Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Cumhurbaşkanı Gül, Bakü'de

        Zagulba Sarayı'ndaki resmi törende, iki ülkenin milli marşı çalındı. Daha sonra Cumhurbaşkanı Gül, tören birliğini denetledi.

        Resmi karşılama töreninin ardından Gül ve Aliyev baş başa görüşmeye geçti.

        Gül, Azerbaycan'a hareketinden önce Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde düzenlediği basın toplantısında, Azerbaycan'ı ziyaret etmek üzere Bakü'ye gittiğini ve ziyarette kendisine Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Türkiye-Azerbaycan Dostluk Grubu üyesi milletvekillerinin eşlik edeceğini belirtti.

        Cumhurbaşkanı Gül, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve diğer üst düzey Azeri yetkililerle yapacağı görüşmelerin, ikili ilişkileri ve iş birliğini ilgilendiren konuları bütün yönleriyle ele almalarına imkan vereceğini, ayrıca bölgesel ve uluslararası gelişmeler hakkında da görüş alışverişinde bulunmalarına vesile olacağını kaydetti.

        İki ülke ilişkilerini geliştiren ve stratejik iş birliğine dönüştüren alanlardan birisinin enerji olduğunu vurgulayan Gül, Bakü-Tiflis-Ceyhan ham petrol ve Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz boru hattı projelerinin iki ülkenin enerji alanındaki iş birliğinin en önemli nişanesi olduğunu söyledi.

        Bu iki projenin Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ikili ilişkilerin yanı sıra küresel enerji güvenliği, özellikle Avrupa'nın enerji güvenliğine ve bölgesel refah ve istikrara katkı sağladığını dile getiren Gül, bu vesileyle iki ülkenin bu alandaki mevcut iş birliğini daha da geliştirmeyi hedeflediklerini bir kez daha vurgulamak istediklerini söyledi.

        Cumhurbaşkanı Gül, diğer yandan ticari ilişkileri geliştirecek olan Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattının da bir an önce faaliyete geçmesini istediklerini vurguladı.

        Demiryolu hattının temelinin 2007'da Kars'ta Azerbaycan ve Gürcistan cumhurbaşkanlarının katılımıyla atıldığını ve 2012'de bu demiryolunun bitirilmesini beklediklerini ifade eden Gül, çalışmaların çok hızlı bir şekilde devam ettiğini söyledi.

        Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

        ''Güney Kafkasya'da barış, istikrar ve refah ortamının egemen kılınması, Türkiye'nin dış politika öncelikleri arasında yer almaktadır. Bu çerçevede Türkiye, Güney Kafkasya'daki gelişmeleri yakından izlemekte ve bölgede kapsamlı ve sürdürülebilir barışın tesisi çalışmalarına aktif katkıda bulunmaktadır. Azerbaycan'da gerçekleştireceğimiz temaslarda, ülkemizin bölgede istikrar, refah, iş birliği ortamının tesisine verdiği önemi bir kez daha vurgulayacağız.''

        Aliyev ile yapacakları ikili görüşmelerde görüş alışverişlerini bir kez daha tekrarlayacaklarını anlatan Gül, ''Kafkaslar'da kalıcı bir barışın tesisi için yaptığımız çalışmaları gözden geçireceğiz. Buna özellikle çok önem veriyoruz. Çünkü donmuş ihtilaflar birden bire çok büyük bölgesel meseleler haline gelmektedir. Donmuş hele hele uzun süreli ihtilaflar olunca bunlar için birkaç hamlede yoğun gayret gerekmektedir. Bazen görünür bazen görünmez ciddi çalışmalar gerekmektedir. Türkiye olarak biz bu çalışmaları bazen sesiz bir şekilde de olsa kararlı bir şekilde yürütüyoruz'' dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ