Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Wikipedia'dan Türkiye'de ilk resmi hamle geldi - İş-Yaşam Haberleri

        Hürriyet Gazetesi'nden Ahmet Can'ın haberine göre, Wikipedia'ya Türkiye’den erişimin engellenmesinden sonra sitenin bağlı olduğu vakıf aracılığı ile ilk resmi hamle geldi.

        Vakıf, idari tedbir kararından sonrasında Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından alınan karara itiraz etti. Mahkemeye yapılan itirazda, söz konusu erişim engelinin ifade özgürlüğüne aykırı olduğu belirtilerek, daha önce Google ve YouTube için verilen kararlar hatırlatıldı. Ayrıca, Wikipedia'nın erişime engellenmesine sebep olan içeriklerin 2 dildeki Wikipedia versiyonunda yer aldığı ve platformun tamamının kapatılmasının ölçüsüz bir karar olduğu itiraz dilekçesinde yer alan detaylar arasında yer alıyor.

        REKLAM

        'TEMSİLCİLİK AÇILSIN'

        Wikipedia, 29 Nisan'da içeriğinde barındırdığı gerek teröre destek veren yazılar, gerek Türkiye'yi terörle aynı düzlemde ve terör işbirlikçisi göstermeye çalışan tavrı nedeniyle Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından erişime engellendi.

        BTK'dan yapılan açıklamada, Wikipedia'nın içerikleri kaldırma hususuna yanaşmadığı ve aksine koruma altına aldığı belirtildi. Uzun süredir, çeşitli sosyal medya şirketleri ve internetin yayın organları ile de temaslarını yoğunlaştıran Türkiye, uluslararası sitelerin Türkiye'de temsilcilik açmasını, uluslararası hukuka uygun davranmasını ve mahkeme kararlarını uygulamasını istiyor.

        'TERÖRÜ LANETLİYORUZ'

        Buna karşın Wikimedia Vakfı'nda da bir açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada, "Engelleme, BTK tarafından İngilizce ve Türkçe Vikipedilerdeki birkaç maddenin Türkiye’de URL tabanlı olarak engellenmesini talep eden 28 Nisan Cuma tarihli bir tebligattan kısa bir süre sonra gerçekleşti. Dünya genelindeki gönüllü editör topluluğunun oluşturduğu ansiklopedi maddelerinin özgürce paylaşılmasının şiddet ve nefrete dayalı bir gündemin desteklenmesi şeklinde yanlış yorumlanabilmesinden dolayı derin bir endişe duyuyoruz. Bir yanlış anlaşılma olduğuna inanıyoruz. Vikipedi’nin amacı, ansiklopedik bilgileri dünyayla paylaşmaktır. Wikimedia Vakfı olarak biz, tartışmasız bir biçimde terörizmi lanetliyor ve reddediyoruz. Bilginin temel bir insan hakkı olduğuna inanıyor ve Türk hükümetinden bu engellemeyi kaldırmasını talep ediyoruz” dedi.

        "WİKİPEDİA'YA ERİŞİMİN YASAKLANMASINI KAYGI VE ÜZÜNTÜYLE KARŞILIYORUZ"

        Wikipedia'yı, "sürekli güncellenen, yenilenen bir bilgi hazinesi" diye nitelendiren Türkiye Bilişim Vakfı (TBV), "Türkiye'de internet ansiklopedisi Wikipedia’ya erişimin yasaklanmasını derin bir kaygı ve üzüntüyle karşılıyoruz" uyarısı yaptı.

        "Ülkemizde de Wikipedia, hem Türkçe, hem diğer dillerdeki yayınlarıyla özellikle eğitim çağındaki gençlerimiz tarafından yoğun biçimde kullanılıyor.

        "Türkiye’nin, bilgi kullanımı konusunda dünya standartlarını yakalaması ve sürdürmesi açısından Wikipedia gibi çevrimiçi bilgi kaynaklarının her zaman ve kesintisiz kullanıma açık olması, bir bilgi toplumu olmayı hedefleyen ülkemizin ve Türk toplumunun yararınadır.

        "Wikipedia’nın 'kısa versiyonu' 2008’de Alman yayınevi Bertelsmann tarafından tek ciltte 1,000 sayfa basıldı. Daha sonra, Wikipedia’dan seçme 437 makale, 5 bin sayfalık bir kitap olarak yayınlandı."

        Türkiye’nin "bilgi kullanımı konusunda" dünya standartlarında kalmasının sağlanması için Wikipedia gibi bilgi kaynaklarının her zaman elinin altında bulunması Türkiye'nin ve Türk toplumunun yararına olduğu vurgulanan açıklamada, şöyle denildi:

        "İnternet üzerinde yayınlanan ve Wikipedia gibi topluluk kullanıcılarının el birliği ile oluşturduğu içeriklerde kimi zaman hukuka aykırı, rahatsız edici veya doğru olmayan bilgiler olabilir.

        "Bu çerçevede ilgili içerikler hakkında yasal merciler tarafından hukuka uygun ve yetkileri çerçevesinde aksiyonlar alınabilir ve bu durum hukukun en tabii gereğidir.

        "Bu aksiyonlar alınırken de bizim hukukumuzun ve evrensel hukukun temel prensibi olan 'ölçülülük' ilkesi çerçevesinde hareket edilmesi önemli bir gerekliliktir."

        TBV açıklamasında şu çağrı yapıldı:

        "Ölçülülük ilkesi, milyonlarca kullanıcının meşru ve hukuki amaçlarla kullandıkları bir platformun çok küçük bir parçasında yayınlanan; bu içerikle hiçbir şekilde ilgili olmayan kişilerin Anayasal düzeyde korunan 'bilgiye erişim ve iletişim özgürlerini engelleyecek şekilde tüm platformun erişiminin kısıtlanmaması- sadece bu içeriğe yönelik olarak teknik ve hukuki tedbirlerin alınması anlamına gelmektedir.

        "Bizlerin arzusu Wikipedia erişiminin engellenmesi konusunun bu çerçevede yetkili makamlar tarafından değerlendirilerek konuyu çözüm bulunmasıdır."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ