Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Arap Baharı Kuveyt'te

        Kuveyt'te, Emir Şeyh Sabah el-Ahmed el-Sabah'ın seçim yasasında yaptığı değişikliği protesto eden on binlerce kişi dün akşam başkentte gösteri yaptı.

        İçişleri Bakanlığı'nın uyarılarına karşın toplanan onbinlerce kişi yeni seçim kanununu protesto etmek için sokaklara döküldü. İslami eğilimli muhalif kesimlerin sosyal paylaşım sitelerinden yaptığı çağrının ardından sokaklara dökülen Kuveytliler, yönetim yanlısı adayların lehine olduğu gerekçesiyle yeni yasal düzenlemeye tepki gösterdi.

        ÜLKE TARİHİNDE BİR İLK

        Ülke tarihinde tanık olunan en büyük gösteri olarak nitelendirilen ve bazı gözlemcilerce katılımın 150 bine ulaştığı belirtilen eylemler sırasında güvenlik güçleri ile muhalifler arasında çatışma çıktı.

        Göstericiler ilk olarak Emir, veliaht prens ve başbakanın ofislerinin bulunduğu Seyf Sarayı'na yürümek istedi. Polisin engel olması üzerine öfkeli kalabalık, kentin deniz kenarındaki en işlek caddesi Arap Körfezi Yolu'nu saatlerce trafiğe kapattı.

        Maskeli ve tam teçhizatlı özel birliklerin kalabalığı dağıtmak için müdahalede bulunması üzerine göstericiler ile polis arasında çatışma çıktı. Güvenlik güçlerinin, göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz, ses bombası ve plastik mermi kullandığı belirtilirken, olaylar sırasında 49 kişinin yaralandığı, İslami eğilimli eski vekillerden Velid et-Tabatabai, Ulusal Cephe Sözcüsü Halid Fadlallah ve kardeşi Raşid'in de aralarında bulunduğu onlarca muhalifin de gözaltına alındığı bildirildi.

        Olaylar sırasında bazı kamu binalarının da tahliye edilmek zorunda kaldığı ifade edildi.

        EMİR'E SADAKAT SÖZÜ

        Kuveyt resmi haber ajansı KUNA, Emir Sabah'ın, polisle göstericiler arasında çatışmalar devam ederken, Sabah hanedanı üyeleri ile bazı aşiretlerin liderlerini kabul ettiğini, toplantıda hanedan mensupları ile bazı aşiret liderlerinin Emir'e bağlılıklarını bildirdikleri duyurdu.

        Eski milletvekili Abdullah el-Barhaş ise, "gayrımeşru ve anayasaya aykırı" olarak nitelendirdiği düzenleme iptal edilene kadar eylemlere devam edileceğini belirtti.

        "ANAYASAYA KARŞI DARBE"

        Eski Meclis Başkanı Ahmed Sa'dun başkanlığında önceki gün toplanan muhalif liderler, seçim kanununda yapılan değişikliği sert ifadelerle eleştirerek, yeni düzenlemeyi "anayasaya karşı darbe" olarak nitelendirmişti.

        Kuveyt Hükümeti, cumartesi günü yapılan olağanüstü oturumda, seçimlerin 1 Aralık'ta yapılmasını kararlaştırmış ve seçim kanununda, her bir seçmenin, 4 yerine sadece bir aday için oy verebilmesine imkan tanıyan bir değişiklik yapmıştı. Muhalefet ise mevcut şartlarda seçimi boykot edeceğini duyurmuştu.

        Muhalefet, bu kararları hükümetin seçim sonuçlarını belirleme çabası olarak görüyor.

        Kuveyt Anayasa Mahkemesi, Şubat ayında yapılan parlamento seçimlerini muhaliflerin kazanması üzerine iptal etmiş, 2009 seçimleriyle oluşan parlamentonun yeniden tesisine karar vermişti.

        Ancak Kuveyt Emiri Sabah, bir kaç aydır toplanamayan parlamentoyu 7 Ekim'de feshetme kararı almış, Cuma günü yaptığı konuşmasında ise, seçim kurallarındaki değişikliğin "ülkenin birliği, demokrasinin güçlendirilmesi ve toplumda fırsat eşitliğinin sağlanması temelinde" gerçekleştirildiğini vurgulamıştı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ