Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Alışveriş ‘Satılamayan meyve-sebze markette fiyatları artırıyor’ - Alışveriş Haberleri

        Ahmet KIVANÇ / HT GAZETE

        Merkez Bankası’nın son enflasyon raporunda yer alan hal reformuyla yaş meyve-sebzenin toptan satış fiyatlarında yaşanan yüzde 20 düşüşün tüketiciye yansımamasından marketlerin sorumlu tutulmasına perakendeciler sert çıktı.

        Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Mustafa Altunbilek, sebze-meyve fiyatlarındaki artışın sorumlusu olarak gösterilen marketlerin bu ürünlerdeki kârının yüzde 10’u geçmediğini savundu. Altunbilek, markete gelen yaş sebzemeyvenin yüzde 30’unun satılamadığını, bunun da maliyetleri artırdığını söyledi.

        Tarla ile tezgâh arasında fiyat karşılaştırmasının doğru olmadığını dile getiren Altunbilek, tarla ürününün öncelikle seçme, sınıflama, paketleme aşamalarından geçtiğini, bunun üzerine yüzde 7 komisyon, yüzde 10 nakliye gideri eklendiğini anlattı. Markette de personel, kira, enerjiden oluşan yüzde 20 işletme maliyeti ilave edildiğini kaydeden Altunbilek, markete giren ürünün ise yüzde 30’unun satılamadığını belirtti.

        YENİ HÜKÜMETTEN TATİL İSTEYECEKLER

        Perakendede çalışma koşullarını eleştiren Altunbilek, AVM’ler ve marketler de dahil olmak üzere tüm perakende satış yerlerinde haftada bir gün tatil olması gerektiğini söyledi. Bu yıl çıkarılan perakende yasasında tatil uygulamasında sonradan vazgeçildiğini anımsatan Altunbilek, yeni hükümetten haftada bir gün tatil ve AVM’ler arasında mesafe kuralı getirmesini isteyeceklerini ifade etti.

        RAMAZAN PAKETİ YÜZDE 30 AZALDI

        Mustafa Altunbilek, bu yıl ramazan paketlerinde yüzde 30 azalma yaşandığını söyledi. Paketlerin ortalama fiyatının 30 lira ile 100 lira arasında değiştiğini kaydeden Altunbilek, tüketicilerin bir kısmının ramazan paketinden alışveriş hediye çekine döndüğünü, ramazan paketindeki azalmanın yüzde 10’unun buradan kaynaklandığını ifade etti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ