Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güncel Marmara Denizi'nde batan Batuhan A. gemisinin mürettebatı 4'üncü gününde aranıyor: 5'inci dalış yapıldı - Son dakika haberler
        1

        Marmara Denizi'nde, İmralı Adası'nın güneybatısında su alarak batan ve dün bir kişinin cansız bedenine ulaşılan "Batuhan A" adlı kargo gemisindeki diğer 5 kişi için arama kurtarma çalışmaları 4. gününde devam ediyor.

        2

        Bursa'nın Karacabey ilçesi Kurşunlu Mahallesi açıklarında 51 metre derinlikte denizin tabanına oturduğu görüntüleme cihazlarıyla belirlenen gemiyle ilgili çalışmalarda çok sayıda personel görev alıyor.

        3

        Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı TCG Akın gemisinde görevli dalgıçlar, 51 metre derinlikte denizin tabanına oturan kargo gemisinin enkazına dün yaptığı iki dalışın ardından bugün tekrar bir dalış gerçekleştirdi.

        4

        Balıkesir'in Marmara Adası'ndan 14 Şubat saat 20.30'da Bursa'nın Gemlik ilçesindeki Roda Limanı'na gitmek üzere 6 kişilik mürettebat ve 1250 ton mermer tozu yüküyle hareket eden 69 metre uzunluktaki "Batuhan A" adlı kargo gemisi, kötü hava ve deniz şartları nedeniyle 15 Şubat'ta saat 06.20'de Karacabey ilçesi açıklarında kıyıdan 4 mil açıkta batmıştı.

        5

        Görüntüleme cihazlarıyla yapılan çalışmalarda geminin enkazının 51 metre derinlikte denizin tabanına oturduğu belirlenmişti.

        6

        Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı dalgıçların 17 Şubat'ta gerçekleştirdiği 2 dalışta, gemide aşçı olarak çalışan 33 yaşındaki Zeynep Kılınç'ın cansız bedeni, dalgıçlar tarafından çıkarılmıştı.

        7

        BURSA VALİSİ: ARAMA FAALİYETLERİ DEVAM EDİYOR

        Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, arama çalışmalarının devam ettiğini belirterek, "Gemideki arama faaliyetleri devam ediyor. Dalgıçlarımız, şu anda dalış gerçekleştirdi." dedi.

        8

        DALGIÇLAR GEMİYİ GÖRÜNTÜLEDİ

        Dalgıçların yaptıkları dalışlarla, batan Batuhan A. gemisinin içerisi görüntülendi. Hayatını kaybeden Zeynep Kılınç'ın cansız bedeninin kaptan köşkünde bulunduğu belirtildi.

        9

        ARTAN YÜK AĞIRLIĞI DENGEYİ DEĞİŞTİRDİ

        Öte yandan geminin kayıp 4 mürettebatının ise batma anına kadar, fırtına nedeniyle havalanıp tehlike oluşturan brandayı düzeltmeye çalıştıkları ve bu nedenle geminin güverte kısmında oldukları tahmin ediliyor.

        10

        1300 ton yük kapasiteli ticari geminin, 1250 tonluk normal yükle seyir halindeyken batmasının nedeni olarak, gemide taşınan mermer tozunun üzerinin kapatıldığı ve sabitlenmeyen brandanın, fırtınada bir kısmının havalanarak yükün üzerine deniz suyunu taşıdığı, aynı zamanda yağışın, üzeri açılan mermer tozuna direkt temasıyla, yükün artan ağırlığının geminin dengesini bozduğu belirtiliyor.

        11

        Böylece ağırlığı artarak dengesi bozulan geminin, yan yatıp su almaya başlayarak battığı ihtimali üzerinde duruluyor.

        12

        BEŞİNCİ DALIŞ BAŞLADI

        TCG Akın gemisinde görevli dalgıçlar ile Nene Hatun ve Sahil Güvenlik Komutanlığına ait ROV cihazları, arama maksatlı suda faaliyetlerine devam ediyor.

        13

        Cihazlardan alınan görüntüler ve dalış yapılan bölgedeki bilgiler neticesinde sabahın erken saatlerinde çalışmalar tekrar yoğunlaştı.

        14

        Dalgıçlar, uygun koşulların sağlanmasının ardından beşinci dalışa başladı.

        15

        Denizden yapılan çalışmaların yanı sıra karadaki tarama faaliyetlerine de AFAD, JAK, JÖH, Deniz Polisi, NAK, AKUT, ANDA, İHH ve belediyelere ait arama kurtarma ekipleri de destek veriyor.

        16

        ZEYNEP KILINÇ SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI

        Marmara Denizi’nde su alarak batan ‘BATUHAN A’ gemisinin enkazından çıkarılan mürettebattan Zeynep Kılınç’ın (33) cenazesi, memleketi Adana’da toprağa verildi.

        17

        Batan gemiye yapılan dalışta dün, mürettebattan Zeynep Kılınç'ın 56 saat sonra cansız bedenine ulaşıldı.

        18

        Bursa Adli Tıp Kurumu morgunda otopsi işlemleri tamamlanan Kılınç’ın cenazesi, memleketi Adana’ya getirildi. Yakınları tarafından havalimanından alınan Kılınç’ın cenazesi, tören için Çukurova ilçesindeki Kabasakal Mezarlığı’na götürüldü.

        19

        Evlenip boşandığı ve çocuğu olmadığı öğrenilen Kılınç’ın, 3 yıldır gemilerde çalıştığı, aşçılığın yanı sıra birçok işe de yardım ettiği belirtildi. Kılınç’ın cenazesi, helallik alındıktan sonra kılınan cenaze namazının ardından gözyaşları arasında toprağa verildi.

        20
        21

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ