Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Hollandalı bakan: Halk isterse şeriat gelir

        Hollanda Adalet Bakanı Piet Hein Donner, Halkın üçte ikisi isterse şeriat düzeni kurulabilir deyince tepki aldı. Donner tepkilere şöyle cevap verdi: Çoğunluk ne derse o olur. Demokrasinin özü işte budur. Hollanda’da laiklik konusunda kantarın topuzu kaçtı değerlendirmesinde bulunan Donner, bu nedenle İslam’ın güçlenmesine aşırı reaksiyon gösterildiğini söyledi.

        HOLLANDA Adalet Bakanı Piet Hein Donner, haftalık yayın organlarından Vrij Nederland’ta yer alan röportajında, Çoğunluk isterse şeriat kanunları gelebilir şeklinde görüş ortaya koyunca siyaset sahnesi karıştı.

        Ana muhalefetteki Sosyal Demokrat İşçi Partisi, bu sözleri üzüntüyle karşıladığını, şeriatın Hollanda Anayasası ile çeliştiğini en önce bakanın bilmesi gerektiğini belirtti.

        Yeşil Sol, Donner’in neden şimdi böyle bir tartışma yaratmak istediğine anlam veremediğini bildirdi. Parlamentoda tek kişiyle temsil edilen Geert Wilders Grubu ise soru önergesi vererek, Donner’in, sözlerine parlamentoda açıklık getirmesini istedi.

        Bu tepkiler üzerine, iktidardaki Hıristiyan Demokratlar Birliği’ne (CDA) mensup Adalet Bakanı Donner, şeriat düzenini savunan biri olmadığını ısrarla vurguladı, yalnızca teoride böyle bir geçişin mümkün olabileceğini anlatmak istediğini belirtti ve Hollanda’daki Müslümanların kendi geleneklerine göre yaşamaları için daha fazla özgürlük tanınması gerektiğini söyledi.

        İNANÇ GERİCİLİK DEĞİLDİR

        Donner, İslamiyet, şeriat kanunlarının getirilmesi anlamına gelse de Hollanda tarafından kucak açılmalı. Hollanda’da halkın üçte ikisi şeriat yasalarını isterse bu mümkün olmamalı mı? Bunu yasal olarak engelleyemezsin ki. Çoğunluk ne derse o olur. Demokrasinin özü işte budur dedi.

        Hollanda’da laiklik konusunda kantarın topuzu kaçtı değerlendirmesinde bulunan Donner, bu nedenle ülkede İslam’ın güçlenmesine aşırı tepki gösterildiğini ifade ederek, Tanrıya inanmanın geri kafalılık olduğunu düşünecek kadar kibirlilik sergileniyor diye konuştu. İslam’ın Hollanda’da yerini bulması gerektiğine dikkat çeken Piet Hein Donner, Müslümanlara ait değerlere ve geleneklere de saygı duyup kabullenmeliyiz. Müslüman din adamları beni ziyarete geldiğinde ’hadi gidip bir şeyler içelim’ diyemem ifadesinde bulundu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ