Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam İş dünyasından darbe girişimine tepki yağıyor - İş-Yaşam Haberleri

        MURAT ÜLKER: KALKIŞMAYI HALKIMIZ ÖNLEMİŞTİR

        Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, dün akşam meydana gelen darbe girişimi sonrasında Twitter'dan geçmiş olsun dileklerinde bulunurken, müdahalenin kabul edilemez olduğuna vurgu yaptı.

        İşte Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker'in tweeti;

        'Geçmiş olsun, müdahale kabul edilemez ve demokratik olmadan sosyal barış olamaz. Kalkışmayı halkımız önlemiştir, kayıplarımıza çok üzüntülüyüm.'

        SABANCI HOLDING YÖNETİM KURULU BAŞKANI GÜLER SABANCI: KAZANAN DEMOKRASİ OLMUŞTUR

        “Ülkemiz, halkımızın iradesi sayesinde bir uçurumun eşiğinden dönmüş; kazanan demokrasi olmuştur. Bugünden itibaren ülkemiz için yapacağımız en iyi şey, barış ve kardeşliğin kazanacağına her daim olan inancımızla, çalışmaya devam etmek ve üretmektir. Geleceğe sağlıkla yürümemiz ancak toplumun tüm kesimlerinin barışçıl dayanışması ve hukukun üstünlüğü ile mümkün olacaktır.

        Ülkemizin geleceğine yönelik bu tehdidi bertaraf ederken hayatını kaybeden tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına sabırlar ve yaralılara acil şifalar diliyoruz.”

        TÜSİAD: DEMOKRASİYE HİÇBİR MÜDAHALE KABUL EDİLEMEZ

        Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nden (TÜSİAD) askeri darbe girişimi ile ilgili yapılan açıklamada ''Demokrasiye hiçbir müdahale kabul edilemez, tüm kesimler ve kurumlar olarak demokrasimize ve demokratik kurumlarımıza sahip çıkmalıyız.'' denildi.

        MÜSİAD: GÜN DEMOKRASİ VE MİLLİ İRADEYE SAHİP ÇIKMA GÜNÜDÜR

        Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nden (MÜSİAD) darbe girişimine tepki geldi. Dernekten konu ile ilgili yapılan açıklamada şöyle denildi:

        "Değerli halkımız, ülkemiz tarihi bir gün yaşıyor. Demokrasiyi ve milli iradeyi sekteye uğratmaya çalışan güçler bir kez daha harekete geçti. Gün, demokrasi ve milli iradeye sahip çıkma günüdür. Gücünü milletten almayan bir grubun kalkışması, meşru hükümeti alaşağı etme çabası sonuçsuz kalacaktır. Tüm vatandaşlarımızı bu kalkışmaya karşı demokrasinin ve milli iradenin yanında olmaya çağırıyoruz. Askerle vatandaşı karşı karşıya getirme çabaları sonuçsuz kalacak, milletimizin özgürlük ve demokrasi hakkı bu anti demokratik kalkışma ile engellenemeyecektir. Herkes bilmelidir ki MÜSİAD olarak demokrasiye ve milli iradeye sahip çıkacak vatandaşlarımızın yanındayız."

        DEİK: ÜLKEMİZİN BU KALKIŞMADAN DAHA GÜÇLENEREK ÇIKACAĞINA İNANCIMIZ TAMDIR

        Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan da konuya ilişkin açıklamasında, Türkiye'nin çok partili demokratik sistemini oturtmuş bir ülke olduğunu kaydetti.

        Hükümetlerin halkın iradesi ile görev yaptığını aktaran Vardan, Türk iş dünyası olarak, seçilmiş hükümetin arkasında olduklarını bildirdi. Vardan, "Her türlü darbeye karşıyız. Seçimle gelmiş bir Hükümet dışında hiçbir iradeyi tanımıyoruz. Ülkemizin bu kalkışmadan daha güçlenerek çıkacağına inancımız tamdır". değerlendirmesini yaptı.

        TİM: MEŞRU HÜKÜMETE DESTEĞİMİZİN TAM OLDUĞUNUN BİLİNMESİNİ İSTERİZ

        Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye'nin bugün demokrasi adına utanç verici bir kalkışma girişimine maruz kaldığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

        "Milli iradeye zarar verilmek istenmiştir. Bizler Türkiye’nin ileri seviyede refah seviyesine ulaşması için çalışan ihracatçılar olarak demokrasi karşıtı tüm girişimlerin karşısında olmaya devam edeceğiz. Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak halk tarafından seçilmiş meşru hükümete desteğimizin tam olduğunun bilinmesini isteriz. Bu tür girişimler, ülkeye zarar vermek isteyen odaklara yardım ve kendi milletine düşmanlık etmekten başka bir sonuç çıkaramaz."

        TOBB: DARBE GİRİŞİMİNİ TANIMIYORUZ

        Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

        "Ülkemize ve milletimize karşı girişilen bu darbe girişimini tanımıyoruz! Milletimizin iradesine ve demokrasimize vurulmuş bu hançeri kabul etmiyoruz. Halkın iradesiyle seçilmiş meşru hükümete karşı girişilen bu kanunsuz kalkışmanın karşısındayız. Türk milleti olarak her türlü darbe girişiminin karşısında olmalı, demokrasimizi savunmalıyız. Türk iş dünyası olarak devletimizin ve milletimizin yanındayız. Demokrasiden yanayız."

        İTO: İŞ ALEMİ HÜKÜMETİMİZİN YANINDA

        İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, Türkiye Cumhuriyeti'nin büyük bir devlet olduğunu hatırlatarak, "Türkiye demokrasisi büyük bir demokrasidir. Türkiye'yi seçilmiş bir hükümet yönetmektedir ve hiç kimsenin gücü seçilmiş bu hükümeti görevden almaya yetmeyecektir. Ülkeye, vatana sahip çıkma vaktidir. Ülkeye ve vatana ihanet edenler mutlaka hesap verecektir. İş alemi hükümetimizin yanında..." açıklamasını yaptı.

        İSO: MİLLİ İRADENİN KAZANACAĞINA YÜREKTEN İNANIYORUZ

        İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan ise demokrasilerde milli iradeden daha üstün hiçbir gücün bulunamayacağını belirterek, "Bu akşam yaşananlar halkın iradesine karşı yapılmış gayrimeşru bir kalkışmadır. Demokrasimize sahip çıkma zamanıdır. Türk sanayicileri olarak, hür teşebbüs ve iş dünyası olarak demokrasimizin, seçilmiş hükümetimizin yanındayız, milli iradenin kazanacağına yürekten inanıyoruz." değerlendirmesini yaptı.

        İSGİD: ÜLKENİN YANINDA İŞİMİZİN BAŞINDAYIZ

        İstanbul Genç Girişimciler Derneği Başkanı Fırat Fidan'ın açıklaması şöyle: Dünyada ve gelişen piyasa ekonomilerinde hukukun üstünlüğü, demokratik kurum ve kuruluşlara olan bağlılık en önemli unsurların başında gelmektedir.

        Demokrasiye yapılan her türlü müdahaleyi kabul edilemez olarak değerlendiriyoruz. Halkın iradesiyle seçilmiş meşru hükümete karşı yapılan bu girişimin karşısındayız.

        15 Temmuz gecesi Türk milletinin ülkesine sahip çıkma sağduyusu ile tüm dünyaya verdiği demokrasi mesajı bir kez daha Türkiye’nin parçalanamaz bir bütün olduğunu göstermiştir.Türk iş dünyası ve genç girişimciler olarak ülkemizin yanında, işimizin başındayız.Bu elim olayda can veren şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz.

        ASKON: SİVİL İRADENİN DEVAMI İÇİN KESİN TAVIR SAHİBİYİZ

        Anadolu Aslanları ve İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca artık hiçbir darbeye geçit verilmeyeceğini belirterek, "Millet kendisine, iradesine ve ülkesine sahip çıkacaktır. Bizler sivil toplum temsilcileri olarak sonuna kadar sivil iradenin devamı için kesin tavır sahibiyiz. Bu girişimleri kınıyor ve millet aleyhine hareketler olarak ilan ediyoruz." ifadelerini kullandı.

        ANGİKAD: DEMOKRASİ HEPİMİZİN

        Girişimci İş Kadınları ve Destekleme Derneği (ANGİKAD) Başkanı Yeşim Belli, Demokrasiye vurulacak her darbenin Türkiye’yi geri götüreceğini söyledi. Belli, “Demokrasi hepimizin. Onu korumak, geliştirmek ortak hedefimiz. Bunun dışında onu sekteye uğratacak her anlayış, ortak düşmanımızdır” dedi.

        Türkiye’nin modern dünya ile köprü kurmasında demokrasinin en önemli araç olduğunu kaydeden Belli, yaptığı yazılı açıklamada “Demokraside yaşayacağımız her sıkıntı bizi hedeflerimizden uzaklaştırır” diye kaydetti. Belli açıklamasında, şunları kaydetti:

        “Demokrasiye vurulacak her darbe Türkiye’yi geri götürür.Demokrasi hepimizin. Onu korumak, geliştirmek ortak hedefimiz. Bunun dışında onu sekteye uğratacak her anlayış, ortak düşmanımızdır Türkiye’nin modern dünya ile köprü kurmasında demokrasi en önemli aracımızdır. Demokrasi de yaşayacağımız her sıkıntı bizi hedeflerimizden uzaklaştırır. Askeri bir darbe bugüne yakışmayan bir kavramdır. Türkiye’nin bu konudaki tepkisi nettir”

        TÜRKİYE MÜTEAHHİTLER BİRLİĞİ (TMB): TEK ÇÖZÜM DEMOKRASİ VE SAĞDUYU

        Türkiye Müteahhitler Birliğinden (TMB) yapılan açıklamada, demokrasiye karşı gerçekleştirilen darbe girişimi kınandı.TMB'den yapılan açıklamada, Fethullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine tepki gösterilerek, tek çözümün, demokrasi ve sağduyu olduğu belirtildi.Demokrasiye karşı gerçekleştirilen darbe girişiminin şiddetle kınandığı açıklamada, şunlar kaydedildi:

        "Demokrasi tarihimize kara bir leke olarak geçecek bu girişime, başta vatandaşlar olmak üzere, hükümet ve muhalefet partileri, sivil toplum örgütleri, tüm medya, polis ve askeri ile toplumun tüm kesimlerinin hep birlikte ortak tepki vermesini büyük bir takdirle karşılıyoruz. Türkiye'nin en kısa zamanda bu zor günlerden birlik ve beraberlik içinde, daha da güçlenerek çıkacağından hiç şüphe duymuyoruz.

        Tüm milletimizin refah ve huzur içerisinde yaşayacağı demokratik bir sistemin ülkemizde kalıcı olarak yerleşmesi hepimizin ortak hedefi olmalıdır. Tüm vatandaşlarımızın birlik, beraberlik ve sağduyu içerisinde Cumhuriyete, demokratik değerlere sahip çıkmaya devam edeceğine güvenimiz tamdır."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ