Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika Jeanne Shaheen, Türk-Amerikan ilişkilerini Habertürk'e değerlendirdi

        DIŞ HABERLER SERVİSİ / Özcan TİKİT

        ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Avrupa Altkurulu Başkanı ve Silahlı Kuvvetler Komitesi Üyesi Jeanne Shaheen, Türk-Amerikan ilişkilerini Habertürk'e değerlendirdi. Shaheen, Kongre'nin Türkiye'ye satışına onay vermediği insansız hava araçları konusunda "Sorun Türkiye'den çok Predatör silahlarının ciddiyetinden kaynaklanıyor. Kongre'deki bu konuya ilişkin tartışmalarımız devam edecek" dedi. Türkiye'yi ilk kez ziyaret eden New Hampshire Senatörü

        Shaheen, Suriye krizine ilişkin olarak "Türkiye'ye minnetarız. Başkanlık seçiminden sonra ABD'nin uluslararası toplumla birlikte Suriye konusunda daha güçlü bir çaba içinde olacağını düşünüyorum" dedi.

        AKÇAKALE İLİŞKİLERİMİZİN ÖNEMİNİ GÖSTERDİ

        ABD'nin Ortadoğu'ya ilişkin stratejisinde Türkiye nerede duruyor?

        Müsadenizle öncelikle şunu belirtmek istiyorum. Suriye'nin Türkiye'ye yönelttiği top atışına çok üzüldüm. Amerika Birleşik Devletleri bu saldırıyı en güçlü ifadelerle kınıyor. Ve tabii ki bu saldırıda hayatını ve akrabalarını kaybedenlerle birlikteyiz, kendilerine başsağılığı diliyoruz. Bu Türkiye ve ABD arasındaki ilişkinin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Arap Baharı'na, Ortadoğu'daki devrimlere baktığımızda Türkiye ve ABD'nin ilişkisinin ne kadar önemli olduğunu ve olacağını görüyoruz.

        'SEÇİMDEN SONRA ESAD'A BASKI ARTACAK'

        ABD yönetimi Suriye meselesinde oldukça isteksiz görünüyor, sebebi 6 Kasım'daki Başkanlık seçimleri mi?

        ABD'de bu konuda, Suriye'deki durumu en iyi şekilde etkileme hususunda, gerçek bir tartışma yaşanıyor. Suriye'deki Esad rejiminin kendi halkına ateş açmasının zalimce olduğunu düşünüyorum. Sivillere kapılarını açtığı için Türkiye'ye gerçektan minnettarız. Türkiye'nin yaptığı mükemmel bir görev, buna minettarız. Ve umarım seçimden sonra sadece ABD'de değil uluslararası toplumda ve BM'de de tasarılarla ölümlerin durdurulması ve Esad'ın görevini bırakması için geniş ve güçlü bir konsensusun, çabanın oluşacağını umuyorum.

        'TÜRKİYE İSRAİL İLİŞKİLERİ DÜZELMELİ'

        Suriye kriziyle gördük ki Türk kamuoyunda savaş konusunda pek bir istek yok. İsrail İran'a saldırırsa bölgede ve Türkiye'de Amerikan karşıtlığının yükselmesinden korkuyor musunuz?

        Umarım olmaz. Çünkü İran'ın nükleer silah edinmesinin engellenmesi sadece ABD'nin değil Ortadoğu'daki diğer ülkelerin ve tabii ki Türkiye'nin de çıkarına olur. Ben bu durumun Ortadoğuyu daha da tehlikeli bir hale getirmekte olduğu kanaatindeyim. Ve bunun engellenmesi için birlikte çalışmamız da önemli. Hiç şüphesiz bölgedeki en güçlü iki müttefimiz Türkiye ve İsrail'in İran'daki ve bölgedeki duruma katkı sağlayacak bir ilişkiye sahip olmalarını arzu ediyoruz.

        'PREDATOR TARTIŞMASI SÜRECEK"'

        Türkiye 2011'de 2012'nin Haziran ayında ABD'den silahlı İHA'ları, Predator'ları teslim almayı arzuluyordu. Ancak satış Kongre'ye takıldı, itiraz edenlerin olduğu söyleniyor? Siz de Silahlı Kuvvetler Komitesi'ndesiniz, Türkiye ne zaman alacak 'Predator'ları?

        Sorunun Türkiye'den çok Predatör silahlarının ciddiyetinden kaynaklandığı kanaatindeyim. Bu Kongre'nin üzerinde ehemmiyetle durduğu bir meseledir. Sanırım gelecekte bu silahların satışlarının nasıl yapılacağıyla ilgili tartışmalarımız devam edecek. Sadece Türkiye'ye yönelik satışları değil diğer ülkelere satışları da tartışmaya devam edeceğiz.

        İNCİRLİK'TE NÜKLEER SİLAHLARIMIZ YOK

        Bir gazeteci olarak belki binlerce kez Amerika'nın İncirlik'teki Hava Üssü'nde 135-140 nükleer savaş başlığı olduğunu duydum, okudum. Bunu teyit edecek bir konumda mısınız?

        Bunun doğru olduğunu sanmıyorum.

        Türkiye'nin de proje ortağı olduğu F-35'lerin maliyetleri tahminlerin çok çok üzerine çıktı ve maliyet artmaya devam ediyor. "Projeden vazgeçilsin" sesleri yükseliyor. Siz de aynı kanaate misiniz?

        Hayır. ABD'de, F-35'lerin maliyetine ilişkin çok sayıda soru mevcut. Kongre bu harcamaları sınırlandırmak için harekete geçti. Sözleşmeli firmalardan daha verimli olmalarını istedik. Burada önemli olan, istediğimiz evsafta uçak üretmek.

        ABD, Ortadoğu'dan çekilip, Asya'ya odaklanmayı planlanıyor, stratejisini değiştiriyor, bunun Türkiye'ye ne tür etkileri olabilir dersiniz?

        Gelecekte ABD ve Türkiye'nin daha da yakın bir çalışma içinde olduğunu göreceğiz. ABD'nin Asya'ya yönelmesi NATO'daki müttefiklerimizle birlikte olacak. NATO içindeki müttefiklerimizle birlikte çalışmaya devam edeceğiz.

        "IRAK'TAKİ HÜSRANINIZI PAYLAŞIYORUZ"

        'Washington Irak konusunda Ankara'ya sırtını döndü' deniyor..?

        Bunun adil olduğunu düşünmüyorum. Açıkçası ABD olarak bizim de Irak'la geleceğe ilişkin anlaşmazlıklarımız oldu. Bildiğiniz üzere asker bulundurma üzerine müzakereler olumsuz sonuçlandı ve ABD Irak'tan askerlerini çekti. Irak'ta gördüğümüz bazı olaylarla Türkiye'nin hayalkırıklığını paylaşıyoruz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ