Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Doğalgaz ''Şirket hak ettiği değer üzerinden satılacaktır'' - Enerji Haberleri

        Başkent Doğalgaz Dağıtım Anonim Şirketi (BAŞKENTGAZ) Genel Müdürü İbrahim Halil Kırşan, son özelleştirme ihalesinde şirketin değerinin düşmesinin şirket yönetimi ve şirketin içinde bulunduğu durumla bir ilgisinin olmadığını belirterek, ''Şirket hak ettiği değer üzerinden satılacaktır'' dedi.

        TBMM KİT Komisyonu toplantısında, Başkent Doğalgaz Dağıtım Anonim Şirketi'nin 2009 ve 2010 yıllarına ait hesapları, genel görüşe sunuldu.

        Toplantıda konuşan Kırşan, Ankara'da doğalgaz çalışmalarının 2007 yılına kadar EGO Genel Müdürlüğü tarafından yürütüldüğünü, 2007 Eylül ayından itibaren ise bu faaliyetlerin BAŞKENTGAZ'a devredildiğini hatırlattı.

        Türkiye'nin ikinci büyük doğalgaz dağıtım şirketi olan BAŞKENTGAZ'ın 2 Temmuz 2009 tarihinden itibaren Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) bünyesine alındığını belirten Kırşan, halen şirketin yüzde 80 hissesinin Özelleştirme'de, yüzde 19'unun Ankara Büyükşehir Belediyesi'nde, yüzde 1'inin de EGO ile Ankara Büyükşehir Belediyesi bağlı ortaklıklarında bulunduğunu kaydetti.

        Şirket tarafından yıllık yaklaşık 2,4 milyar metreküp civarında doğalgaz tedariki yapıldığını ve 2011 yılı tüketiminin 2,3 milyar meterküp düzeyinde gerçekleştiğini ifade eden Kırşan, abone olarak da 1 milyon 359 bin aktif aboneye ulaşıldığını bildirdi.

        Son dönemdeki en önemli yatırımlarının eski hava gazı şebekelerinin değiştirilmesi olduğunu anlatan Kırşan, söz konusu çalışmaları bu yılın Temmuz ayı itibariyle tamamlamayı planladıklarını söyledi.

        SCADA sistemi

        Toplantıda konuşan CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, şirket tarafından ihale edilen SCADA sisteminin (uzaktan kontrol ve gözleme sistemi) kamu zararı oluşturduğunu ve bu konunun Maliye Bakanlığı tarafından soruşturulması gerektiğini ifade etti.

        Erdoğdu, yaklaşık 4-5 yıldır Ankara'nın patlamaya hazır bir bomba gibi olduğunu savunarak, bedeli ne olursa olsun, gerekirse yeni bir ihale yapılarak SCADA sisteminin yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

        Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin sayaç alım ihalelerinin hem Ankara'yı hem de Türkiye'yi büyük zarara uğrattığını da savunan Erdoğdu, ''Elektronik sayaca göre çok daha ucuz olan mekanik sayaç tercih edilmediği için büyük zarar meydana gelmiştir'' dedi.

        BAŞKENTGAZ Genel Müdürü Kırşan da elektronik sayaçların en son 2009 yılında alındığını ve 2,5 yıldır ön ödemeli sayaç takmadıklarını dile getirdi.

        Kırşan, milletvekillerinin soruları üzerine, kendi belirledikleri rakama göre Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden yaklaşık 519,7 milyon lira alacakları olduğunu ve alacakların da protokole bağlanmış durumda bulunduğunu ifade etti.

        Şirketin son özelleştirme ihalesinde değerinin düşmesinin, şirket yönetimi ve şirketin içinde bulunduğu durumla ilgisinin bulunmadığını belirten Kırşan, ''Şirket hak ettiği değer üzerinden satılacaktır'' diye konuştu.

        Yüzde 100'ünün satılması konusunda tavsiye

        Komisyon toplantısında, geçmişte yapılan özelleştirme ihaleleri dikkate alındığında BAŞKENTGAZ'ın mevcut şekilde özelleştirilemeyeceğinin düşünüldüğü ve sağlıklı bir şekilde özelleştirilebilmesi için yüzde 20'lik belediye hissesinin ÖİB'ye devredilerek bir bütün halinde satışa konu edilmesinin sorunu çözeceğine inanıldığı belirtilerek, bu konuda Başbakanlık'a tavsiyede bulunulması kararı kabul edildi.

        BOTAŞ'A ŞARTLI İBRA

        TBMM KİT Komisyonu'nda, Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi'nin (BOTAŞ) 2009 ve 2010 yıllarına ait hesapları da şartlı ibra edildi.

        Komisyona başkanlık eden KİT Komisyonu Başkanvekili Ahmet Yeni, görüşmenin başında yaptığı konuşmada, BOTAŞ'ın TPAO'ya bağlı ortaklık şeklinde 15 Ağustos 1974 tarihinde kurulduğunu, 1995 yılında ise ayrı bir teşekkül haline getirildiğini hatırlattı.

        Doğalgaz boru hatları projelerinin gerçekleştirilmesi ve doğalgazın pazarlanması gibi görevleri yerine getiren şirketin ulusal ve uluslararası büyük projeler üstlendiğini kaydeden Yeni, ''BOTAŞ'ın faaliyetleri ülke ekonomisi için büyük önem taşımaktadır'' dedi.

        Görüşme, 6326 sayılı Petrol Kanunu'nun 43'üncü maddesindeki ''petrolle ilgili bilgilerin sır kapsamında olduğu'' hükmü nedeniyle basına kapatıldı.

        Yaklaşık 3,5 saat süren görüşme sonrasında, devam eden bazı soruşturmalar nedeniyle BOTAŞ'ın 2009 ve 2010 yıllarına ait hesaplarının şartlı ibra edildiği öğrenildi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ