Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Havada "iletişim" sorunu - İş-Yaşam Haberleri

        Gökhan ARTAN / İSTANBUL - ÖZEL HABER

        Pilotlar ve kontrolürler, frekansın bloke olması nedeniyle zaman zaman iletişim kuramıyor. Yaşanan iletişim probleminin hava trafiğinin yönlendirilmesinde ciddi aksamalara neden olduğu, uçaklara gerekli manevraların verilemediği ifade ediliyor. Çözüm olarak İstanbul'da olması gereken hava trafik kontrolörü sayısının artırılması, frekans başına düşen trafik sayısının dağıtılması ve bölünmesi gerektiği kaydediliyor.

        Atatürk Havalimanı'nda görev yapan hava trafik kontrolörleri isyanda. Sayılarının yetersiz olmasının yanısıra, meteorolojik şartları önceden bilebilecekleri dopler adı verilen radarın bulunmaması, pilotlarla iletişim kurdukları frekansta yaşanan sorunların artması, kontrolörlerin sıkıntılarını arttırıyor.

        Son dönemde kontrolörlerin sık sık pilotlara yönelik yaptığı "Frekanslarımızda problem var ve sık sık tekrarlanmakta, hava trafik emniyeti tehlikeye giriyor. Bu durumu rapor etmenizi rica ediyorum" anonslar dikkat çekiyor. Hava Trafik Yönetimi Sistemlerinin Sistematik Modernizasyonu anlamına gelen 'SMART' sisteminin 30 Nisan'da devreye girmesinden sonra frekanslarda devam eden sorunlar bir türlü giderilemedi.

        Frekanstaki sorunlar, pilotlara verilen talimatların geç algılanmasına, talimatların tekrar edilmesine neden olurken, uçakların manevralarının ve yönlendirmelerinin de gecikmesine yol açıyor. Pilotların kontrolörlere "Size defalarca sesimizi duyuramadık", kontrolörlerin de pilotlara yönelik "defalarca aradık, neden cevap vermiyorsunuz" sözleri zaman zaman duyuluyor.

        Kontrölörlerin frekans sisteminde sorun yaşandığını defalarca rapor ettiği belirtilirken,sistemi kuran yüklenici İtalyan firmasının iyileştirme çalışmalarına devam ettiği öğrenildi. Çözüm olarak İstanbul'da olması gereken hava trafik kontrolörü sayısının artırılması, frekans başına düşen trafik sayısının dağıtılması ve bölünmesi gerektiği ifade ediliyor.

        SORUNUN YANSIMASI BÜYÜK

        Frekansta yaşanan problemler, hava trafiğinde ciddi sorunlara yol açıyor. Uçağa gerekli zamanda gerekli manevraların verilememsi, hem hava trafik emniyetini etkilerken, hem de gecikmelere neden oluyor.

        "İŞ YÜKÜMÜZ İNANILMAZ"

        Atatürk Havalimanı'nda görev yapan hava trafik kontrolörleri, sayılarının yeterli olmamasına bir de SMART'ın kendi özünde olan saha kontrolün(ACC) Ankara'daki hava trafik kontrol merkezine gitmesi gerekirken İstanbul'da kalmasının iş yükünde ekstra bir artışa neden olduğunu dile getiriyorlar. İstanbul hava sahasında Avrupa'daki gibi yeterli sektör yani kontrolörün çalışacağı bölünmüş hava sahası dizaynı olmadığı belirtiliyor. Atatürk Havalimanı yaklaşma kontrol için bir ekipte 35-36 kontrolöre ihtiyaç olduğu belirtiliyor. Şu an bir ekipte ortalama 25 kişi çalışıyor. Bu sayı izinli ve raporlarla zaman zaman 20'ye de düştüğü belirtiliyor.

        Meteorolojik şartlardan bilgi sahibi olunması için dopler radarının olmasını gerektiğinin de belirten kontrolörler, "Frankfurt, Londra, Paris'de olan dopler radarı bizde maalesef yok. İstanbul'da hizmete girmesi çok önemli. Kontrolörün önceden plan yapmasına imkan verecek bir radara mutlak ihtiyaç var" dediler.

        İş yüklerini "inanılmaz" olarak tanımlayan kontrolörler, "Gerçekten cok ciddi sorun var. Her gün insanlar saçını başını yoluyorlar. Yoğun bir hava sahasında frekanstaki sorunlar gibi zaafiyetler sıkıntıya yol açıyor. Allah muhafaza uçakları ayırma yapmaya kalkarken birbirleriyle iletişimin sağlanamadığını bir düşünün..." diye konuştular.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ