Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Davutoğlu: Suriye'ye dur deme yetkimiz de var, hakkımız da

        Türkiye'nin Suriye politikası ile ilgili soru üzerine, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun dünkü "Bir sabah kalktık, Suriye ile düşman olduk" yönündeki sözlerini eleştirdi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bu söylemin herkesi düşündürmesi gerektiğini söyleyerek, Kılıçdaroğlu'nun bu sözleri ancak "Ocak ayında uykuya yatıp, yeni kalkması" durumunda söyleyebileceğini belirtti.

        Kılıçdaroğlu, TBMM Genel Kurulunda, 2012 Yılı Bütçesi üzerinde yaptığı konuşmada Suriye ile ilgili gelişmeler hakkında, "Şimdi burada egemen güçler kim? Hükümet Suriye'ye gitti stratejik anlaşma yaptı. 50 tane sözleşme var. Sayın Başbakan Şam sokaklarında alkışlar, Türk bayrakları ile karşılandı. Bir sabah kalktık tam tersi oldu. Suriye'yi düşman ilan ettik. Sayın Başbakan 'bıçak kemiğe dayandı' dedi" diye konuşmuştu.

        "Suriye'ye dur deme yetkimiz de var, hakkımız da" diyen Davutoğlu, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın, güvenlik güçlerinin hata yapmış olabileceğine ilişkin açıklamalarını değerlendirerek, "Eğer şimdi samimiyse, hemen yanlış yapanları, katilleri cezalandırır, hemen Arap Ligi gözlemcilerini kabul eder ve atmosferi değiştirir, hala elinde böyle imkanlar var" dedi.

        Davutoğlu, Suriye'nin PKK kozu için ise "böyle bir şeye cesaret edeceğini sanmıyorum" dedi.

        İran'ın Suriye ile ilgili kaygılarımızı paylaştığını dile getiren Davutoğlu, "Türkiye ile İran arasına hiçbir şekilde fitne girmedi, girmeyecek, ama ülkeler arasında görüş farklılıkları her zaman olabilir" diye konuştu.

        Dış politikamız aşure gibi

        Toplantıda DMD Başkanı Zeynep Gürcanlı tarafından yapılan aşureden yiyen Davutoğlu, "Dış politikamız da böyle aşure gibi renkli ve her boyutu olan bir politika. Hepsi var içinde, biraz Orta Doğu, biraz Balkanlar, biraz Kıbrıs, biraz Afrika, AB var, her şey var. Dolayısıyla hepsi kıvamında olunca güzel bir aşure oluyor. Birisi fazla kaçınca tadı istediğimiz gibi olmuyor" diye konuştu.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ