Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya "Terör tehdidi tümüyle tasfiye edilene kadar birlikte çalışacağız"

        Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ''PKK ve PJAK'a karşı mücadele kararlılığımız, ortak kararlılığımız en güçlü şekilde devam edecek. Bundan sonra da ortak bir eylem planı içinde bu terör tehdidi tümüyle tasfiye edilene kadar birlikte çalışacağız'' dedi.

        Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığında, İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, ''PKK ve PJAK'a karşı mücadele kararlılığımız, ortak kararlılığımız en güçlü şekilde devam edecek. Bundan sonra da ortak bir eylem planı içinde bu terör tehdidi tümüyle tasfiye edilene kadar birlikte çalışacağız. Bütün bölge ülkelerini ve bölge halklarını tehdit eden bu terör örgütüne karşı bölgesel bir dayanışmanın olması kaçınılmazdır'' diye konuştu.

        Davutoğlu, Türkiye ile İran arasındaki bütün mekanizmaların çalıştırılacağını, Yüksek Güvenlik Komisyonu toplantısının en kısa zamanda gerçekleştirileceğini belirterek iki ülke dışişleri bakanları olarak bu koordinasyonu en etkin şekilde sürdürülmesi konusunda temasları devam ettireceklerini bildirdi.

        Salihi ile görüşmelerde iki ülkenin de ortak sorunu olan teröre karşı mücadeleyi kapsamlı şekilde ele aldıklarını ifade eden Davutoğlu, konuk bakanın kendisine bu konudaki iki ülke dayanışmasını güçlü şekilde vurguladığını belirterek, Salihi'ye teşekkür etti.

        ''Biz PKK ve PJAK'ı bölgemizdeki istikrarı, Türk, Kürt, İran halklarını ortak olarak tehdit eden bir odak olarak görüyoruz'' diyen Davutoğlu, son dönemde iki ülke istihbarat ve güvenlik kurumları arasında, ortak mücadele bağlamında çok önemli adımlar atıldığını kaydetti.

        ETKİN KOORDİNASYON İÇİN TEMASLARIMIZ DEVAM EDECEK

        Davutoğlu sözlerine şöyle devam etti "PKK vee PJAK'a karşı mücadelemiz sürecek. Teröre karşı bölgesel dayanışmamız var. Dişişleri Bakanları olarak bu koordinasyonun en etkin şekilde devam etmesi için temsalarımıza devam edeceğiz.

        Bugün ayrıca bölgedeki son gelişmeleri de gözden geçirdik.Libya da Kaddafi'nin oldürülmesini de ele aldık. biz Tükiye olarak Orta Doğu'daki halkların demokratikleşmesini desteklemiştik. Ümit ederiz ki Libya en kısa zamanda halkın istediği geçişi tamamlar ve demokratik bir ülke olarak yaşamaya devam eder.

        "SURİYE UYARILARIMIZI DİNLEMEDİ"

        Suriye için de hem Türkiye hem İran için hayati olan demokratikleşme süreci tamalanmalıdır. Suriye'deki demokratikleşme gereksinimi için biz sürekli İran'a bilgi aktarmıştık. Bölgedeki gelişmeler de göstermektedir ki kendi halkına zulmeden rejimlerin ayakta durması mümkün değildir. Türkiye Suriye'nin geçiş döneminin barışçı olabilmesi için elinden geleni yapmıştır. Ancak Suriye rejimi tüm uyarılara rağmen barışçıl geçişi tercih etmemiş zulme devam etmiştir.

        Biz Suriye'deki bu demokratik geçiş için elimizden eleni yapmaya devam edeceğiz"

        KARAYILAN İDDİALARINA YANIT

        İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, PKK terör örgütü elebaşı Murat Karayılan'ın İran tarafından yakalandığı ve serbest bırakıldığı iddialarıyla ilgili olarak, ''Karayılan hiç bir zaman İranlılar tarafından yakalanmamıştır. Yakalasaydık biz onu niye serbest bırakacaktık ki?'' dedi.

        İran Dışişleri Bakanı Salihi, Ankara'da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Karayılan'ın İran tarafından yakalandığı ve daha sonra serbest bırakıldığı yönündeki iddiaların sorulması üzerine, iddialar üzerine Davutoğlu'nun kendilerini arayarak bu soruyu sorduğunu, kendisinin de Davutoğlu'na bu konudaki bilgileri toplaması için kendisinden müsaade istediğini belirterek, "Tüm bilgileri topladık. ve bunun gerçek olmadığını öğrendik. Karayılan hiç bir zaman İranlılar tarafından yakalanmamıştır. Yakalasaydık biz onu niye serbest bırakacaktık ki?" diye konuştu.

        Konuk Bakan, "Bu, Türk kardeşlerimize yardım etmek için çok iyi bir fırsat olurdu. Karayılan'ı yakalayıp serbest bırakmakta nasıl bir menfaatimiz olabilir ki? Biz tekrar ediyoruz ki PKK da PJAK da terörist gruplardır" ifadelerini kullandı.

        Dışişleri Bakanı Davutoğlu bu açıklama üzerine "Bu konularda kardeşlerime teşekkür etmek istiyorum" diye konuştu ve devam etti "Bu tür spekülatif haberlerden çok resmi kanalların açıklamalarına itibar edilmeli. Özellikle Türkiye ile İran arasındaki dostluğa hal getirmek isteyen bir çok topluluklar isteyebiliyor. Biz bunlara fırsat vermiyoruz.

        Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Libya'nın eski lideri Muammer Kaddafi'nin öldürülmesinin ardından ortaya çıkan duruma ilişkin olarak, "Biz Türkiye olarak her zaman Ortadoğu'daki kardeş halkların demokratik taleplerini desteklemiştik. Libya en kısa zamanda, halkın talepleri doğrultusunda bütün bu geçiş sürecini tamamlar ve demokratik geleceğe güçlü bir devlet olarak yoluna devam eder" dedi.

        Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığında, İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Salihi ile bölgedeki gelişmeleri gözden geçirdiklerini, Libya'da Kaddafi'nin öldürülmesinin ardından ortaya çıkan yeni durumu ele aldıklarını belirterek, "Biz Türkiye olarak her zaman Ortadoğu'daki kardeş halkların demokratik taleplerini desteklemiştik. Libya en kısa zamanda, halkın talepleri doğrultusunda bütün bu geçiş sürecini tamamlar ve demokratik geleceğe güçlü bir devlet olarak yoluna devam eder" diye konuştu

        Konuk bakan ile her iki ülke için hayati önem taşıyan Suriye'deki gelişmeleri de gözden geçirdiklerini aktaran Davutoğlu, bütün bu süreçte Suriye'de demokratik bir değişimin gerçekleşmesi, operasyonların derhal durması konusundaki çalışmalarda İran'a bilgi aktardıklarını belirtti.

        "Bölgedeki gelişmeler de göstermektedir ki kendi halkına zulmeden rejimlerin ayakta durması mümkün değildir" diyen Davutoğlu, Türkiye'nin Suriye konusunda barışçıl bir geçiş süreci yaşanması için elinden geleni yaptığını belirterek, ''Ancak bütün uyarılarımıza rağmen Suriye rejimi, barışçıl bir geçiş sürecindense daha çok baskı yapmayı tercih etmiştir. Biz Suriye'deki bu demokratik dönüşüm sürecinin hayata geçirilmesi için çalışmaya devam edeceğiz. Bu konuda da bölgedeki dost ve kardeş ülkelerle, Arap Ligi başta olmak üzere uluslararası örgütlerle de temaslarımızı sürdüreceğiz'' diye konuştu.

        WASHİNGTON'DAKİ SUİKAST İDDİALARI

        Davutoğlu görüşmede, son dönemde İran'a yönelik ortaya atılan Washington'daki bazı suikast iddialarının da gündeme geldiğini belirterek, kendisinin ABD tarafından iletilen bilgileri Salihi ile paylaştığını, Salihi'nin de ''böyle bir iddianın kesinlikle asılsız olduğunu'' söylediğini kaydetti.

        Önemli olanın bu bilgilerin paylaşılması ve konunun açıklığa kavuşturulması olduğunu belirten Davutoğlu, "Biz bu konuda İran'ın gerekli duyarlılığı göstereceğine inanıyoruz. Bu konuda tarafların ellerindeki bütün bilgileri paylaşarak yeni gerginliğe imkan vermeden konunun çözüme kavuşturulmasının sağlanması gerekir'' ifadelerini kullandı.

        İranlı bir gazetecinin İran'a yönelik Washington'daki suikast iddialarına Türkiye'nin bakışını sorması üzerine Davutoğlu, bu konularda son derece açık olmak gerektiğini, iddiayı ortaya atan da iddialara cevap veren İran'ın da açık bir şekilde delillerini ortaya koyması gerektiğini ifade etti.

        Davutoğlu, "Biz İran'ın devlet geleneği içinde, bugüne kadar sergilediği tavır içinde İran'ın böyle bir tutum sergilediğine inanmıyoruz. Ama ABD de ellerinde delil olduğunu ifade ediyor. Suudi Arabistan da bazı iddialı yorumlarda bulundu. Yapılması gereken, bütün ilgili tarafların ellerindeki herşeyi paylaşarak, tansiyonun yükselmesine izin vermeden konuyu açıklığa kavuşturmaktır. Hiç bir zaman diplomatik temsilciliğe böyle bir saldırı planlanmasının zihinden geçirilmesi bile kabul edilemez. Türkiye olarak bu konuda ne katkı yapabilirsek onu yapmaya hazırız."

        Davutoğlu, Türkiye'nin diplomatik temsilciliklere yönelik suikast girişimlerinin yapılmasını değil, zikredilmesini bile hoş görmediğini, bunu uluslararası barış açısından da doğru değerlendirmediklerini söyledi.

        IRAK'TAKİ PKK HAREKETLİLİĞİ

        Salihi, görüşmede bölgenin güvenliği konusunu da ele aldıklarını ve bölgenin güvenliğinin sadece bir ya da iki ülkenin elinde olmaması gerektiğini belirterek, 14. İran Türkiye Yüksek Güvenlik Konseyi toplantısının da yakın zamanda yapılacağını ifade etti.

        Irak'taki terör örgütü PKK faaliyetlerine de değinen Salihi, Irak'ta ABD'nin etkin bir konumda olduğunu hatırlatarak, "Tabiki burada ağır silahların bir noktadan diğerine taşınması ABD'nin bilgisi dahilindedir. Teröristlerin hareketleri ve bu silahları taşıdığı bilgisi önceden Türkiye'ye iletilseydi böyle büyük bir faciayla karşı karşıya kalmazdı Türk kardeşlerimiz" dedi.

        Libya'da Muammer Kaddafi'nin öldürülmesi konusunda da açıklama yapan Salihi, Libya'da artık halkın yöneteceği bir rejimin kurulmasını beklediklerini ifade etti.

        İran ve Türkiye'nin bölgesel sorunlara ilişkin ortak görüşlerinin olduğunu anlatan Salihi, bu görüşlerden birisinin devletler ve hükümetlerin kendi halklarının meşru isteklerine olumlu yanıt vermesi olduğunu belirterek, "Devletler, hükümetler kendi halklarının isteklerine karşı daha akıllıca ve düzgün bir yöntem bulup onları yanıtlaması lazım. Reformları daha hızlandırmak ve halkların isteklerine daha hızlı cevap vermek gerekiyor. Ve başka ülkelerin de bu sorunlar yaşayan ülkelere karışmaması gerekir" dedi.

        ABD tarafından gündeme getirilen ve İran'ın suçlandığı suikast iddialarını da değerlendiren Salihi, "Bu iddiaların altı o kadar boştur ki burada değerli zamanlarınızı alıp bu konuda konuşmayı bile vakit kaybı olarak görüyorum" diye konuştu.

        ABD'nin daha önce Irak'ta nükleer silah olduğuna ilişkin de imzalı belgeler gösterdiğini ancak daha sonra bunun asılsız iddialar olduğunun tespit edildiğini anlatan Salihi, İran'ın temellerinin ahlak ve din üzerine kurulu olduğunu kaydederek bu tür iddiaların İran'a haksızlık olduğunu savundu.

        İran Türkiye ilişkilerinin gün geçtikçe daha ileriye taşındığını kaydeden Salihi, iki ülke arasındaki ticaret hacminin bu yıl 15 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini hatırlattı.

        Salihi, İran ve Türkiye'nin bir ağacın iki dalı olarak her alanda yaptıkları işbirliği ile bütün dünyaya örnek olacaklarını sözlerine ekledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ