Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya ABD FÜZELERİ TÜRKİYE'YE YERLEŞTİRSİN

        Rusya Genelkurmay Başkanı General Yury Baluyevsky Amerika’nın İran’ın muhtemel saldırılarına karşı yerleştirmek istediği füze ve radarların Türkiye’ye yerleştirilmesi halinde daha fazla telaşlanmayacaklarını söyledi.

        Rus Genelkurmay Başkanı General Yury Baluyevsky, Amerika’nın füze kalkanı projesiyle ilgili olarak ANKA’ya açıklamalarda bulundu. Baluyevsky, projeye Türkiye’nin de davet edilmesi gerektiğini kaydetti.

        'ÖNLEYİCİ FÜZELER FIRLATMA RAMPALARINA YAKIN YERLEŞTİRİLMELİ'

        Amerika’ya göre tehlikenin geldiği iki ülke olan İran’ın Güney’de, Kuzey Kore’nin de Doğu’da olduğuna dikkat çeken Baluyevsky, anti balistik füzelerin, fırlatma rampalarına mümkün olduğunca yakın yerleştirilmesinin teknik olarak daha mantıklı olacağını söyledi.

        Rusya Genelkurmay Başkanı, anti balistik füzelerin, fırlatma rampalarına 500 kilometre yakına yerleştirilmesi halinde atılan füzeleri başlangıçta önleyebileceğini ifade etti.

        'FÜZELER TÜRKİYE'YE YERLEŞTİRİLSİN'

        Yury Baluyevsky, "Öyleyse neden anti balistik elemanlar Avrupa’ya yerleştiriliyor? Neden bu önleyiciler (füzeler) örneğin Türkiye’ye konulmuyor? Açık olalım, böyle yaparsak İran’dan fırlatılan füzeleri önleyebiliriz" dedi.

        Rusya Genelkurmay Başkanı Baluyevsky ayrıca, "Eğer Türkiye radarları ve önleyici füzeleri kabul ederse, Rusya daha fazla telaşlanmayacak. Bu durumda Rusya’ya yönelik tehdit de azalacak" diye konuştu.

        Baluyevsky, Rusya’nın Almanya’daki G8 zirvesi sırasında füze savunma sistemi için Orta Avrupa’dakilerin değil Azerbaycan’daki radar merkezinin kullanılması önerisini de hatırlattı.

        Amerika’nın bu önerilere vereceği yanıtın, Washington’un aslında gerçekten ne istediğine yönelik bir "litmus testi" olacağın kaydeden Yury Baluyevsky, "Washington füze savunmalarını Avrupa’ya yerleştirmek istiyor, bu da mevcut Birleşik Devletler yönetiminin Rusya’nın inisiyatifine olumlu yanıt vermeyeceği anlamına geliyor" dedi.

        'AMERİKA ÖNERİLERİMİZİ YANLIŞ YORUMLUYOR'

        Baluyevsky, Amerika’nın Rus önerilerini yanlış yorumladığını da belirterek, "ABD açıkça Rusya’nın sonunda İran’ı bir füze tehdidi olarak gördüğünü kabul ettiğini, bu nedenle (Azerbaycan’daki) Gabala radarını ortak kullanım için önerdiğini söylüyor. Askeri bir uzman olarak bunun bir yanlış yorumlama olduğunu söylüyorum" diye konuştu.

        Baluyevsky, "Biz füzelerden ve nükleer silahlardan arındırılma konusundaki küresel trendi hiçbir zaman inkar etmedik ancak bu trendin Rusya sınırlarına küresel füze savunma sistemleri yerleştirecek kadar katastrofik olmadığı konusunda ısrar ediyoruz" dedi.

        ANKA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ