Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Somali’ye 50 tonluk ilk yardım filosu gönderildi

        Türkiye, Somali'de yaşanan dram için TİKA, Kızılay, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Sabah Gazetesi önderliğinde oluşturulan yardımların ilk kısmını THY kargo uçağıyla bugün sabah saatlerinde Somali'ye gönderdi. Toplanan 50 tonluk yardım paketi Esenboğa Havaalanı'ndan, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, TİKA Başkanı Serdar Çam, Kızılay Genel Başkanı Tekin Küçükali Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanvekili Ejder Kaya ve Sabah Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erdal Şafak'ın katılımıyla gerçekleşen tören ile Somali'ye yola çıktı.

        Törende konuşan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, "Bugün burada çok önemli bir iş için toplanmış bulunmaktayız. Dünyanın bir ucunda olan Somali'de yaşanan açlık, kıtlık ve susuzluk nedeniyle 5 milyon insanın ölüm sınırında bulunduğu, 6 dakika da bir bir çocuğun hayata gözlerini yumduğu ülkede yaşanan büyük insanlık dramına karşı Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve vatandaşlarının duyarsız kalmadığını görüyoruz. İnsanlık, merhamet ve duyarlılığın bir nişanesi olarak toplanan yardımların öncüsü olarak ilk iki kargo uçağını göndermek üzere burada toplanmış bulunuyoruz." dedi.

        Somali'deki açlığın sebebi ne olursa olsun sorumlusunun bütün ülkelerin ve yaşayan bütün insanların olduğunu söyleyen Bozdağ, dünyanın artık bir köy olduğunu ve bu köydeki hangi evde bir sıkıntı varsa diğer ev sahiplerinin de o sıkıntıyı çözmesi gerektiğini belirtti.

        Başbakan'ın talimatıyla Türkiye'nin dört bir yanında yardımlar toplandığını aktaran Bozdağ, "Yayınlanan genelge ile kamu kurum ve kuruluşların tümü Somali'deki yaşanan drama karşı ortak bir tavır aldı. Bu uğurlamak üzere olduğumuz yardım da TİKA'nın, Kızılay'ın, Sabah grubunun ortaklaşa düzenlenen kampanya çerçevesinde toplanan yardımlardan oluşuyor. Bugün 2 kargo uçağını gönderiyoruz. Yarın başka yardım uçakları gidecek. Türkiye'nin dört bir yanından toplanan yardımların bir kısmı ulaştırma gemileriyle bir kısmı kargo uçaklarıyla olmak üzere Somali'ye ulaştırılacaktır." diye konuştu.

        Türkiye'nin dünyanın neresinde bir dram olsa orada olduğunu dile getiren Bozdağ, Afganistan'da da Pakistan'da da Türkiye'nin olduğunu söyledi.

        Törende hazır bulunan Sağlık Bakanı Recep Akdağ ise, "Ramazan ayında birlikteyiz amacımız kardeşlerimize yardım etmek. Bu sıkıntıdan bende bütün insanlığın sorumlu olduğunu düşünüyorum. Dünya'da hepimize yetecek kadar gıda da var, sağlık imkanı da var. Herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesi lazım. Somali'de hayatlarını kaybeden yavrularımız var. Dünyanın her yerinde çocuk çocuktur. Dolayısıyla bütün dünya üzerine düşeni yapmalıdır." şeklinde konuştu.

        Dünyanın birçok ülkesinde obezite salgını yaşanıyor olmasına dikkat çeken Akdağ, Obezite, burada çok yaman bir çelişkinin olduğunu, bir taraftan ihtiyacından fazla tüketen toplumlar, bir taraftan açlıktan ve susuzluktan kırılan toplumlar olduğunu vurguladı.

        "SOMALİ İÇİN MOBİL HASTANELER HAZIRLADIK"

        Sağlık yardımları için kollarını sıvadıklarını kaydeden Akdağ, "10 ton ilaç ve tıbbi malzeme gönderiyoruz. Sağlık ekiplerimiz, ulusal kurtarma ekiplerimiz şu anda hazır. Somali'de şartlar müsait olduğunda da mahallelerde hastaneler kurarak, mobil hastaneler kurarak hizmete hazır durumdayız." ifadelerini kullandı.

        Afrika'nın bugün sadece periyodik kuraklığın yarattığı kuraklıkla karşı karşıya olmadığını belirten Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker de, "Bütün insanları doyuracak kadar gıda üretiliyor. Fakat bugün böyle bir durumla karşı karşıyayız. Bunun nedeni uluslararası ülkelerin daha fazla kar etme arzusudur. Durum böyle olunca stok ve dağıtım mekanizmasını kuramayan ülkeler, eğer o ülkelerde ekonomik istikrar yoksa ortaya bugün karşı karşıya kaldığımız tablo çıkıyor." sözlerini dile getirdi.

        "BU DRAMDA BÖLGEYİ 100 YIL SÖMÜREN ÜLKELERİN PAYI YOK MU?"

        Bir adamının yaşayabileceği en mutlu anı yaşadığını ifade eden Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ise açlığın, susuzluğun sadece kuraklıkla izah edilemeyeceğine işaret etti. Görmez konuşmasında şu görüşleri dile getirdi: "1850-1860'lardan 1960'lara kadar Somali topraklarını sömürgeleştiren, yeni bir insanlık alanı oluştururken 100 yıl bu toprakları sömüren ülkelerin payı yok mu? Topraklarından petrol fışkıran İslam ülkelerine yöneticilerine sadece şu soruyu sormak istiyorum, son 3 ayda açlıktan ölen 23 bin Müslüman çocuğun hesabını biz Müslümanlar ve İslam ülkeleri olarak nasıl vereceğiz?"

        Konuşmaların ardından son yardım paketini de kargo uçağına yükleyen heyet, uçakları el sallayarak Somali'ye yolladı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ