Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Halk neden sokakta?

        Mısır sokaklarında hareketlilik sürüyor. On binlerce göstericinin Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek aleyhine düzenlediği gösterilerde şu ana dek 6 kişi öldü, 250 kişi de yaralandı.

        Habertürk 1 Gün programına Kahire'den bağlanan Gazeteci Abdullah Aydoğan Kalabalık, onlarca kişinin de tutuklandığını bildirdi.

        TUNUS ETKİSİ

        Kalabalık, bölgede reform isteyen hareketlerin Mısırlı gençler üzerinde ciddi etkiler yaptığına dikkat çekti ve şöyle devam etti: "Son yıllarda görülen en büyük gösteriler. Mübarek döneminde böyle gösteriler gerçekleşmemişti. Muhammed El Baradey'in aday olması bekleniyor ama Mısır Anayasası bunu engelliyor. Muhalifler anayasının değiştirilmesini de istiyorlar. Mısır'da son yıllarda ciddi tıkanıklık yaşanıyor ekonomik ve sosyal anlamda. Siyasi bir tıkanıklık da oldu. 508 vekilli parlamentoda sadece 14 muhalif vekil var. Bir de Tunus'ta yaşanan olaylar Mısır'ı etkiledi. Ben bölgede birilerinin düğmeye bastığını düşünüyorum. Ama halkın iradesi de bir kenera atılmamalı."

        30 YILDIR OLAĞANÜSTÜ HAL

        Niğde Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi

        Serkan Taflıoğlu da Mısır'daki siyasi temsil sorununa dikkat çekti.

        Mısır'ın 1981'den beri "olağanüstü hal" ile yönetildiğinin altını çizen Taflıoğlu, "15-16 yıldır onay bekleyen partiler var. 30 yıldır siyasi seçim sorunu var. 80 milyonluk ülkede bu muazzam bir sıkıntı. Seçimler göstermelik olmaktan öteye gidemiyor. " dedi.

        Söz konusu coğrafyada nüfüsun yarsının 25 yaş altında olduğunu kaydeden Taflıoğlu, "İktisadi yapıları ortada... Bu çatışmalar aralıklarla devam edecektir. Hüsnü Mübarek'ten sonra seçimlerin nasıl yapılacağı çok önemli. Halk bunu yeni anayasa ile yapılmasını istiyor. Bu sıkıntılar kuvvetle muhtemel devam edecektir." şeklinde konuştu.

        Taflıoğlu, ABD'nin mevcut hükümetlerden yana tavır almasını da gelecek hükümetlerin nasıl bir yapıda olunacağının bilinmemesine bağladı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ