Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İkinci Stalin öldü

        1964-1982 yıllarında görev yapan Leonid Brejnev'in sağ kolu olan Romanov dönemin en parlak isimlerinden biri idi. 1970-85 yıllarında Sovyet Komünist Partisi Leningrad Bölgesi (Moskova merkez bölgeden sonra ikinci önemli bölge) Birinci Sekreterlik görevini yapan Romanov kurduğu polis rejimi nedeniyle ikinci Stalin olarak tanımlanıyordu.

        Newsweek dergisinin 1975 yılındaki yayınında Romanov Brejnev'in en önemli halefi olarak gösterilmişti. Brejnev'in 1982 yılında ani ölümü ile şansını yitiren Romanov yeni genel sekreter Yuri Andropov döneminde Mihail Gorbaçov'la kıyasıya bir mücadeleye girdi. Andropov'un ardından 1984'e kadar görevde kalan Konstantin Çernenko döneminde de Gorbaçov'la iktidar savaşını sürdüren Romanov Çernenko'nun ölümünün ardından iktidara en yakın isimdi. Ancak Romanov'un ani ölüm esnasında Moskova'da bulunmaması Gorbaçov'un politbüro üzerinde daha etkin olmasına fırsat vermişti.

        Gorbaçev usta siyasetiyle Sovyetlerin o dönem Politbüro ve siyaset duayeni Andrey Gromıko'yu ikna edebildi. Efsanevi Sovyet Dışişleri Bakanı Gromıko Politbüro'da çok saygın bir yere sahipti. Gromıko'nun desteği sayesinde Gorbaçev Romanov'u iktidar kavgasının dışında tutarak genel sekreterliğe geçmeyi başardı. Gorbaçev kısa zaman sonra da düşmanları sayılan Grigori Romanov'u Kremlin'den uzaklaştırdı.

        İkinci Stalin olarak bilinen efsanevi lider hakkında ilginç bir kampanya başlatıldı. Romanov'un dünyaca ünlü Hermitage müzesindeki kıymetli tarihi eşyaları şahsi amaçlarla kullanıldığı iddia edildi. 1989 yılına Romanov'a karşı soruşturma başlatılsa da, fakat onun aleyhine hiçbir kanıt bulunamadı.

        Grigori Romanov son yıllarda yazlık evinde hayatını sürdürürken basının mülakat taleplerini kabul etmiyordu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ