Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Tesbih borsasında fiyatlar 7 bin dolara kadar çıkıyor - İş-Yaşam Haberleri
        1

        Çay evinde yıllardır kurulan tespih borsasına, çevre ilve ilçelerden gelen tespih meraklıları sabah erken saatterde alışverişe başlıyor. Tespih için Mardin'den geldiğini söyleyen Ahmet Yılmaz, "Aile olarak kehribara olan tutkunluğumuz Osmanlılara kadar uzanıyor. Yani dededen toruna bu işi yapıyoruz. Kehribar kan dolaşımını dengede tutuyor. Guatıra çok iyi geldiği biliniyor ve sarılığa karşı koruyucu olduğu biliniyor. Velhasıl faydaları saymakla bitmiyor" dedi.

        2

        Şanlıurfa'da ürettiği gümüş tespih püsküllerini her cumartesi sabahı Diyarbakır'daki tespih borsasına getiren Mahmut Öncel ise şöyle konuştu.

        3

        Tabii bunun için akşam geliyor ve geceyi otelde geçiriyoruz. Bu borsaya Diyarbakır dışında gelen herkes geceleri bu kentteki otellerde geçiriyor. Bu anlamda bu borsanın kente faydası var ve bu fayda sadece otellerle sınırlı kalmıyor, her gelen mutlaka buradan başka bir şeyler alıyor ve lokantalara gidiyor.

        4

        Ben burada kendi atölyemizde ürettiğimiz gümüş püskülleri getiriyorum. Bu püskülleri hem Diyarbakır'daki tespihçilere hem de Doğu ve Güneydoğu bölgelerinin diğer ilerinden gelen perakendecilere toptan satıyorum. Bu aynı zamanda Hakkari'den Adana'ya uzanan bir buluşma noktası burası.

        5

        Tespih borsası için cuma günü akşam saatlerinde Batman'dan geldiğini söyleyen TPAO'dan emekli Abdullah Aydağ da şöyle konuştu:

        6

        "Bundan 11 yıl önce kehribara merak sardım. Emekli olunca da tamamıyla kendimi bu işe verdim. Zaten genelde bu işi yapanların tamamına yakını emekli insanlar. Pek öyle paralar kazanılmıyor bu işten ama bu yaştan sonra en azından uğraştığımız bir iş oluyor. Evde oturup ne yapacağız ki."

        7

        Diyarbakırlı tespihçi Cahit Çelik, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden insanların tespih için buraya geldiklerini, durum böyle olunca söz konusu çay evinin buluşma noktasına dönüştüğünü söyledi.

        8

        Açtıkları tezgah için iş yerine sadece çay parası ödediklerini belirten Çelik, "Bildiğim kadarıyla başka illerde tezgah başı 5 lira alınıyormuş. Bu çok bir meblağ değil, ama yakışan bir durum da değil. Bu anlamda Diyarbakır'daki bu çay ocağı sahibine teşekkür ediyorum. Ben de burada haftada bir tezgah açıyorum ve harçlığımı çıkartıyorum" dedi.

        9

        Borsadaki tesbih fiyatlarının değiştiği ancak bazı tespihlerin fiyatlarının 2 bin dolardan başladığı ve Osmanlı sıkması kehribar tespihin tanesinin ise 7 bin dolara kadar satıldığı belirtildi.

        10

        İNCİR ÇEKİRDEĞİNDEN EN KÜÇÜK TESPİHİ YAPTI

        Gubari Sanatı ile ilgilenen 21 yaşındaki Ömer Faruk Tekin, Türkiye'nin en küçük tespihini yaptığını iddia etti. Guinness rekorlar kitabına başvurmak için öncülük eden bir sanatseverler çıkarsa başvurabileceğini söyleyen Tekin, sözlerini şöyle sürdürdü:

        11

        Koleksiyonculardan çok telefon geldi. Arkadaşlarım da sosyal medyaya fotoğraflarını koymuştu, tespih koleksiyoncularından telefonlar geldi, maddi olarak almak isteyenler var ama ben bunu biraz daha sergileyip, halkımıza sanatın kıymetini anlatmak için beklettim. Ama yine koleksiyoncularımızdan, sanata kıymet verenlerden görmek isteyen olursa kapımız sonuna kadar açık, onları da bekleriz.

        12

        2 bin, 2 bin 500'e kadar fiyat biçen koleksiyoncularımız oldu. Zaten Cumhurbaşkanımız da İstanbul'da tespih ve Hilye-i Şerif müzesi açtı. Devlet Bahçeli Bey'in de tespih koleksiyonuna merakını biliyoruz. Eğer böyle bir talepleri olursa, acizane bizi huzurlarına kabul ederlerse ziyaret ederiz inşallah, kendilerine de gösterir, takdim ederiz.

        13

        "İMALATI 15 GÜN SÜRDÜ"

        Tekin yaptığı açıklamada, Gubari Hat Sanatının yanında ufak objeler üzerine çalışmalar yaptığını belirterek, cümlesine şöyle devam etti:

        14

        En son çalışmam incir çekirdeği üzerine tespih yapmak. Bu şekildeki son çalışmamızı sizlere sunduk. Gubari Hat Sanatı ile ve mikro objeler üzerine çalışan 2-3 tane bildiğimiz üstad var. Bunların en meşhuru Üstad Necati Korkmaz, benim hiç görmediğim hocam diyebilirim. İnternetten onun yapmış olduğu sanatları takip ederek bir merak üzerine hobi olarak başladım ve bu şekilde geliştirdim.

        15

        Bunun imalatı 15 gün sürdü, incirin çekirdeği çok hassas bir madde olduğu için mesela 10 tanesi kırılıyor 1 tanesini tutturabiliyorsun. Bu şekilde 33 tane habbe 15 gün kadar bir süre zarfı aldı. İncir çekirdeklerini yurt dışından getirttiğimiz özel, mikro ameliyatlarda kullanılan tıbbi malzemelerle deldim.

        16

        "AĞIRLIĞI 1 GRAMIN ALTINDA"

        Tespih hakkında bilgi veren Tekin, şu açıklamalarda bulundu:

        17

        Püskülü ile beraber 4 santimetre, sadece imamesinden 3 santimetre, her bir habbesi 1 milimetre geliyor, ağırlığı 1 gramın altında, santigrat olarak ölçülüyor. O da bir gramın yarısı hemen hemen 0.06 santigrat ağırlıkta yani 1 gram bile değil.

        18

        Dünyanın bilmiyorum ama Türkiye'nin en küçük tespihi olduğunu iddia ediyorum. Hobi olarak bu sanata 2 sene önce başladım. İmkanlarım kısıtlı olduğu için daha da geliştirmek istiyorum. Sanatseverlerimize de sesleniyorum hobiye, sanata değer veren kıymetli bürokratlarımıza, iş adamlarımıza, koleksiyoncularımıza bize bu konuda destek verirlerse bu sanatımızı daha da geliştiririz.

        19

        Ülkemizin kültürüne de gücümüz nispetinde bir katkımız olur diye düşünüyorum. Bir sonraki hedefim eğer sanatseverlerimizden bir destek görürsek bu incir çekirdeklerinin her birinin üzerine 'Allah' yazısını sığdırmak.

        20

        "DENEYE YANILA BÖYLE BİR ŞEY ÇIKARDIK ORTAYA"

        Ailesinden de destek gördüğünü kaydeden Tekin, şöyle konuştu:

        21

        İlk aşamada illaki bir yadırgama oluyor, incirin çekirdeğiyle uğraşmak abes görünüyor ama sanattan anlayanlar, sanata kıymet verenlerden çok olumlu tepkiler aldım. Diyorlar ya hani 'İncirin çekirdeğini doldurmayacak bir şey' en küçük aklıma o geldi, bakıyorsun tespih branşında çekirdeklerden, ağaçlardan yapılıyor mesela zeytin çekirdeği olur, farklı çekirdeklerden yapıldığı için ben de dedim ne olabilir bu kadar küçük?