Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya 'Suriye'ye silah satmaya devam edeceğiz'

        HABERTURK.COM DIŞ HABERLER SERVİSİ

        'SURİYE'YE SİLAH SATIŞIMIZ YASAL'

        Rusya'nın en büyük silah ihracatçısı Birleşmiş Milletler'den(BM) herhangi bir yaptırım kararı çıkmadığı ve bu yüzden uluslararası hukuk gereğince yasal sayılacağından Suriye'ye silah satışı yapmayı sürdüreceğini açıkladı.

        Rusya BM'in başkan Beşar Esad rejmine karşı herhangi bir yaptırım uygulama kararı almakta sonuçsuz kalmasından ötürü ABD'nin baskısına karşın Ortadoğu'daki müttefiki Suriye'ye silah satışına devam edecek.

        'SURİYE'YE KARŞI YÜKÜMLÜLÜKLERİMİZ VAR, YERİNE GETİRECEĞİZ'

        Rusya'nın silah ihracatı yapan en büyük şirketi Rosoboronexport'un yöneticisi Anatoly Isaikin, ABD Dışişleri Bakanı Hilary Clinton'ın Rusya'yı doğrudan hedef alarak "tarihin doğru tarafında yer alın" ifadesine karşın Suriye ile olan daha önceden yapılmış olan anlaşmalardan doğan yükümlülüklerini yerine getirmeye devam edeceklerini vurguladı.

        AFP'ye göre, Anatoly Isaikin organizasyonun Suriye'ye silah satmaya, uluslararası hukuk çerçevesinde yasal kaldığı sürece devam edeceğini söyledi. " Herhangi bir yaptırım bildirilmediğinden, Rusya devleti tarafından herhangi bir karar ve yönlendirme olmadığından, anlaşmamızın gerektirdiği taahütleri yerine getirmekle yükümlüyüz, şu anda bunu yapıyoruz" dedi.

        'JET EĞİTİM UÇAĞI, ASKERİ TEÇHİZAT GÖNDERME SÜRECİNDEYİZ'

        Moskova'nın dışında yer alan Zhukovsky Uluslararası Havacılık Fuarı'nda, Rusya şu anda savaş eğitim uçağı ve silahları gönderme sürecinde dedi.

        " Yak 130 uçakları tedarik ediyorduk ve tedarik hala sürüyor... ve bir de askeri donanım var" dedi.

        ANTİ GEMİ DENİZ FÜZELERİ ANLAŞMASI VAR

        Rusya'nın aynı zamanda Suriye ile 2007'de İsrail'in Hizbullah'ın eline düşmesinden kaygı duyduğu anti gemi deniz füzeleri anlaşması var.

        'LİBYA SAVAŞI BİZE PAHALIYA MAL OLDU'

        Isaikin zaten şu anda Libya'da Kaddafi rejimine yönelik uluslararası yaptırımlardan ötürü Rusya'nın bu ülkeye karşılıklı anlaşmalar gereğince yollaması gereken silah satışını durdurduğunu bu yüzden milyarlarca dolar kaybettiğini vurguluyor.

        4 milyar dolarlık kayıp

        Isaikin Libya ile olan anlaşmaların iptal edilmesi ile "yaklaşık 4 milyar dolarlık" bir kayıp olduğunu söyledi.

        Bu yılın ilk yarısında Rusya'nın silah satışından sağladığı toplam kazanç ise 5.9 milyar dolar diye de ilave etti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ