Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Rusya, Gürcistan'ın NATO üyeliğine doğru yol alması durumunda 2008'de yaşanan savaşın tekrarlanabileceği uyarısı yaptı

        NATO Dışişleri Bakanları'nın Brüksel zirvesinde Gürcistan'ı "aday partner" olarak tanımlamalarını sert bir dille eleştiren Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Bu dönemde işaretlenen ülkeler arasında Gürcistan var. Ortaklarımızı Gürcü rejimini, isteyerek ya da istemeyerek Ağustos 2008 senaryosunu tekrarlaması konusunda teşvik etmemeleri konusunda uyarıyorum. O zaman da NATO Bükreş zirvesinde Gürcistan'ın ittifaka alınacağı kategorik olarak kayda alınmıştı…" hatırlatması yaptı.

        Mihail Saakaşvili'nin devletini göz önünde bulundurulduğunda, mantıksız ve pervasız adımlar atmasının kaçınılmaz olduğununu iddia eden Rusya Dışişleri Bakanı, "Bu yüzden Ağustos 2008'de yaşanan olayların Güney Kafkasya'nın stratejik bölgesinde bir kez daha tekrarlanmaması açısından NATO daha fazla sorumlu." dedi.

        Gürcistan Başbakan Yardımcısı Georgi Baramidze de Gürcistan'ın NATO genişleme program çerçevesinde "Üyelik Aksiyon Planı" programına dahil edilen Makedonya, Karadağ ve Bosna Hersek'le birlikte anıldığını ve aday ülke olarak nitelendirildiği kaydetti. Baramidze Gürcistan'ın bu ülkelerle aynı kategoride olduğunu kaydederek, NATO'nun bu ülkelerde reform sürecini desteklediğini söyledi.

        Tiflis NATO üyeliğinin ardından Ağustos 2008 savaşının ardından bağımsızlıklarını ilan eden Güney Osetya ve Abhazya'yı yeniden Tiflis'e bağlamaya çalışacağı iddia ediliyor.

        "TÜRKİYE'YE KURULACAK RADAR RUSYA'YI GÖZETLEYEBİLECEK"

        Türkiye'ye kurulacak füze kalkanının Rusya'nın büyük bir bölümünü kontrol altına alacağı eleştirisi getiren Lavrov, "Eğer bu sistem güneyi gözlemlemek için gerekli ise, NATO üyeleri topraklarında güneyini kontrol eden bir radar sistemi zaten var. Uzun zamandan bu yana çalışıyor ve o bölgeyi görüyor. Bizim Amerikalı partnerlerimizin bahsettiği tehlikeli bölgeyi zaten mevcut olan radar görüyor" eleştirisi getirdi. Türkiye'de kurulacak radarın sadece yedeği olacağını ifade eden Lavrov, aynı zamanda bu radarın Rusya'nın önemli toprak parçalarını da görebileceğini iddia etti.

        Faydalı görüşmeler yaptıklarını ancak Rusya'nın hemen sınırlarının dibine kurulacak sistemin Rusya'ya karşı olmadığı ile ilgili herhangi bir garanti alınamadığını vurgulayan Lavrov, "İki tarafın faydasına olacak şekilde uzlaşı sağlamak için zamanımız olduğuna inanıyorum. Ancak zaman her gün tükeniyor…" uyarısı yaptı.

        "Onlar sürekli olarak 'endişe etmeyin, endişe etmeyin, hedef siz değilsiniz' demeye devam ediyor…" eleştirisi getiren Lavrov, "Birbirimizi stratejik partner olarak görüyorsak, entellektüel birikimimize saygı duyulması gerekir. Biz yasal bağlayıcı düzenlemeler istiyoruz. İyi niyetli yaklaşımlar gelir ve geçer… Ancak askeri kapasiteler orada kalır…" dedi.

        Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev füze kalkanı inşasında Rusya'nın çıkarlarının dikkate alınmamasına sert tepki göstererek, Kaliningrad kentinde radar sistemlerini aktif hale getirmişti. Medvedev gerekli görülmesi durumunda nükleer başlık taşıyabilen İskender füzelerinin de bölgeye yerleştirilebileceği uyarısı yapmıştı.

        Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Anlaşması'nda da çıkmaza girildiğini savunan Lavrov, İslam dünyasında Sünni ve Şii dünya arasındaki ayrımın tehlikeli sorunlara gebe olduğu uyarısı yaptı. Lavrov Libya'da NATO'nun BM Güvenlik Konseyi kararlarını çarpıtarak uygulamaya koyduğunu ve güven kaybı yaşadığını da iddia etti.

        RASMUSSEN, RUSYA İLE ANLAŞMA SAĞLANACAĞINI UMUYOR

        NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen de basına yaptığı açıklamada Rusya ile füze kalkanı konusunda henüz anlaşma sağlayamadıklarını ifade etmiş, Mayıs ayında Chicago'da yapılacak NATO zirvesine kadar Rusya ile füze kalkanı konusunda anlaşma sağlamayı umduklarını vurgulamıştı. Zirve çerçevesinde değerlendirmede bulunan Rasmussen'e göre, füze kalkanında anlaşma sağlanırsa Rusya ile ilişkilerde yeni bir seviyeye ulaşılabilir.

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ