Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Doğalgaz Gazımızdaki İrlandalılar! - Enerji Haberleri

        Olcay AYDİLEK / ANKARA

        İstanbul'un ihtiyacını karşılayacak doğalgaz İrlanda'ya kadar uzandı. Rusya'dan Batı Hattı'ndan yılda 983 milyon metreküp doğalgaz ithal edecek olan Kibar Holding'in, iki yabancı ortağından biri İrlanda'dan Hency Trading, diğeri de Singapurlu olduğu belirtilen MBS Multiform Business Services PTE.

        Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Rusya'dan Batı Hattı'ndan doğalgaz getirecek Akfel, Bosphorus, Batı Hattı ve Kibar Holding'e lisanslarını verdi. Lisanslar, söz konusu 4 şirketin toplam yıllık ithalatının 6 milyar metreküpün altında olduğunu ortaya koydu.

        Buna göre ithalatta ‘aslan payını' Fatih Baltacı'nın sahibi olduğu Akfel aldı. Akfel, yıllık 2 milyar 211 milyon metreküp (2 milyar 250 bin metreküp yerine) doğalgaz ithal edecek. Batı Hattı A.Ş. ve Kibar Holding, 983'er milyon metreküp doğalgaz getirecek. Gazprom ve Metin Şen ortaklığındaki Bosphorus da 1 milyar 720 milyon metreküp (1 milyar 750 milyon metreküp yerine) doğalgaz ithal edecek.

        KİBAR HOLDİNG İRLANDALI ORTAKLA GAZ GETİRECEK

        Batı Hattı'nın sürprizi Kibar Holding oldu. Kibar Holding, EPDK'dan aldığı lisans çerçevesinde 2013 yılından başlayıp, 2042 yılına değin gaz ithalatı yapacak. Doğalgazı getirecek Kibar Enerji Dağıtım Sanayi A.Ş.'de, Kibar Holding'in payı yüzde 48, Kibar Sigorta ve Kibar International'ın imtiyazlı yüzde 1'er hissesi bulunuyor. Şirkette, İrlanda merkezli Hency Trading'in yüzde 30, Singapurlu olduğu belirtilen MBS Multiform Business Services PTE'nin de yüzde 20 hissesi bulunuyor.

        BOSPHORUS'UN YÜZDE 70'I GAZPROM GERMANIA'NIN

        Gazprom ve Metin Şen ortaklığındaki Bosphorus Gaz Corparation'un hisse dağılımı da belli oldu. Buna göre şirkette, Gazprom Germania'nın yüzde 70.9, Tur Enerji'nin (Metin Şen) yüzde 28.9 hissesi bulunuyor. Gazprom Germania'nın 3 üst düzey yöneticisi de kalan payları, eşit olarak aralarnıd bölüşüyor. Akfel'de, Fatih Baltacı'nın payı yüzde 74.98, Murad Abdurrahman Baltacı'nın payı da yüzde 25 olarak görünüyor.

        Batı Hattı A.Ş.'de Eksim Yatırım Holding'in payı yüzde 60, Mustafa Latif Topbaş'ın payı yüzde 40 olarak belirlendi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ