Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam ‘İthalat yüzde 20 geriledi, yerliler kapasite artırıyor’ - İş-Yaşam Haberleri

        GAZETE HABERTÜRK

        Ağustos 2014’te yürürlüğe giren ek vergiler, ayakkabı ithalatını düşürürken iç piyasada kapasite artışı getirdi. Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Hüseyin Çetin, bitmiş ithal ayakkabıya yüzde 30 ila 50, tabana ise yüzde 10 vergi gelmesiyle Çin’den yapılan ithalatın yüzde 25, Endonezya ve Vietnam’dan yapılan ithalatın da yüzde 23 azaldığını belirtti. Çetin, “Ayakkabı sektörü 2015’in 11 aylık döneminde 738 milyon dolarlık ithalat yaptı. Bu rakam önceki yıla göre yüzde 20 düşüşe denk geliyor” dedi.

        ‘YABANCILAR GÖRÜŞME YAPIYOR’

        En çok ithalat yapılan ülkelerin Çin, Vietnam ve Endonezya olduğunu hatırlatan Çetin, ithalatın azalmasıyla iç piyasada yatırımların arttığına dikkat çekti. Kapasite kullanım oranının yüzde 61’den yüzde 78’e yükseldiğini vurgulayan Çetin, “Özellikle önde gelen spor markaları, Türkiye’de üretim tesisleri kurmak için yerli firmalarla görüşme yapıyor. KOBİ düzeyinde olan birçok firma büyümeye başladı. Birkaç yıl önce 3 bin 500 metrekare alanda üretim yapan bir firma şu anda 25 bin 300 bin metrekare kapalı alana sahip tesislerine geçti” diye konuştu.

        ‘5 YENİ TESİS KURULDU’

        Türkiye’deki firmaların teknolojik taban üretimine yatırım yaptığını belireten Çetin, şöyle devam etti: “Teknolojisi yüksek faylon tabanın 5 tesisi kuruldu. Ciddi adetlerde üretim yapılıyor. Kapasite kullanım oranları yüzde 78’e çıktı. İhracat hedefinde yükselmeler oldu. 2 milyar dolar olan ihracat hedefini 2.5 milyara çıkardık. 2023’te bunun da üstüne çıkacağımıza inanıyorum.”

        2015 YILINDA İHRACAT KAYBI YÜZDE 7

        Sektörün en çok ihracat yaptığı ülkeler arasında bulunan Rusya ve Irak ile ilgili olumsuzluklara rağmen ihracattaki kaybın yüzde 7’de kaldığını belirten Hüseyin Çetin, bunu, ülke genelindeki ihracat rakamlarıyla karşılaştırıldığında başarı olarak gördüklerini dile getirdi. Çetin, ayakkabı sektörünün başta Irak, Rusya, Almanya, Suudi Arabistan, İngiltere ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne olmak üzere 2015’te toplam 690 milyon dolarlık ihracat yaptığını kaydetti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ