Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Elektrik Bedaş - Enerji Haberleri

        Boğaziçi Elektrik Dağıtım AŞ'deki, TEDAŞ'a ait yüzde 100 oranındaki hissenin özelleştirilmesi ihalesinin nihai pazarlık görüşmelerinde en yüksek teklifi 1.96 milyar dolar ile Cengiz- Kolin- Limak Ortak Girişim Grubu (OGG) verdi.

        Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nda, Başkan Yardımcısı İbrahim Halil Kırşan'ın komisyon başkanlığında yapılan ihaleye 7 firma katıldı: İhaleye Torunlar Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ, Elsan-Tümaş-Karaçay Ortak Girişim Grubu, Park Holding AŞ Aksa Elektrik Perakende Satış AŞ, Cengiz-Kolin-LimakOrtak Girişim Grubu, Çalık Enerji Sanayi ve Ticaret AŞ VE IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ.

        İLK TURDA IC İÇTAŞ ELENDİ

        İlk tur elemesiz kapalı yazılı teklif alınmasının ardından 4 elemeli tura geçildi. Elemesiz ilk turda en yüksek teklif 910 milyon dolar oldu. Tekliflerin 910 milyon dolardan başladığı ihalenin 1'inci elemeli turunda ilk teklif 1.41 milyar dolar oldu. BEDAŞ ihalesinin ilk turunda IC Ictaş elendi.

        TORUNLAR İHALEYE VEDA ETTİ

        Elemeli ikinci turunda Torunlar Gıda ihaleye veda etti. Alınan en yüksek teklif 1.55 milyar dolar oldu.

        ÜÇÜNCÜ TURDA AKSA ELENDİ

        Elemeli üçüncü turda Aksa Elektrik elendi. Alınan en yüksek teklif 1.65 milyar dolar oldu. Komisyon Başkanı Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı İbrahim Halil Kırşan, dördüncü elemeli tur öncesinde firmaları tekliflerin birbirine çok yakın olduğu konusunda uyarıda bulundu.

        DÖRDÜNCÜ TURDA ÇALIK ELENDİ

        Dördüncü turda ihaleden elenen Çalık Grubu oldu.

        AÇIK ARTIRMA BAŞLADI, TEKLİFLER 1.8 MİLYAR DOLARI GEÇTİ

        Açık artırmaya üç şirket kaldı: Park Holding, Cengiz -Kolin- Limak Ortak Giriqşim Grubu ve Elsan-Tümaş-Karaçay Ortak Girişim Grubu. İhalede teklifler 1.8 milyar doları geçti. Elsan-Tümaş-Karaçay Ortak Girişim Grubu'nun çekiylmesiyle birlikte Park Holding ile engiz -Kolin- Limak Ortak Girişim Grubu arasında kıran kırana bir yarış başladı. Teklifler 1.86 milyar doları buldu. Onüçüncü turda Park Holding mola aldı. İhalenin devamında teklifler 1 milyar 960 milyon doları buldu. Park Holding onaltıncı turun sonunda çekildi. Böylece ihalede en yüksek teklifi Cengiz- Kolin-Limak OGG vermiş oldu.

        'JEST YOK!'

        Komisyon Başkanı Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı İbrahim Halil Kırşan Cengiz- Kolin-Limak OGG'den jest olarak tekliflerini yenilemeleri istedi. Yetkililerden 'Yok' yanıtı geldi

        ESKİ FİYATIN 1 MİLYAR DOLAR ALTINDA KALDI

        Bugünkü ihalede en yüksek teklifi 1.96 milyar dolar ile Cengiz- Kolin- Limak OGG'nin verdiği BEDAş için ilk ihale 2010 yılında yapılmıştı. 2010'daki ihalede en yüksek teklifi Mehmet Karamehmet-Mehmet Kazancı tarafından kurulan MMEKA vermişti. Şirket, 2 milyar 990 milyon dolarlık bedelden önce, ödemesi gereken ek teminatı yatırmamış, bunun üzerine sıra ihalede en yüksek ikinci teklifi veren AKSA şirketine geçmişti. 2 milyar 750 milyon dolarla ihalede en yüksek 2. teklifi veren AKSA ve 2 milyar 496 milyon dolar ile en yüksek 3. teklifi veren Park Holding gereken teminatı yatırmamış ve ihale iptal edilmişti. Şirketlerin toplam 75 milyon dolarlık teminatı yanmıştı.

        'KAYIP- KAÇAK ORANININ DÜŞÜRECEĞİZ'

        Cengiz-Kolin-Limak Ortak Girişim Grubu İcra Kurulu Başkanı İsmail Ergüneş, BEDAŞ'ta yüzde 12,9 düzeyinde olan kayıp-kaçak oranını 1 yıl içinde yüzde 10,8 seviyesine düşürmeyi planladıklarını bildirdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ