Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya ‘Tanrısız bir toplum yaratma pesinde

        Zapatero hükümetinin Din Özgürlüğü Yasası’nda değişik hedefi İspanyol Katolik Kilisesi’ni kızdırdı. Kardinal, Başbakan Zapatero’yu ‘Tanrısız toplum yaratmaya çalışmakla’ suçladı

        İspanya’da Sosyalist Zapatero hükümetinin Din Özgürlüğü Yasasında reformlar yapacağını açıklaması, Katolik Kilisesi’nin sert tepkisine yol açtı. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Maria Teresa Fernandez de la Vega’nın Cuma günkü Bakanlar Kurulu toplantısından sonra, mevcut Din Özgürlüğü Yasası’nda değişiklikler yapılması gerektiğine inandıklarını söylemesi üzerine Toledo ve Valencia’dan 2 kardinal, Zapatero’yu “Tanrısız bir toplum yaratmaya çalışmakla” suçladı.

        KİLİSEYLE İKİNCİ KAVGA

        İspanyol Katolik Kilisesi’nin en önemli isimlerinden biri olan Toledo Kardinali Antonio Canizares, “Tanrının hiçbir şekilde hesaba katılmadığı gerçek bir kültürel devrim yapılmak isteniyor. Laikliğin temelinde toplumumuzu engellemek yatıyor” derken, Valencia Kardinali Agustin Garcia Gasco da “Katolikler öncelik değil, özgürlük ve saygı istiyorlar. Aktif bir vatandaş olmak için dindar birinin inancından ödün vermek zorunda kalması akıl almaz bir şey” dedi. Geçen dönem eşcinseller arasında evlilik gibi bazı sosyal reformlar yaparak Katolik Kilisesi’ni karşısına alan sosyalist Zapatero hükümeti, yeni dönemde de din eğitimi ve kürtaj gibi yine kilisenin tepkisine neden olan konularda daha fazla kişisel özgürlük getiren değişiklikler yapmak istiyor. Hükümet sözcüsü De la Vega, mevcut Din Özgürlüğü Yasası’nın 1980 yılından kalma olduğunu hatırlatarak, “Tüm dindarları korumak gerekir. Elbette Katolikleri de ama, bunun yanında Müslümanları, Yahudileri veya inanmayanları da” dedi. “İspanya’da tek bir din özgürlüğü sorunu yoktur” diyen De la Vega, sadece yasanın eski olduğunu ve bundan kaynaklanan sorunları gidermek istediklerini söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ