Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya En nadir görülen 9 farklı hastalık!
        1

        Nadir hastalıkların yüzde 80'i genetik faktörlerden kaynaklı olarak ortaya çıktığı kabul görülürken, bazı durumlarda hastalıklar, enfeksiyonlardan, alerjik reaksiyonlardan ve çevresel faktörlerden dolayı oluşabiliyor.

        2

        AĞAÇ ADAM SENDROMU

        Orijinal adıyla Epidermodysplasia verruciformis (EV) hastalığı tespit edildiğinden bu zamana kadar sadece 600 kişide görüldü. Ağaç adam sendromu olarak bilinen hastalıkta kişilerde siğil benzeri plaklar el veya ayak yüzeyini kaplayabiliyor.

        EV hastalığı, aşırı nadir olarak kronik papilloma virüsü (HPV) sonucu ortaya çıkar.

        3

        NİSTAGMUS

        Nistagmus bir veya iki gözün istemsiz olarak hızlı bir şekilde belirli yönlere hareket etmesidir. Belirti göstermeden seyreden bir hastalık olsa da genellikle bulanık görme bozuklukları nadir olarak görülen bir nörolojik hastalıktır.

        4

        BOANTROPİ

        Boantropi sendromu, kişinin kendini büyük baş hayvan sanmasıdır. Tıbbi olarak daha çok erkeklerde görülür, kişi kendini öküz veya sığır olduğunu sanar. En ünlü örneğine eski Ahit kitabında rastlanır.

        Eski Ahit kitabında Daniel adlı bölümde, 2. Nebuchadnezzar adlı kral, Babil'in ünlü asma bahçelerini kuran bu kralın bu hastalıktan muzdarip olduğunu bildirir.

        Kral kitapta şu şekilde tarif edilmiştir: “İnsanlıktan çıkmıştı ve yeşil otları tıpkı bir öküz gibi yiyordu.”

        5

        TAŞ ADAM SENDROMU

        Fibrodysplasia Ossificans Progressiva (FOP), diğer adıyla taş adam sendromu, dünyada yaklaşık olarak 2.500 kişide görülen nadir bir hastalık. Mutasyon kaynaklı bir hastalık olan FOP vücuda bağlanan dokuların, basınç ve darbe alırmış gibi kemikleşmesidir.

        Bu sendroma sahip olan insanlar herhangi bir fiziksel aktivite yapamaz, çünkü alacakları her darbe bölgenin zamanla kemikleşmesine neden oluyor.

        6

        MİKROSEFALİ

        Mikrosefali, yaş ve cinsiyete bağlı olarak baş ve çevresinin normal insanlara göre daha küçük olması olarak tanımlanır. Mikrosefali daha çok bir klinik bulgudur.

        7

        VÜCUDUN MAVİ RENGE DÖNMESİ

        Methemoglobinemia (MetHb), kandaki methemohlobin miktarının yüzde 10'dan daha fazla olması durumunda ortaya çıkar ve müdahale edilmezse ölüme yol açabilir. Kanın daha mavi veya daha çok kahverengi renk alamasına sebep olur.

        Dokulara oksijen taşınabilmesine rağmen, oksijen girmesi engellenir . Hastalık sadece kişilerde gelişimsel sakatlıklara, nöbetlere ve ölümlere neden olmakla kalmıyor aynı zamanda derinin maviye dönmesine sebep oluyor.

        8

        ERKEN YAŞLANMA HASTALIĞI

        Progeria olarak bilinen erken yaşlanma hastalığı, dünyadaki en nadir hastalıklardan birisi. Genetik olarak aktarılan hastalık, 4 milyon yeni doğandan 1'inde görülüyor.

        Progeria doğan çocuk başta nomral gözükür ancak daha sonra kilo alamama, şişkin göz , saç dökülmesi gibi problemler oluşur.

        9

        KURT ADAM SENDROMU

        Hirsutizm, diğer adıyla kurt adam sendromunda vücutta aşırı miktarda tüylenme görülür. Kıl uzamaları normal insanlarda olduğu gibi saç ve kollarda değil, vücudun hemen hemen her yerinde görülür.

        Haberi Hazırlayan: Kübra Çorluk

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ