Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi BM: "Kırım'ın ilhakı yasa dışı", Birleşmiş Milletler Kırım ile ilgili kararını verdi. BM'ye göre Kırımın ilhakı yasa dışı.

        193 üyeli BM Genel Kurulu'nda, Kanada, Kosta Rika, Almanya, Litvanya, Polonya ve Ukrayna'nın hazırladığı, Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne ilişkin karar tasarısı için, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 100 ülke ''evet'', 11 ülke ''hayır'' ve 58 ülke ise ''çekimser'' oy kullandı.

        Oylama öncesinde, üye ülke büyükelçilerinin görüşlerini dile getirdiği toplantıda, Genel Kurul üyelerinin büyük çoğunluğu, Kırım'ın tek taraflı olarak Rusya'ya bağlanmasına karşı ifadeler kullanırken, referandumun yasadışı olduğunu bildirdiler. Genel Kurul'da konuşan büyükelçiler, BM Şartı'nın 2. maddesi gereği, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün desteklenmesinin önemine işaret ederken, Rusya'dan geri adım atmasını istediler.

        Ukrayna'yı temsilen konuşan Dışişleri Bakanı Andriy Deşçitsa, ''Geçen ay boyunca uluslararası hukukun pervazsız şekilde ihlaline şahitlik ettik'' diyerek, Rusya'nın BM Şartı'nı doğrudan ihlal ettiğinin altını çizdi.

        Deşçitsa, oylamanın ardından yaptığı konuşmada ise tasarının kabul edilmesinin, uluslararası hukuk ve BM Şartı'na saygı gösterilmesi olduğunu kaydetti. Deşçitsa, tasarının aynı zamanda, yeni Ukrayna hükümetinin kabulü olduğunu ifade etti.

        ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, Genel Kurul'daki konuşmasında, tasarının, Ukrayna'nın egemenliği, toprak bütünlüğü ve siyasi bağımsızlığına karşı yükümlülükleri teyit ettiğini söyledi. Konuşmasının sonunda üye ülkeleri ''evet'' oyu vermeye çağıran Büyükelçi Power, tasarının krize karşı, askeri değil, diplomatik bir çağrı yaptığını ifade etti.

        Oylamanın ardından gazetecilere açıklamada bulunan Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin, Rusya'nın izole olmadığını belirtirken, sonucu ''siyasi zafer'' olarak değerlendirdi.

        BM Genel Kurul'a hitap eden Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Halit Çevik ise Türkiye'nin Ukrayna'nın egemenlik, toprak bütünlüğü ve siyasi birliğine önem verdiğinin altını çizdi.

        Kırım'da 16 Mart'ta yapılan oylamayla Ukrayna anayasasının ihlal edildiğini ve Türkiye'nin bunu tanımayacağını bildiren Büyükelçi Çevik, Türkiye'nin Kırım halkının refah ve güvenliğine büyük önem verdiğini kaydetti.

        Büyükelçi Çevik, Tatar Türklerinin Kırım nüfusunun ayrılmaz bir parçası olduğunu belirtti.

        Toplantının yapıldığı sırada BM önünde toplanan ABD'de yaşayan Ukraynalılar, Rusya karşıtı gösteri düzenledi. Göstericiler, ''Amerika Ukrayna'yı destekliyor'', ''Putin Ukrayna'dan elini çek'' gibi sloganlar atarak Ukrayna milli marşını söylediler.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ