Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Kıbrıs için tarihi konferans

        Kıbrıs'ta Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde 15 Mayıs 2015'te yeniden başlayan müzakereler çerçevesinde düzenlenen uluslararası konferans İsviçre'nin Cenevre kentinde bugün başladı.

        BM Cenevre Ofisi'nin ev sahipliğinde gerçekleşecek tarihi konferansa, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum lider Nikos Anastasiadis ile garantör ülkeler adına Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias ve İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson katıldı.

        REKLAM

        Avrupa Birliği'nin (AB) "özel gözlemci" sıfatıyla temsil edileceği kritik konferansın açılışını ise BM Genel Sekreteri Antonio Gutteres yapacak. Konferansın ana gündem maddesini, müzakerelerin 6 temel başlığından biri olan "Güvenlik ve Garantiler

" oluşturacak, harita konusu gündeme gelmeyecek.

        BM Cenevre Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre, İsviçre saatiyle 11.15'te başlayacan konferans öncesi BM Genel Sekreteri Gutteres, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ve Rum lider Anastasiadis ile birlikte basın mensuplarının karşısına çıkarak poz verdi.

        Konferansa saat 13.00'da ara verildikten sonra, 14.45'te BM Genel Sekreteri Gutteres, Kıbrıslı liderlerin de eşlik edeceği bir basın toplantısı düzenleyecek. Bütün oturumlarının basına kapalı olacağı konferans için tarafların akşam 18.00'da yeniden bir araya gelmesi bekleniyor.

        OLAĞANÜSTÜ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI

        Cumhurbaşkanı Akıncı, konferans öncesi saat 09.35’te İngiltere Dışişleri Bakanı Johnson ve İngiltere Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Amerika'dan Sorumlu Devlet Bakanı Alan Duncan ile görüşecek.

        Öte yandan Cenevre polisi, delegasyonların kaldığı oteller ve BM yerleşkesi civarında olağanüstü güvenlik önlemleri aldı. BM Cenevre Ofisi etrafında bugün araçların park edilmesine izin verilmeyecek.

        REKLAM

        Konferansa uluslararası medyanın yoğun ilgisi de dikkat çekiyor. Dünyanın dört bir bir yanından basın mensupları müzakereleri ve konferansı takip etmek için Cenevreye akın ederken, BM Cenevre Ofisindeki basın odasının yetersiz kaldığı gözlendi.

        "SONUÇ NE OLURSA OLSUN TARİHİ OLACAK"

        BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide dün yaptığı açıklamada, garantör ülkelerin kendi aralarında yürüttüğü diplomasi sonucunda bugünkü konferansa dışişleri bakanları seviyesinde katılma kararı aldıklarını belirterek, "Yarın (bugün) tarihi bir gün olacak. Sonuç ne olursa olsun tarihi olacak. Çünkü, bu süreçte ilk defa garantör güçler ile Kıbrıslı liderlerin hepsi bir arada olacak." ifadesini kullanmıştı.

        HARİTALAR BM'NİN ÇELİK KASASINA KİLİTLENDİ

        BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide'nin arabuluculuğunda pazartesi günü İsviçre'de son 3 ayda üçüncü kez bir araya gelen taraflar, müzakerelerin ilk gününde "Mülkiyet" ve "Yönetim ve Güç Paylaşımı" konularını görüştü.

        REKLAM

        Taraflar ikinci gün "Yönetim-Güç Paylaşımı", "Avrupa Birliği (AB)" ve "Ekonomi" başlıklarını masaya yatırdı. Cenevredeki müzakerelerin son gününde de taraflar haritalarını sundu. Haritalar, iki tarafın harita uzmanlarının kontrollerinin ardından BMnin çelik kasasına alınarak kilitlendi.

        Kıbrıs sorununa çözüm üretmek, adada kalıcı barış ve istikrarı sağlamak amacıyla yürütülen müzakereler geçen yıl İsviçre'nin Mont Pelerin kasabasında 7-11 ve 20-21 Kasım'da iki turlu olarak gerçekleşmişti. Mont Pelerin'deki müzakerelerin ikinci turunda da Rum tarafının aşırı taleplerde bulunması ve uzlaşmaz tavırlarından dolayı sonuç alınamamıştı.

        Liderler, 1 Aralık’ta adada bir araya gelerek müzakerelere devam ve ocak ayında Kıbrıs ile ilgili uluslararası bir konferans gerçekleştirme kararı almıştı.

        Kıbrıs müzakereleri,
 "Ekonomi
, Avrupa Birliği (AB)
, Mülkiyet
, Yönetim-Güç Paylaşımı
, Toprak ile Güvenlik ve Garantiler

" olmak üzere 6 temel başlıktan oluşuyor.

        YUNANİSTAN: İLERLEME KAYDEDİLDİ

        Yunan Hükümet Sözcüsü Dimitris Tzanakopoulos, Cenevre'de devam eden, bugün itibariyle beşli formata dönen Kıbrıs müzakerelerinde ilerleme kaydedildiğini ancak önemli konuların henüz sonuçlanmadığını ifade etti.

        İHA'nın haberine göre Yunan Sözcü, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın da güvenlik konularında anlaşmaya varması halinde Cenevre'deki görüşmelere katılabileceğini dile getirdi.

        ÇAVUŞOĞLU KONUŞMA YAPTI

        Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kıbrıs’ta on yıllardır devam eden müzakerelerin ucu açık bir şekilde sürdürülmesinin kimseye bir yararı bulunmadığını ve müzakerelerin 6 temel başlığından biri olan "Güvenlik ve Garantiler

" düzenlemesinin bir gereklilik olduğunu vurguladı.

        Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Bakan Çavuşoğlu Kıbrıs'ta Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde 15 Mayıs 2015'te yeniden başlayan müzakereler çerçevesinde İsviçre'nin Cenevre kentinde bu sabah başlayan uluslararası konferansta bir konuşma yaptı.

        Çavuşoğlu, Türkiye'nin, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs’taki İyi Niyet Misyonu çerçevesinde adada adil, kalıcı ve kapsamlı bir çözüme ulaşılması için yürütülen müzakereleri başından beri kararlılıkla desteklediğinin altını çizerek, şöyle konuştu:

        "Bu meselenin Kıbrıs Türk tarafının siyasi eşitliğini, meşru haklarını ve güvenliğini teminat altına alacak şekilde kapsamlı bir çözüme kavuşturulması, ülkemizin dış politika öncelikleri arasında yer almaya devam etmektedir. Bu noktada ifade etmek isterim ki Kıbrıs’ta on yıllardır devam eden müzakerelerin ucu açık bir şekilde sürdürülmesinin kimseye bir yararı bulunmamaktadır."

        Kıbrıs müzakerelerin 6 temel başlığından biri ve bugünkü konferansın ana gündem maddesi olan "Güvenlik ve Garantiler

" düzenlemesinin önemine vurgu yapan Çavuşoğlu, "Bölgemizin içinde bulunduğu ortam da dikkate alındığında, 43 yıldır adadaki güvenlik ve istikrarın temel dayanağı olan 'Güvenlik ve Garanti' düzenlemesinin devam etmesi bir gerekliliktir. Bu konunun, adadaki gerçeklerle uyumlu bir anlayışla değerlendirilmesini bekliyoruz." dedi.

        Bakan Çavuşoğlu, "Kıbrıs'ta yeni ortaklığın, BM parametreleri olan, iki kesimlilik, iki toplumluluk, siyasi eşitlik, eşit statüde iki kurucu devlet üzerine bina edileceğini belirterek, şunları kaydetti:

        "Varılacak kapsamlı çözümün temel unsurlarının AB birincil hukuku haline getirilmesi, çözüm anlaşmasının hukuki güvenilirliği ve kesinliği açısından vazgeçilmezdir. Çözümün AB boyutuna ilişkin bir diğer önceliğimiz, ülkemizin AB üyeliğine kadar, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, adada dört özgürlükten AB vatandaşlarıyla eşit şekilde faydalanmasıdır."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ