısında bulundu. İtalyan devlet televizyonu RAI’ye konuşan Berlusconi, “Bugün çok ciddi bir tehlike var. Türkiye’de 2 milyon 400 bin sığınmacı var. Eğer Türkiye ile iyi ve dostane ilişkilere sahip olmayı sürdürmezsek, eğer Türkiye sınırlarını açarsa bu sığınmacılar Avrupa’ya yeniden gelmeye başlar” diye konuştu.

        ‘HUKUKEN İŞLEVİ YOK’

        HABERTÜRK’e konuşan Avrupa Birliği Bakanlığı kaynakları, “Avrupa Parlamentosu’nda gerçekleştirilen görüşmeler sonrasında yapılacak oylama neticesinde müzakerelerin durdurulması tavsiyesi çıksa bile bunun hukuki bir bağlayıcılığı olmayacaktır” dedi. AB Bakanlığı kaynakları, “AB üyesi olmak isteyen bir devletin yaptığı üyelik başvurusunun kabul edilmesi ve üyelik müzakerelerinin başlaması, AB Konseyi’nin oybirliğiyle alacağı karar neticesinde olmaktadır. AB’ye üyelik müzakerelerinin geçici olarak durdurulması kararı da ancak AB Konseyi tarafından alınabilmektedir. Türkiye ile müzakerelerin durdurulmasında AP’nin hukuken bir işlevi bulunmamaktadır” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ